Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Piękne, nowoczesne wnętrze. To mieszkanie jest też bardzo wygodne!

Autor: Ewa Kozioł
05 lis 2020 12:17

Wnętrze jest nowoczesne, jasne i bardzo wygodne. Biel piękne łączy się ze srebrem, szarościami, prostymi szafami i efektownymi dodatkami. Każdy element został tu dokładnie przemyślany.

Dwupoziomowe mieszkanie w centrum Białegostoku ma powierzchnię 70 m². Metraż nie jest mały, jednak w rozbiciu na dwie kondygnacje okazało się, że istotny jest tu każdy centymetr. Inwestorzy postawili na elegancki minimalizm z efektem bling bling. Każdy element został dokładnie przemyślany, nic nie pozostawiono przypadkowi.

Biel i efektowne dodatki  

Wnętrze opiera się na zestawieniu bieli z płaszczyznami metalizowanymi. Dominują w nim jasne, stonowane kolory. Proste fronty licznych szaf stanowią tło dla efektownych dodatków, takich jak lustro w salonie, stoliki kawowe czy lampy. Wnętrza tego typu wymagają ogromnej samodyscypliny. Wszystkie drobiazgi, kolorowe książki, akcesoria kuchenne czy łazienkowe muszą być schowane – mówi Justyna Mojżyk, autorka projektu. Pani Ewa już na początku naszej współpracy mówiła o tym, że dobrze czuje się we wnętrzach nieco hotelowych, pozbawionych zbędnych dodatków, a do tego… sprzątanie ją odstresowuje! Właścicielka nie była więc przerażona ilością błyszczących powierzchni i świetnie odnalazła się w tym stylu.

Jedynym mocnym akcentem we wnętrzu jest duży, turkusowo-biały narożnik. Jest to spory mebel i początkowo namawiałam inwestorów na nieco mniejszą kanapę. Wystarczyła jednak jedna wizyta w sklepie i od razu zrozumiałam, dlaczego właśnie ten model musi się znaleźć w salonie. Narożnik jest niesamowicie wygodny, a przecież o to właśnie chodzi – wspomina architektka.

Stylistyczna spójność

Białą kuchnię dopełniają czarne blaty z konglomeratu oraz tafle szkła w kolorze srebrnym. Dużą wagę przywiązano do wyboru AGD – ważne były nie tylko parametry, ale także design sprzętów. Mało atrakcyjny, standardowy grzejnik wymieniono na szklany model Inventio polskiej marki Instal Projekt. Kwiatowy wzór sprawia, że grzejnik stał się obrazem dopełniającym część jadalnianą. Powielenie motywu goździków na piętrze, na boku szafy, stworzyło stylistyczną klamrę. Spójność wnętrza zapewnia także zastosowanie tej samej, dekoracyjnej struktury na ścianie telewizyjnej i klatce schodowej. Ukryta ościeżnica z kolekcji Dre Sara Eco sprawiła, że drzwi do wc wtopiły się w ścianę, nie odwracając uwagi od narożnego biokominka marki Infire.

Biel frontów przełamują zabudowy meblowe wykonane ze srebrnej płyty marki Egger. Jedynie w sypialni zastosowano cieplejszy, miedziany odcień. Zarówno fronty, jak i tapeta o geometrycznym wzorze reagują na światło. W zależności od pory dnia wpadają w tonacje miedziane lub przypominają odcień różowego złota. Lustra po obu stronach tapicerowanego łóżka optycznie powiększają i rozświetlają przestrzeń.

Komfortowa łazienka z prysznicem i wanną

Charakter głównej łazienki buduje dekoracyjna ściana za wanną z podświetloną mozaiką Tubądzin Abisso White. Wertykalność podkreślają także dwie zabudowy z umywalką i wc, nad którymi ukryto pojemne szafki z lustrzanymi frontami. Dyskretna szafa gospodarcza z pralką i suszarką ma uchwyty w postaci długich otworów, które zapewniają wentylację. Schowany we wnęce prysznic zapewnia dyskrecję i komfort użytkowania.

Pokój syna

Michał, syn właścicieli studiuje poza Białymstokiem. Z tego względu zdecydowano się na umieszczenie biurka bliżej drzwi, zaś kanapy: bliżej okna, co ułatwia podziwianie pięknego widoku na miasto. Pokój wpisuje się w charakter całego mieszkania. Wzdłuż ściany pokrytej srebrną strukturą ciągnie się nieregularna zabudowa z metalizowaną krawędzią. Niepozornie wyglądająca szafa Michała w rzeczywistości ma głębokość ponad 60 cm. 

Lekkie, ażurowe schody

Dużym wyzwaniem były we wnętrzu schody wpisane w wąską, wysoką klatkę. Projekt zakładał uzyskanie jak najlżejszej, ażurowej formy. Lekkość stopnic podkreśla asymetria metalowej konstrukcji. Inwestor bardzo zaangażował się w projekt i wykonanie schodów. Nadzorował każdy etap: od spotkań z konstruktorem po wykończenie stopnic. Satysfakcja była ogromna, dlatego też początkowo wstrzymano się z montażem balustrady. Chyba wszyscy chcieliśmy się nasycić uzyskanym efektem. Szklana tafla, konieczna ze względów bezpieczeństwa, pojawiła się dopiero po pewnym czasie – wyjaśnia architektka.

Projekt wnętrza: mgr inż. arch. Justyna Mojżyk, poliFORMA, www.poliforma.pl

Zdjęcia: Monika Filipiuk-Obałek

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także