Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Na parterze urządzono przestronną strefę dzienną. Kuchnia z jadalnią zajęły niższą część kondygnacji, gdzie podłogę zrównano z tarasem, a salon został usytuowany na delikatnym podeście z drewna. Projekt: Blouin Tardif Architecture-Environnement. Fot. Steve Montpetit.

Zobacz galerię [8 zdjęć]

Na parterze urządzono przestronną strefę dzienną. Kuchnia z jadalnią zajęły niższą część kondygnacji, gdzie podłogę zrównano z tarasem, a salon został usytuowany na delikatnym podeście z drewna. Projekt: Blouin Tardif Architecture-Environnement. Fot. Steve Montpetit.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
26 cze 2015 10:17

Nowoczesny dom ocieplony drewnem

Minimalistyczne wnętrze dzięki drewnianym akcentom i otaczającej dom zieleni jest jednocześnie nowoczesne i bardzo przytulne.

Projekt tego domu w Kanadzie zyskał miano Veranda House. Nic w tym dziwnego, gdyż całe wnętrze zdaje się być zanurzone w naturalnym krajobrazie.

Dom jednorodzinny usytuowany wśród zieleni w lesie. Bogato porastające działkę drzewa oferują prywatność, funkcjonując jako ekran przesłaniający wnętrze, które od otaczającej je zieleni oddzielają duże panoramiczne przeszklenia, poprowadzone od samej podłogi po sufit. 

Centrum budynku stanowi obszerna strefa dzienna z kuchnią, jadalnią i otwartym na dwie kondygnacje salonem. Z przestrzeni kuchni z jadalnią można bezpośrednio przedostać się na taras, do którego prowadzą przeszklone, przesuwne drzwi.

Duże okna wyglądające na otoczenie domu tworzą wrażenie integracji przestrzeni wewnątrz domu z tym, co okala budynek. Dialog otoczenia domu z jego wnętrzem potęguje podłoga na parterze, która w strefie jadalni i kuchni została zrównana z poziomem tarasu, z którym dodatkowo koresponduje poprzez zastosowanie takiej samej posadzki na zewnątrz i wewnątrz budynku. 

Na drugiej kondygnacji znalazła się bardziej prywatna przestrzeń. Na antresoli urządzono niewielki gabinet z całkiem sporą biblioteczką oraz sypialnię master połączoną z łazienką. Od strefy spania, salon kąpielowy dzieli jedynie przeźroczysta szklana ścianka. 

Wnętrze domu zostało urządzone w oszczędnym, minimalistycznym stylu - dominuje wizualny porządek, prostota form, gładkie powierzchnie. Całość ociepla drewno cedrowe w głębokim, ciepłym wybarwieniu, które pokrywa podłogę, stopnie schodów a nawet... sufit. 

Projekt: Blouin Tardif Architecture-Environnement. 

Zdjęcia: Steve Montpetit.

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH