Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNERZY PORTALU

Nowoczesne wnętrze z klimatem. Zobacz piękne mieszkanie dla rodziny!

Autor: Ewa Kozioł
04 sty 2021 12:15

130-metrowe mieszkanie w Tczewie zostało zaprojektowane dla pary z dzieckiem. Loftowe  wnętrze zachwyca niecodziennych klimatem, fajnymi rozwiązaniami i funkcjonalnością. Architekt spełniła wszystkie marzenia właścicieli.

Mieszkanie ma powierzchnię 130 metrów kwadratowych. Aby uzyskać taką przestrzeń architekt musiała połączyć dwa niezależne mieszkania w stanie deweloperski, a następnie na jednym poziomie zaplanować strefę dzienną, na drugim zaś strefę prywatną właścicieli. Dużą przeszkodą w realizacji tego projektu okazało się istniejące ogrzewanie podłogowe w prawie wszystkich pomieszczeniach, a w związku z tym bardzo mała możliwość przesunięcia ścian. Dzięki dobrej współpracy właścicieli z architektką Ewelina Mikulska-Ignaczak udało się jednak wszystkie przeciwności pokonać i stworzyć piękne wnętrze z klimatem, trochę loftowe, z cegłą i metalem. Dokładnie takie, jak oczekiwali inwestorzy. 

Pierwszy poziom: strefa dzienna, pokój gościnny i łazienka

Cechą charakterystyczną strefy wejścia jest jednolita, szara ściana, w której umieszczone zostały ukryte drzwi do pomieszczenia gospodarczego oraz dwie szafy wnękowe. To bardzo wygodne i estetyczne rozwiązaniem. Przestronny hol prowadzi do strefy dziennej: do salonu, a następnie do jadalni oraz kuchni.

W pokoju dziennym elementem dominującym jest czerwona cegła pochodząca z rozbiórki, która pięknie zdobi dwie ściany. Mamy tu także wygodną, dużą, narożną sofę oraz ścianę ze sprzętem rtv przygotowaną pod montaż projektora. – W mieszkaniu, poza parą z dzieckiem, miał zamieszkać jeszcze kot, więc tkaniny do całej strefy dziennej zostały odpowiednio dobrane - opowiada Ewelina Mikulska-Ignaczak, autorka projektu.

Tuż przy strefie wypoczynkowej znajduje się przestronna jadalnia z bardzo dużym, masywnym stołem na osiem osób z nogami o konstrukcji metalowej oraz ciekawa biblioteczka. – W takcie prac nad projektem pojawiły się obawy czy tak masywny, nierozkładany stół będzie można wnieść przez bardzo wąską klatkę schodową. Na szczęście wszystko skończyło się pomyślnie – wspomina architekt. Dzięki temu powiększona została łazienka, zmniejszony został pokój dzienny, a kuchnię powiększono w stosunku do zastanego układu mieszkania.

W centrum kuchni znalazła się dobrze oświetlona, wygodna wyspa z dwoma hokerami, która jest główną ozdobą pomieszczenia. Na życzenie właścicieli są tu dwa rodzaje blatu – z laminatu oraz z kamienia. Z części kuchenno-jadalnianej możemy wyjść na balkon.

Łazienka została powiększona prawie dwukrotnie, dzięki czemu udało się wygospodarować wnękę na komfortowy prysznic (140 cmx90 cm) z brodzikiem w jedynym z odcieni szarości oraz miejsce na wannę. Tu króluje mix szarości, grafitu oraz kolor rdzy.

Na pierwszym poziomie znajduje się także pokój gościnny, łączący także funkcję gabinetu. – Z tego pokoju najczęściej miał korzystać właściciel, który chciał, aby wnętrze miało jeszcze bardziej loftotwy styl – mówi Ewelina Mikulska-Ignaczak. Do pomieszczenia wstawiono więc rury, kable do elektryki poprowadzono wzdłuż ścian, ściany zaś wykończono tynkiem imitującym płyty betonowe. 

Strefa prywatna na drugim poziomie

W sypialni, zgodnie z życzeniem właścicieli, znalazło się tylko łóżko. Nie ma tu żadnych szaf, toaletek czy foteli. Sypialnia zajmuje więc zaledwie około 9 m2. Główną ozdobą pomieszczenia jest niska, tapicerowana ścianka za łóżkiem oraz tapeta na całej ścianie naprzeciw łóżka, inspirowana rycinami gór. Chociaż w całym mieszkaniu zdecydowano się na drzwi z ukrytą ościeżnicą, w sypialni zastosowano drzwi przesuwane pokryte od strony korytarza tykiem betonowym, a od strony sypialni okleiną naturalną. 

Łazienki na piętrze nie udało się powiększyć, udało się jednak wygospodarować w niej miejsce na pralkę, którą ukryto w zabudowie meblowej przy zlewie oraz na dwa kosze na bieliznę, znajdujące się w zabudowie przy misce wc. Największą uwagę przykuwa tu ściana za umywalką pokryta płytką "mini hexa" o zróżnicowanej strukturze, wzorze i kolorze.

Nowoczesna klatka schodowa

W całym mieszkaniu (oprócz łazienek) podłoga została pokryta vinylem (o najwyższych parametrach ścieralności na wyraźną prośbę właściciela), dlatego klienci zdecydowali się tym materiałem wykończyć także betonowe stopnie. W miejscu łączeń stopni i podstopni zastosowano delikatną metalową listwę przeznaczoną do tego typu rozwiązań.

Ściany klatki schodowej w większości wykończone zostały tapetą imitującą białe poziome deski,
chociaż tapeta układana była tradycyjnie – w pionie. Barierkę wykonano z metalu na zamówienie, zaś na poziomie drugim znalazło się także miejsce na konsolę z ekspozycją grafik.

Przykładowe marki zastosowane we wnętrzu:

Meble - Nobonobo, Take me home, Fameg, Sits
Pozostałe meble - wg projektu architekt wnętrz
Łazienki - Hushlab, Villeroy & Boch, Wow, Tres, Kludi
Drzwi ukryte - Eclisse pokryte różnymi materiałami w zależności od pomieszczenia
Podłoga vinylowa - Pergo

Architektura wnętrz: Ewelina Mikulska-Ignaczak, Mikulska Studio www.mikulskastudio.com

Zdjęcia: Jakub Ignaczak, K1M1

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także