Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Piękne jasne wnętrze. Zobacz mieszkanie w Krakowie

Autor: Katarzyna Masłowska
05 marz 2020 08:50

Połączenie kobiecego pragmatyzmu z nienaganną stylistyką zaowocowało w tym wnętrzu wystrojem, który doskonale wpisuje się w najświeższe wnętrzarskie trendy.

Właściciele pragnęli, by wnętrze ich domu było jasne i w niewymuszony sposób eleganckie, a przy tym pełne rodzinnego ciepła. Inwestorce szczególnie zależało na przestrzeni do przechowywania, zaaranżowanej tak, by nie rzucała się w oczy. 

Położony w północnej części Krakowa dom liczy trzy kondygnacje. Rozłożenie nieco ponad 160 m kw. na tylu poziomach postawiło architektów pracowni MIKOŁAJSKAstudio przed niełatwym zadaniem. Oprócz części dziennej musieli też wygospodarować przestrzeń na pokoje dla dwójki maluchów, sypialnię gospodarzy oraz gabinet, na który w pierwotnym projekcie zabrakło miejsca.

Zobacz także: Nowoczesny salon - 20 dobrych projektów

Dobrze przemyślany projekt pozwolił wygospodarować nam z ograniczonej przestrzeni parteru duży salon, jadalnię i kuchnię. Wystarczyło zamienić miejscami pokój dzienny i jadalnię oraz dodać półwysep pomiędzy kuchnią a salonem, by powiększyć przestrzeń roboczą – opowiada architekt Ida Mikołajska, współwłaścicielka pracowni MIKOŁAJSKAstudio.

Nowocześnie i elegancko od parteru aż po dach

Jako wiodącą w aranżacji wybrano paletę błękitów, niekiedy przechodzących w turkusy. Tło stanowić miała neutralna biel oraz szarości. Zależało nam, aby mimo wykorzystania chłodnych barw, wnętrza były przytulne i kameralne – mówi Ida Mikołajska. Stało się to możliwe dzięki elementom wystroju, takim jak m.in. tapicerowana ściana za łóżkiem w sypialni czy otulające salon zasłony. Przestrzeń ocieplają też akcenty złocistych żółci i detale w kolorze mosiądzu.

Warto przeczytać: Mały dom: idealne 112 metrów z pięknym tarasem

Zaskakujące może być wykorzystanie w aranżacji elementów przywodzących na myśl loftową stylistykę, jak choćby drzwi z przezroczystego szkła ujętego w czarne ramy. Szukaliśmy sposobu na wydzielenie przedsionka oraz prywatnej łazienki właścicieli bez jednoczesnego odcinania dopływu światła z przylegających pomieszczeń – wyjaśnia Ida Mikołajska. Naturalnym wyborem było szkło, pozostawała tylko kwestia, w co je „ubrać”. Uznaliśmy, że czerń doskonale podkreśli elegancki charakter aranżacji.

Intymnie pod skosami

Piętro domu mieści pokoje dziecięce, gabinet pełniący także funkcję pokoju gościnnego, pralnię oraz całkiem sporą łazienkę. Poddasze pierwotnie zostało pomyślane jako pomieszczenie gospodarcze. Życzeniem inwestorów było jednak, by uczynić z niego ich własny, intymny azyl. Największym wyzwaniem okazało się przekształcenie niemałej, lecz mocno ograniczonej skosami przestrzeni w wygodną sypialnię, do której przylegać będzie garderoba oraz łazienka.

To Cię zainteresuje: Biała kuchnia. 20 pięknych wnętrz z Polski

Ponieważ skosy mocno ograniczały dostępną przestrzeń, architekci wpadli na pomysł oryginalnej zabudowy ściany za łóżkiem. Tapicerowane „wałeczki” w ciepłym, złotym odcieniu – dodatkowo podkreślonym przez nastrojowe podświetlenie – doskonale komponują się z wykonanymi na zamówienie szafkami. Szklane drzwi pod skosem prowadzą do łazienki, w której oprócz pięknie wyeksponowanej, wolno stojącej wanny, udało się wygospodarować całkiem sporo przestrzeni do przechowywania – oczywiście zgrabnie zabudowanej prostymi szafkami w kolorze blue.

Stylistyczna konsekwencja oraz przemyślany dobór kolorów, materiałów i dodatków zaowocowały niebanalną, spójną całością. W takim otoczeniu zwyczajna codzienność nabiera zupełnie niecodziennego uroku.


Informacje o projekcie
Lokalizacja: Kraków
Obiekt: dom w zabudowie szeregowej
Powierzchnia: 163 m kw.
Projekt wnętrz: MIKOŁAJSKAstudio (mikolajskastudio.pl)
Zdjęcia: Jakub Dziedzic (Wnętrza Kraków)

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także