Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Nowoczesny apartament w Warszawie - wnętrze inspirowane naturą i podróżami

Autor: Urszula Tatur
12 maj 2020 09:58

Nowoczesnego apartament w Warszawie emanuje spokojem i łagodnością. To miejscem, w którym zadomowiły się wspomnienia z podróży. Pracownia TILLA Architects stworzyła przestrzeń, w której spotykają się pasja do odkrywania tego, co nowe, oraz fascynacja światem przyrody.

Apartament w inwestycji Quarta w Warszawie zajmuje powierzchnię 90 m², na którą składają się salon z kuchnią, hol, dwie łazienki, sypialnia, garderoba i pokój gościnny. Dodatkowo jest także 40-metrowy taras. Architektka Katarzyna Sławińska z pracowni TILLA Architects prezentuje oszczędne wzornictwo i naturalne materiały w zupełnie nowej odsłonie. Właścicielka mieszkania - pasjonatka Afryki, miłośniczka podróżowania - postawiła przed projektantką zadanie stworzenia takiej przestrzeni, by nawiązywała do Czarnego Lądu, ale była jednocześnie nowoczesna, funkcjonalna i niebanalna. Oprócz tego wnętrze miało być „blisko natury”, w końcu wojaże to także wspomnienia kluczy żurawi na roziskrzonym afrykańskim niebie, złote piaski Kalahari czy spracowane ręce miejscowych garncarzy. Całość, chociaż utrzymana w ciemnej kolorystyce, ujmuje lekkością i subtelnym charakterem.

Do wnętrza prowadzi elegancki hol, który jest zapowiedzią niezwykłej całości apartamentu. Dwie antracytowe ściany stanowią idealne tło dla wyrazistej tapety Wall & Deco z motywem roślinnym. Z szarości gdzieniegdzie wyłaniają się kwiaty w kolorze czarnym. To one perfekcyjnie harmonizują z kolorem ścian i elegancką, oszczędna konsolą. Korytarz uzupełniają szafa wykończona fornirem w barwie antracytu oraz powiększające optycznie przestrzeń lustra. Całość jest surowa, pozbawiona ozdobników, ale nie sposób odmówić jej wyrafinowanego stylu i poczucia estetyki.

Drewniana podłoga prowadzi do kuchni otwartej na salon. W „sercu domu” wzrok przyciąga antracytowa zabudowa mebli, która perfekcyjnie prezentuje się w otoczeniu pełnego surowości fartucha kuchennego w kolorze nasyconej szarości. Oszczędny design sprzętów AGD oraz mebli sprawia, że wzrok pada na starannie ułożoną kolekcję ceramiki. Filiżanki przywiezione z najróżniejszych stron świata stanowią świetny kontrapunkt dla ciemnej stylistyki kuchni. Ale niekwestionowaną pierwszoplanową bohaterką tej części apartamentu pozostaje zjawiskowa lampa wisząca inspirowana unoszącymi się w powietrzu ptakami. Night Birds czeskiej marki Brokis, wykonana w całości ręcznie, nadaje przestrzeni niecodziennego charakteru, oświetlając prosty drewniany stół oraz otaczające go czarne krzesła – również wykonane z drewna.
Przestrzeń
I to ono jest także motywem przewodnim w salonie. Oszczędny stolik kawowy na wygiętych nóżkach, solidna komoda z wyraźnym rysunkiem usłojenia oraz podłoga: drewniane elementy tworzą synergiczną całość z oryginalnym fotelem, szarą sofą oraz jednolitym dywanem w tym samym kolorze. Na poduszkach królują etniczne afrykańskie wzory,
a całość dopełnia ceramika, którą Właścicielka przywozi ze swoich licznych podróży. Ale spojrzenie szybko kradnie zjawiskowy widok za oknem. Salon prowadzi na przestronny taras, na którym swoje miejsce znalazły drewniany stolik z podwójnym blatem na czarnych nogach, meble ogrodowe oraz bujna zieleń w dużych, pięknie zdobionych donicach. Idealne miejsce do relaksu i snucia planów dalszych eskapad…

Strefa sypialni połączonej z łazienką i garderobą to konsekwentnie stonowana paleta barw, proste formy i niezwykle starannie dobrane detale. W części sypialni wydzielono dodatkowo garderobę, a łazienka została otwarta na sypialnię poprzez wyburzenie fragmentu ściany
i zastosowanie dużych szklanych przesuwnych drzwi. Komunikacja przebiega tutaj wzdłuż linii okien. Antracytowe ściany stanowią idealne tło dla jasnoszarego łóżka z niezwykle oryginalnym wezgłowiem. Oszczędność formy podkreślają szafka nocna z forniru
z charakterystycznym rysunkiem usłojenia oraz proste lampy z przydymionego szkła. Kontrapunktem są tutaj błękitne dodatki: poduszki oraz ciężkie zasłony. W łazience uwagę przyciąga niecodzienna ściana nawiązująca do surowości betonu, która tworzy synergiczny duet z antracytową podłogą. Duże lustro ścienne, prosta szklana lampa oraz eleganckie umywalka i wanna ze szkliwionej bieli tworzą niezwykle spójną całość. Architektka zadbała także o to, by w czasie kąpieli Właścicielka mogła podziwiać piękny widok za oknem: kojąca zieleń drzew jest na wyciągnięcie ręki!

Prawdziwym kunsztem było zaprojektowanie wnętrza tak, by w subtelny sposób utrwalić podróżnicze wspomnienia, nawiązać do różnorodności przyrody, a jednocześnie by było ono domem, z którego się wyrusza w nieznane i do którego równie chętnie się wraca. I temu zadaniu w mistrzowski sposób sprostała Katarzyna Sławińska z pracowni TILLA Architects.

Wyjątkowość apartamentu: czystą formę, funkcjonalność, przestrzeń i ponadczasowość, doceniło międzynarodowe jury. Warszawskie mieszkanie jest laureatem prestiżowej nagrody European Property Awards Interior Design 2019-2020. TILLA Architects, pracownia która powstała z inicjatywy Katarzyny Sławińskiej, absolwentki Wydziału Architektury Wnętrz warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych, projektuje wnętrza nieoczywiste, nowoczesne
i zwyczajnie piękne.

Zdjęcia wnętrza: Yassen Hristov/ Hompics.com

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także