Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Piękne, eleganckie wnętrze. Zobacz świetne mieszkanie w Gdańsku!

Autor: Ewa Kozioł
23 wrz 2020 14:52

Mieszkanie znajduje się w prestiżowym apartamentowcu zlokalizowanym na Wyspie Spichrzów w Gdańsku – Deo Plaza. Jego niezwykłym atutem jest bliskość starego miasta oraz przepiękny widok na Motławę i kamienice gdańskiej starówki.

Mieszkanie zaprojektowane w stylu soft loft ma powierzchnię około 47 metrów kwadratowych. Kolorystyką i zastosowanymi materiałami nawiązuje do widoku na kamienice gdańskiej starówki. Znajdziemy tu piękne połączeniem nowoczesności z industrialnymi elementami, przy zachowaniu wyłącznie naturalnych materiałów. Wszystko w doskonałych proporcjach. Styl loftowy jest coraz bardziej popularny we wnętrzach, szczególnie wśród młodych, zamożnych i dobrze wykształconych osób. Jest on dość surowy, ale wbrew pozorom może być przyjemny i przytulny w odbiorze  – tłumaczy Agnieszka Hajdas-Obajtek, autorka projektu wnętrza. 

We wnętrzu architekt ładnie wyeksponowała surową cegłę. Jak podkreśla jest to w tym wypadku efektem jak najbardziej zamierzony. Jest to dobrana dekoracyjna okładzina, pamiętajmy, że apartament znajduje się w zupełnie nowym budynku na Wyspie Spichrzów. Chcieliśmy poprzez wprowadzenie cegły do tego wnętrza nawiązać do historii stojących tu niegdyś spichlerzy i wpisać się w kolorystykę kamienic widzianych za dużym przeszkleniem – podkreśla architekt. Bardzo charakterystycznym elementem stały się również piękne szklane ściany ze szprosami oddzielające część dzienną od sypialni. Przeszklenia posiadają technologię ciekłokrystaliczną, dzięki której można w dowolnej chwili cieszyć się przeszkleniem transparentnym lub mlecznym, w zależności od potrzeby.

Dość ciemną kolorystykę rozświetlają efektowne lustra postarzane, które również powiększają optycznie przestrzeń. Na uwagę zasługują we wnętrzu wielkoformatowe płytki, które zastosowaliśmy. Ich kolorystyka również nawiązuje do krajobrazu za oknem. Utrzymane w industrialnym charakterze powierzchnie są przecierką ceglano-rdzawych i szaro-niebieskich odcieni – mówi Agnieszka Hajdas-Obajtek. 

Wygodny rozkład wnętrza

Pierwszą strefą, do której wchodzimy jest niewielki przedpokój oraz aneks kuchenny z wyspą. Wszystkie zabudowy meblowe w całym wnętrzu wykonane zostały na zamówienie. Meble w aneksie kuchennym zrobione zostały z płyty MDF lakierowanej na kolor antracytowy. Część szafek wykończono naturalnym, fornirowany dębem. Całość rozświetlają postarzane lustra okute w stalowe szprosy.

Drugą przestrzenią jest część wypoczynkowa – znajduje się tu stół z krzesłami oraz sofa, stoliki kawowe, TV w zabudowie i komoda. Dzięki wyburzeniu części ściany i wstawieniu szkła, mamy widok na sypialnię, co optycznie powiększa też przestrzeń. W sypialni dominuje łóżko z tapicerowanym wezgłowiem przechodzącym w sufit podwieszany z elementem czarnego barrisolu w połysku. Pomieszczenie uzupełnia zaprojektowana przez pracownię Arte Dizain szafa, którą wykonał stolarz. Niebanalną ozdobę mebla są ciekawe fronty z metalowej siatki. Na uwagę zasługuje również szafy z półkami na książki.

Osobnym pomieszczeniem jest łazienka. Stanowi ona estetyczną kontynuację reszty apartamentu. Znajdują się tu płytki imitujące skorodowaną blachę, imitacja drewna i miedziane dodatki. 

Autorka projektu: arch. Agnieszka Hajdas- – Obajtek, właścicielka pracowni Arte Dizain, www.artedizain.pl

Zdjęcia: Wojciech Kic

Obrazy we wnętrzu: Alicja Domańska

Polecamy także: Przytulne wnętrze. Zobacz piękny, nowoczesny dom

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także