Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Nowoczesny, wygodny dom: to piękne wnętrze warto zobaczyć!

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
13 maj 2020 11:11

Charakter temu wnętrzu nadały geometryczne bryły mebli, wyrazista, ale elegancka kolorystyka oraz drewniane lamele. To dzięki odważnym decyzjom właścicieli każdy element zdaje się grać tu perfekcyjnie swoją rolę, nie pozostawiając miejsca na przypadek. 


Gdy podczas pracy nad projektem architekt napotyka przeszkodę lub trudność, ma zwykle dwie możliwości. Albo starać się ją zniwelować czy ukryć, albo przekuć w atut i wyróżnik realizacji. Architekci z warszawskiej pracowni KAEL, projektując wnętrza domu położonego nieopodal Lasu Bródnowskiego, świadomie wybrali tę drugą opcję. Dzięki temu nieustawne zaoblenie w części dziennej zyskało drewniane lamele, których powielenie w innych pomieszczeniach, zdefiniowało charakter realizacji. 

Inwestorzy, gustujący w minimalistycznych, kubistycznych budynkach, nie byli przekonani do tego rozwiązania. Łącząca salon z jadalnią ściana ukształtowana w łuk – bo o niej mowa – faktycznie wymagała przemyślanej koncepcji, by nie zaważyć na charakterze tego wnętrza. Paweł Kranz i Michał Litwin, założyciele pracowni KAEL Architekci, postanowili podejść do tego jak do wyzwania, co zaowocowało pomysłem zabudowania jej serią drewnianych lameli, a prześwity między nimi nadały lekkości zaobleniu. Wymagało to ścisłej współpracy ze stolarzem, dużego nakładu czasu i paru nieuniknionych poprawek. Ale efekt okazał się wart wszelkich starań – żeberkowanie nakreśliło stylistyczny kurs pozostałych wnętrz 140-metrowego domu. Wyznaczają go również geometryczne formy mebli i dekoracji oraz mocna, ale elegancka kolorystyka.

Jej wybór także został po stronie architektów, a mając do dyspozycji czystą kartę, zapełnili ją szlachetną paletą barw. Od szmaragdowej zieleni sofy i dywanu w części dziennej, która koresponduje z roślinnością ogrodu oddzielonego otwieranym przeszkleniem, poprzez jasne drewno podłóg i lameli, po białą bazę kontrastującą z częścią ściany i sufitu w kolorze grafitu.

Komfortowe rozwiązania

Właściciele zdali się na architektów także w ramach projektu klatki schodowej, której zarówno schody, jak i poręcz wykonano z białej żywicy, tworząc formę niebanalnie prezentującą się na ciemnym tle ścian. To efektowne rozwiązanie jest jednocześnie dosyć wymagające, jeśli chodzi o utrzymanie, jednak właściciele odważnie podeszli do tematu, przychylając się do propozycji projektantów. Nie ukrywam, że to wyjątkowo komfortowa sytuacja dla architekta, gdy korzystając ze swobody twórczej, może w pełni zrealizować swoje założenia projektowe – mówi architekt Michał Litwin, a Paweł Kranz, dodaje: Ale by taka współpraca była udana, oprócz zaufania ze strony inwestorów, konieczne jest także odpowiedzialne podejście architekta i jego wyczulenie na potrzeby mieszkańców. W tym wypadku zostały spełnione wszystkie te warunki, bo właściciele są dziś zadowoleni, że nie przestraszyli się bezkompromisowych rozwiązań. 

Kuchnia, stanowiąca oddzielne pomieszczenie, jest dla odmiany raczej zachowawcza w swoim minimalistycznym wystroju. Czarną zabudowę zestawiono tu z białymi wiszącymi szafkami, a pomiędzy nimi zastosowano jasny, marmurowy panel. Niemniej ograniczone środki wyrazu, nie odbiegają od estetyki strefy dziennej, gdzie uwagę przykuwa także biały kominek o prostym kształcie, idealnie licujący z kubistyczną formą schodów.

Jadalnia – stosunkowo niewielka przestrzeń wydzielona z planu parteru – nabiera oddechu dzięki zastosowaniu wysokiego kredensu o lustrzanych frontach. Odbija się w nich stół z krzesłami o ciekawej geometrii i równie oryginalne oświetlenie, gdzie obok okrągłych białych kul lamp, zawisła półokrągła doniczka na kwiaty. Jeśli dodamy do tego, że jedną ze ścian jadalni tworzy przestronne przeszklenie z wyjściem na taras i widokiem na rosnące w ogrodzie brzozy, okaże się, że skromny metraż pomieszczenia nie jest żadnym ograniczeniem. Podobnie jak w przypadku łazienki, na potrzeby której zagospodarowano niedużą przestrzeń pod schodami, a optyczne powiększenie zapewniły połyskliwe płyty z jasnego marmuru w połączeniu z bielą ścian.

Spójna aranżacja wnętrza

Kolorystyce pozostałych dwóch łazienek – przenosimy się teraz na piętro – bliżej do ciepłych odcieni motywów drewnianych, a jedna z nich, wyłożona od podłogi po krańce ścian beżowym marmurem, zachwyca jego nieregularnym rysunkiem.

Na pierwszej kondygnacji, oprócz nie mniej stylowego pokoju dziecięcego, znajduje się też sypialnia właścicieli oraz gabinet do pracy, które – spełniając zgoła odmienne funkcje – są jednocześnie bardzo spójne z architekturą wnętrz całego domu. Łączy je motyw drewnianych lameli, w sypialni umieszczonych na ścianie nad wezgłowiem łóżka, a w gabinecie zestawionych z półkami na książki, by na ich tle stanęło biurko do pracy. Dopełnienie stanowi zabudowa meblowa w czerni i nieco tylko jaśniejsze, szare ściany obu pokoi. Atmosferę sypialni buduje miękkość materiałów wykorzystanych do tapicerowanego łóżka, pościeli i zasłon, także w odcieniach z palety szarości. 

Autorzy projektu wnętrza: arch. Paweł Kranz, arch. Michał Litwin, założyciele pracowni KAEL Architekci, www.kael.eu

Zdjęcia: Rafał Chojnacki

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także