Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Salon. Fot. Pracownia Architektoniczna MGN

Zobacz galerię [6 zdjęć]

Salon. Fot. Pracownia Architektoniczna MGN
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
22 paź 2019 08:39

Nowoczesne wnętrze: barwne i radosne

Co wyjdzie z połączenia nowoczesności z tradycją, prostoty z wystawnością, kolorów neutralnych z mocnymi, powierzchni jednobarwnych z pokrytymi szalonymi wzorami? Niebanalne, zapadające w pamięć wnętrze, które zaraża żywiołową energią i optymizmem.

Właścicielka prezentowanego mieszkania uwielbia przyciągające uwagę motywy dekoracyjne, jaskrawe barwy, nietypowe zestawienia kolorystyczne i swobodną mieszankę stylów zarówno w strojach, jak i we wnętrzach.

Właśnie tymi upodobaniami pani domu kierowała się architektka wnętrz Małgorzata Górska-Niwińska z Pracowni Architektonicznej MGN, projektując dla niej i jej rodziny aranżację nowego lokum. I – jak mówi – robiła to z ogromną przyjemnością, bo rzadko ma okazję przygotowywać tak nietuzinkowy projekt.

Zobacz także: Nowoczesny dom z betonu. Zobacz piękny projekt z Katowic

Nie skupiał się on jednak wyłącznie na odbiegającym od sztampy wykończeniu wnętrz. Przewidywał również dokonanie niezbędnych zmian w układzie pomieszczeń, bo pierwotnie były to dwa, usytuowane obok siebie lokale.

Architektka zaproponowała połączenie ich w jedną całość w najprostszy i najbardziej sensowny sposób – wybicie szerokiego przejścia w ścianie, za którą z obu stron znajdowały się pokoje dzienne z aneksami kuchennymi. W jednym z nich miała pozostać kuchnia połączona z jadalnią, w drugim zaś zaplanowano salon. Funkcji reszty pomieszczeń, czyli sypialni i łazienek, już nie zmieniano, bo takiej potrzeby nie było.

Kuchnia

Obszerna zabudowa w kształcie litery U plus ukryta za ścianą spiżarnia zapewnia domownikom mnóstwo miejsca do przechowywania oraz długie blaty robocze. Jednak nie tylko funkcjonalność zwraca uwagę w tej kuchni.

Wzrok przyciąga przede wszystkim rzadko spotykane w aranżacjach zestawienie koloru różowego z ciemnym błękitem, a także wzór rybiej łuski na frontach górnych szafek oraz złote cokoły i gałki. Złote są też dodatki w części jadalnej pomieszczenia (żyrandol, nogi krzeseł, rama lustra i dekoracyjne naczynia). Ta kojarzona z bogactwem barwa kontrastuje z prostymi formami wszystkich elementów wyposażenia, co przynosi zaskakujący efekt.

Przedpokój

Na podłodze w połączonym z kuchnio-jadalnią przedpokoju położono biało-czarną szachownicę z płytek ceramicznych. To bardzo mocny element wystroju, który decyduje o charakterze tego pomieszczenia.

Tu również pojawiają się złote detale. W takiej barwie jest rama lustra i cokoły u podstawy pufów, na których mogą wygodnie usiąść i dorośli, i dzieci, by zmienić buty.

Salon

Na ścianie zbudowano regał z półkami otwartymi o różnej wysokości z przeznaczeniem na książki i przedmioty dekoracyjne. U jego dołu przewidziano zamykane drzwiczkami szafki – idealne miejsce na dokumenty czy niezbyt estetyczne rzeczy. Przejście do kuchni wykończono lustrem, którego zadaniem jest kamuflować zbyt dużą grubość ściany.

Wygląda to bardzo intrygująco! Meble o minimalistycznych formach, a za nimi bogata sztukateria z dawnych salonów rodem – to kolejny kontrast, który działa ożywczo na wystrój wnętrza. Przypominająca kapelusz damy lampa Vertigo, zaprojektowana przez Constance Guisset, wygląda pięknie nawet, gdy jest wyłączona, ale cały jej urok objawia się po włączeniu światła. Wtedy na ścianach i suficie pojawia się prawdziwy spektakl teatru cieni.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH