PARTNER PORTALU
Piękne mieszkanie we Wrocławiu. Zobacz jak urządzono 54 mkw. To wnętrze zachwyca!

Piękne mieszkanie we Wrocławiu. Zobacz jak urządzono 54 mkw. To wnętrze zachwyca!

Autor: Ewa Kozioł
12 maj 2021 13:54

Mieszkanie o powierzchni 54 metrów kwadratowych znajduje się na wrocławskim Gaju. Przeszło gruntowny remont. Wnętrze w klimacie lat 90-tych zmieniło się nie do poznania. Teraz to wygodna, nowoczesna, jasna przestrzeń dostosowana do potrzeb młodych właścicieli. 


Mieszkanie ma powierzchnię 54 metrów kwadratowych i podzielone zostało na dwa poziomy. Na dole znajduje się open space (przedpokój, kuchnia, jadalnia, salon, home office) z łazienką, na górze mamy zaś antresolę, na której urządzono sypialnię i garderobę. Dzięki wysokości mieszkania, która w najwyższym punkcie sięga 5,6 m, wnętrze jest przestronne i jasne. 

– Właściciele mieli mocno sprecyzowane oczekiwania. Byli przygotowani do spotkania ze mną, prezentując sporo inspiracji fotograficznych. Wiedzieli, czego chcą, a co kategorycznie nie może znaleźć się w ich nowym domu – podkreśla architekt Monika Staniec. Współpraca przebiegał bardzo sprawnie i wszystko udało się zaprojektować tak, aby spełnić oczekiwania i marzenia właścicieli.

Wnętrze jest wygodne, funkcjonalne i bardzo efektowne. Jasna przestrzeń wypełniona została bielą, drewnem i szarościami. Dodatki w czerni oraz w kolorze pudrowego różu przełamują neutralną aranżację, a jednocześnie zachowują we wnętrzu harmonię. Wszystko ma tu swoje określone miejsce, nic nie jest przypadkowe. Kolorystyka oraz materiały są spójne i pięknie się ze sobą łączą. Dębowe deski na podłodze (marki Kaczkan) w salonie i w jadalni tworzą piękną kompozycję z kaflami heksagonalnymi od Equipe Ceramicas, które ułożone zostały w kuchni. Całość dopełniają płytki na ścianach marki Opoczno. Na szczególną uwagę zasługuje ściana z czarnych, geometrycznych kafli (marki Tubądzin). Prezentuje się wyjątkowo pięknie i oryginalnie. 

Nowoczesny salon

Salon to wygodna i bardzo efektowana przestrzeń przeznaczona na odpoczynek. Mamy tu narożną sofę oraz dopasowane do niej stoliki kawowe z drewnianym blatem, pasującym do koloru podłogi. Najmocniejszym punktem w salonie jest czarna ściana, którą zdobi niesamowity obraz namalowany przez właściciela. 

Integralną częścią salonu są także schody. – Były w mieszkaniu przed remontem. Zmieniliśmy jedynie ich kolorystykę na czerń, biel i drewno. Pod schodami znajduje się jeszcze niewielkie home office –  podkreśla Monika Staniec.

Funkcjonalna kuchnia

Układ kuchni został zmieniony tak, aby niewielka przestrzeń była wygodna i funkcjonalna. W miejscu dawnego wejścia do kuchni znajduje się teraz lodówka w zabudowie oraz inne sprzęty AGD, w tym pralka w zabudowie. Dzięki temu udało się wygospodarować przestrzeń na szafę w przedpokoju, której wcześniej w tym miejscu nie było.

W kuchni blaty zostały ustawione w funkcjonalny kształt L. Pod nimi umieszczono szafki, szuflady, zmywarkę i miejsce dla kota. Zrezygnowano praktycznie z szafek wiszących, dzięki czemu przestrzeń jest lekka i wydaje się większa. Bardzo ładnym, wręcz dekoracyjnym elementem, jest w kuchni czarny, wiszący okap, który świetnie prezentuje się na tle jasnych, szarych płytek.

Przy kuchni znajduje się jadalnia, która łączy się również z salonem. – Jadalnia jako łącznik kuchnia-salon splata ze sobą kolorystyczne elementy obu pomieszczeń. Duży drewniano-metalowy zestawiłam z miękkimi, tapicerowanymi krzesłami. Nad stołem zaś dumnie prezentują się dwie, dekoracyjne lampy – opowiada Monika Staniec.

Wygodna łazienka z prysznicem

Łazienka całkowicie zmieniła swoje oblicze. Przed remontem była tu wanna, umywalka, wc i jeszcze pralka. Obecnie w łazience znajduje się wygodny prysznic walk-in, wc podwieszane oraz szklana umywalka nablatowa. Nie ma pralki! Ta została przeniesiona do kuchni.

Przestrzeń łazienki została optycznie powiększona, dzięki szybie prysznicowej oraz lustrom fantazyjnie rozplanowanym nad blatem umywalkowym i przy zabudowie wc. Udało się także uzyskać praktyczne miejsce na przechowywanie. Za lustrami i nad wc znajdują się bowiem ukryte szafki.

Autorka projektu: architekt wnętrz Monika Staniec, www.monikastaniec.com

Zdjęcia: Wojciech Dziadosz

Polecamy także Piękny dom w centrum Białegostoku. Jasne, nowoczesne wnętrze dla rodziny!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także