Piękne wnętrze dla rodziny z dzieckiem. Zobacz jasny, nowoczesny dom!

Piękne wnętrze dla rodziny z dzieckiem. Zobacz jasny, nowoczesny dom!

Autor: Ewa Kozioł
20 kwi 2021 20:10

Nowoczesne, przytulne wnętrze powstał dla trzyosobowej rodziny. Dzięki wielu zmianom w układzie funkcjonalnym spełnia wszystkie potrzeby domowników. Jest jasne, proste i otwarte. Ma wygodny salon, efektowną kuchnią i duży stół! 


– Projekt wnętrz powstał dla bardzo sympatycznej rodziny, młodego małżeństwa z synkiem. Praca do samego początku była dla mnie dużą przyjemnością. Współpraca z inwestorami na każdym etapie inwestycji przebiegała bardzo sprawnie i prawidłowo – wspomina Agnieszka Morawiec, autorka projektu. 

Układ wnętrza: do zmiany!

Praca nad projektem rozpoczęły się od zmiany samego układu wnętrza. Był on bardzo niefunkcjonalny i mało praktyczny. Zupełnie nie spełniał potrzeb właścicieli. – Dom w zabudowie szeregowej, z pozoru o prostym układzie, od początku sprawiał wiele problemów. Wnętrza wymagały niezłej projektowej łamigłówki – mówi Agnieszka Morawiec. 

Zupełnie niefunkcjonalna była przestrzeń kuchenna. Została ona oddzielona od salonu ścianą, co sprawiało, że wnętrze wydało się mało przestronne. Dodatkowo w kuchni brakowało miejsca na podstawowe sprzęty takie jak lodówka, piekarnik oraz zmywarka ze zlewem. – Brakowało naprawdę kilku centymetrów, żeby „spakować” podstawowe funkcje w przygotowanej koncepcji przez dewelopera. Oczywiście w tej sytuacji temat estetyki w ogóle schodził na daleki plan – podkreśla projektantka. Dodatkowo w przestrzeni salonu brakowało miejsca na stół. 

Problemem okazała się również łazienka zaplanowana pod schodami. Układ pod skosem uniemożliwiał bowiem założenie drzwi do toalety, do której wejście zaplanowane było z salonu. Nad wejściem do toalety dumnie rozpościerał się skos wynikający z wyżej poprowadzonych schodów.

Otwarta przestrzeń dzienna

Na szczęście wszystkie problemy z układem wnętrza udało się rozwiązać. Szybko zapadała decyzja o usunięciu ściany między salonem a kuchnią, dzięki czemu powstała otwarta, wspólna przestrzeń dzienna, przyjazna dla domowników, dająca też radość z przyjmowania gości. Urządzona jest prosto, nowocześnie i przytulnie. 

Najważniejszym elementem spinającym przestrzeń dzienną jest stół wsparty na prostokątnej podstawie. To integralny element zabudowy kuchennej. Zajmuje on również centralne miejsce w otwartej strefie dziennej i stanowi ulubione miejsce spotkań wszystkich domowników. Stół jest dość duży (240 cm na 150 cm), ale "zabiera" z przestrzeni dokładnie tyle miejsca, ile powinien.

– Rozwiązanie to powstało ze względu na zbyt małą ilość miejsca na wstawienie do otwartej przestrzeni dziennej stołu wolnostojącego. Teraz blat stołu opisuje niejako wyspę kuchenną. Lustrzane kule dodają całej blasku kompozycji. Jest lekko, przyjaźnie, tak jak zakładaliśmy. Sam układ wkomponowania stołu stanowi centralny, atrakcyjny punkt strefy dziennej – wyjaśnia Agnieszka Morawiec, autorka projektu.  

Efektowna kuchnia

W otwartej przestrzeni dziennej nie odnajdziemy zdecydowanej granicy, gdzie kończy się kuchnia a zaczyna salon. Szafki wiszące, które tradycyjnie przypisane są do ściany kuchennej, w tym przypadku, nie dość, że przybrały imponujące rozmiary (ponad 4,5 metra długości, na ponad metr wysokości) to z wielkim rozmachem wjechały na salony. Poprzez zastosowanie lakierowanych, białych powierzchni, stały się jednak „niewidoczne”. Inwestorzy zyskali więc olbrzymią powierzchnię do przechowywania, bez zabierania cennej przestrzeni.

W kuchni znalazło się także miejsce na szafę-spiżarnię, zabudowę dużej lodówki – wszystko w ulubionej czerni pani domu oraz dużo praktycznych szuflad i blatów. – Jednym słowem zamiast klaustrofobicznej przestrzeni, powstała bardzo komfortowa kuchnia, która spełnia wszystkie wymagania inwestorów – mówi projektantka Agnieszka Morawiec.

Łazienka pod skosami

Łazienka gościnna pod skosami, dzięki zmianom projektowym, zyskała możliwość zamknięcia drzwi. Udało się także wygospodarować miejsca na oddzielną pralnię. Drzwi prowadzące do wc, umieszczone na ścianie telewizyjnej, wydawały się jednak bardzo mało komfortowe. – Konstrukcja domu, nie dawała innych możliwości, stąd powstał pomysł, żeby drzwi zniknęły, nie narzucały się swoją obecnością. Skrzydło drzwiowe zostało wykonane więc z czarnego szkła na zamówienie. Teraz stanowi ono eleganckie wykończenie ściany kominkowej – podsumowuje Agnieszka Morawiec.

Autorka projektu: arch. Agnieszka Morawiec, Pracownia Projektowa Siedem, www.grupasiedem.pl

Zdjęcia: Marta Behling, Pion Poziom 

Polecamy także Nowoczesne, przytulne wnętrze. Zobacz piękny dom dla rodziny!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także