Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Nowoczesne rodzinne wnętrze. Niepowtarzalne i wyjątkowe!

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
06 lip 2020 13:25

To wnętrze jest niepowtarzalne, nieco eklektyczne w swoich detalach, ale spójne w zastosowanych materiałach i kolorystyce. Powstało z myślą o czteroosobowej rodzinie, które właśnie tu ma czas na relaks i odpoczynek.

Osiedle Aquarius to jedno z najbardziej atrakcyjnych miejsc w Sopocie. Nic więc dziwnego, że właśnie tą lokalizację właściciele tego mieszkania, wybrali na swoją kolejną inwestycję. Posiadali oni już jedno dwupokojowe, weekendowe mieszkanie na tym osiedlu. W związku z narodzinami synka chcieli je jednak zmienić na nieco większe, nie zmieniając przy tym osiedla. Kiedy więc nadarzyła się okazja kupili trzypokojowe mieszkanie w budynku obok – opowiada architekt Anna Maria Sokołowska, autorka projektu wnętrza. 

Właściciele dokładnie wiedzieli czego chcą, a co zupełnie nie jest im potrzebne w nowym mieszkaniu. Styl wnętrza miał być nieco hotelowy, głównie jeśli chodzi o sypialnie. Dodatkowo – przytulny, ciepły pokój dla synka, podłoga dębowa w jodełkę francuską oraz sztukaterie pod sufitem. Poza podstawowymi wytycznymi w zakresie kilku szczegółów, do pozostałej części aranżacji wnętrza właściciele dali architekt wolną rękę. Dzięki temu udało się stworzyć niepowtarzalną przestrzeń,  nieco eklektyczną w swoich detalach, ale spójną w zastosowanych materiałach i kolorystyce.

To pierwszy projekt, w którym udało się mi się przekonać właścicieli do rozwiązania podwieszanej kuchni. Wszystkie niezbędne sprzęty zostały zabudowane w wysokiej zabudowie meblowej, dzięki czemu w zabudowie niskiej można było podwiesić wszystkie szafki wysoko nad podłogą. Wymagało to dodatkowej, skomplikowanej konstrukcji, którą przygotował stolarz, ale udało się realizować ten niezwykły i efektowny pomysł. Klienci zyskali niepowtarzalną kuchnię – mówi projektantka. Połączenie bieli, forniru dębowego oraz czarnego granitu i szkła, w połączeniu z zawieszonymi nad podłoga meblami, dało efekt luksusowej przestrzeni, w której właścicielka uwielbia gotować. Pomysł przeniesiono równie o przestrzeni jadalni, gdzie znajduje się podwieszana komoda.

Wyzwaniem było zagospodarowanie ściany za kanapą, ponieważ właściciele chcieli czegoś niebanalnego. Chcieli, aby ściana była „zaprojektowana”, a nie tylko pomalowana czy wyłożona tapetą. Pojawił się więc pomysł przestrzennej okładziny betonowej, która swoją fakturą pasowałaby do sztukaterii i dębowej podłogi, ale nie nadawała wnętrzu industrialnego charakteru tylko nowoczesnej elegancji. Udało się to dzięki ciekawej formie betonowych diamentów o gładkiej strukturze bez por. Stworzona została trójwymiarowa rzeźba zaprojektowana od podstaw na potrzeby tego wnętrza – podkreśla Anna Maria Sokołowska. Lampa nad stolikami do kawy i nad stołem oraz faktura krzeseł odpowiada formą tej niezwykle ciekawej ściennej dekoracji.

Kolejnym zaskakującym elementem we wnętrzu jest wc wykonane w całości z czarnych błyszczących płytek, lustrzanych szafek oraz drzwi, które od środka wykończone zostały czarnym lakierem w wysokim połysku. To pomieszczenie ma zaskakiwać gości i tak też się dzieje. Łazienka główna utrzymana jest z kolei w klimacie luksusowej łazienki hotelowej z wanną oraz prysznicem również z czarnymi elementami, które pojawiają się w całym mieszkaniu.

Jeśli zaś chodzi o pokój synka – to zmieniał się on w trakcie tworzenia projektu, kiedy klientka dowiedziała się, że ponownie jest w ciąży. Obecnie pokój zamieszkuje nie jeden, a dwóch małych chłopców.

Projekt wnętrza: Anna Maria Sokołowska, pracownia AM Sokołowska (www.amsokolowska.pl).

Zdjęcia: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski/Fotomohito

Zobacz także Eleganckie wnętrze. Tak pięknie zaprojektowano nieduże mieszkanie

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także