Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Nowoczesne wnętrze z pazurem. Tak urządzono dom zgodnie z aktualnymi trendami

Autor: Urszula Tatur
20 paź 2020 14:41

Odcienie szmaragdu, wariacje na temat butelkowej zieleni oraz pudrowego różu, uzupełnione złotymi akcentami – to motywy dominujące w tym czteropoziomowym domu autorstwa pracowni KODO.

Architekci przenoszą nas do świata, w którym wyrafinowany styl łączy się z nowoczesnym luksusem. A próg przekroczyć warto, bowiem projekt został doceniony i nagrodzony przez jury międzynarodowego konkursu BUILD Architecture Awards 2020!

Szlachetność w wysublimowany sposób splata się tu ze stylem vintage. Efekt? Klasycznie wysmakowana, a zarazem nowoczesna i funkcjonalna przestrzeń. Jej bazą jest spójność estetyczna, oparta na naturalnych materiałach oraz ponadczasowych, oryginalnie zestawionych barwach. Gwiazdą tego spektaklu jest butelkowa zieleń, która zagościła na ścianach i w postaci wykończenia mebli. Drugoplanową rolę grają wespół – złote akcenty i ciepłe drewno. Intrygująco!

Serce domu

Centrum stanowi przestronna przestrzeń – powstała z połączenia kuchni, jadalni i salonu. Wnętrze otulono miękkim welurem, który wprowadza szlachetność i przytulną atmosferę. Uwagę przyciąga strefa stołowa – z unikalną tapetą z motywem orientalnym w towarzystwie florystycznych wzorów, a także krzesła z pikowaną tapicerką.

Strefa gotowania to symfonia gustownego szmaragdu, bieli i nieco surowych akcentów. Całość dopełnia złota mozaika, odbijająca blask światła. Industrialny styl podkreśla z kolei czarna oprawa drzwi oraz mebli. Przestrzeń oddzielona została za pomocą praktycznego półwyspu z ciekawą zabudową – wiszącą półką, w którą wkomponowano także minimalistyczne oświetlenie.

Charakter retro zyskała z kolei strefa odpoczynku. Znajdziemy tu wiele intrygujących połączeń, które tworzą spójny obraz nowoczesnej, ale wysmakowanej aranżacji. Odcień butelkowej zieleni zestawiono z pudrowym różem. Oryginalnym akcentem jest drewniany, ażurowy panel stanowiący element zabudowy RTV. Ciepło nadaje wnętrzu nowoczesny kominek, oświetlenie i welur – jako obicie wygodnej sofy i puf. Stylowo, kobieco, przytulnie!

Modny wzór

Kontynuację przewodniej palety kolorystycznej znajdziemy także w sypialni. Tu, podobnie jak w jadalni, wzrok przyciąga oryginalna tapeta z naturalnym motywem, prowadząca dialog z zielenią ścian i dyskretnym oświetleniem w stylu vintage. Naprzeciw łóżka wygospodarowano miejsce na wygodną toaletkę z dużym lustrem i drewniany regał – biblioteczkę.
Wzorzyste akcenty to element spójny także dla pozostałych pomieszczeń. W pokoju dziecięcym uwagę przykuwa modny i reaktywowany w ostatnim czasie motyw lastryko. Pastelowe odcienie współgrają stylistycznie z pozostałym wyposażeniem. Lekkie i wdzięczne w formie łóżko oraz biurko, jasna szafa, asymetrycznie rozmieszczone półki ścienne, uzupełnione dodatkami w barwach różu i szarości, tworzą przytulny klimat, sprzyjający zabawie i nauce. To pokoik z potencjałem – jego wystój można modyfikować wraz z wiekiem dziecka, dostosowując go do jego potrzeb.
Strefa SPA

Dom o powierzchni 170 m² posiada oddzielną toaletę oraz dwie łazienki. Do wykończenia pomieszczenia na parterze projektanci wykorzystali dekoracyjne płytki w kolorach mięty i zieleni oraz nowoczesne oświetlenie w formie szklanych kul. Przestrzeń powiększa optycznie duże lustro.
Druga łazienka – na piętrze – nawiązuje do estetyki vintage. Wyposażona została w wannę, prysznic walk-in oraz dwie nablatowe umywalki. Do wykończenia pomieszczenia wykorzystano oryginalne płytki, stylem przypominające rustykalną, orientalną mozaikę. Dominują tu spokojne odcienie beżów, brązów i błękitu, a całość tworzy atmosferę spokoju, sprzyjającą codziennym chwilom relaksu.
W łazience na drugim piętrze dominuje biel płytek ułożonych w niebanalne wzory. Ciekawy efekt tworzą kolorowe fugi, które w zestawieniu z jasną glazurą, nadają charakter łazience i stanową ukłon w stronę spójności kolorystycznej wykończenia ściany. Wzrok przykuwa także grzejnik, stanowiący oryginalną w formie, ascetyczną dekorację.
Na piętrach domu znajdują się dodatkowe pokoje gościnne oraz garderoba. Pralnia i inne sprzęty użytkowe znalazły swoje miejsce w piwnicy, pozostawiając przestrzeń dzienną i nocną do dyspozycji mieszkańców i ich gości.

Dom idealny

Prezentowanej realizacji trudno nie docenić – spójna aranżacyjnie i wysmakowana, a jednocześnie oryginalna w kolorystyce i funkcjonalna. Projekt i wykończenie tego domu to kwintesencja aktualnych trendów, nastawionych na wygodę życia w pięknym otoczeniu. Nagroda w kategorii „Najlepsze gotowe wnętrze mieszkania” to idealne podsumowanie naszych starań w opracowywaniu projektów dostosowanych do potrzeb mieszkańców domu i ich gustów, zgodnych jednocześnie z nowoczesnymi ideami aranżacji wnętrz. Zdecydowana dominanta kolorystyczna, naturalne materiały, nowoczesne formy i wysmakowane dodatki w stylu vintage to pomysł, który naszym zdaniem przetrwa lata, ciesząc ponadczasową urodą oraz funkcjonalnością – podsumowuje Marta Magnowska, autorka projektu, architekt pracowni KODO.

Projekt i wykonanie: KODO Projekty i Realizacje Wnętrz
Deweloper: Yareal
Lokalizacja: Warszawa
Powierzchnia: 170 m²
Liczba pięter: 4
Pomieszczenia:
-1 – hol wejściowy z garażu podziemnego, pomieszczenie gospodarcze/pralnia, garderoba/schowek
0 – wiatrołap, salon z aneksem kuchennym, toaleta, klatka schodowa
1 – łazienka, pokój dziecka, 2 x pokój gościnny, klatka schodowa i korytarz
2 – sypiania z łazienką i garderobą, klatka schodowa i korytarz z wyjściem na taras

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także