Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNERZY PORTALU

Piękne wnętrze z kolorem. Zobacz trzypokojowe mieszkanie dla rodziny!

Autor: Ewa Kozioł
11 lut 2021 10:10

Kolorowo, ale nie pstrokato. Nowocześnie, ale z duszą. Każdy element tego trzypokojowego mieszkania o powierzchni 55 m2 odzwierciedla osobowość domowników.

– Monika, Marcin i ich nastoletnia córka byli cudownymi klientami. Nie kierowali się modą, tylko swoim gustem. Dzięki ogromnemu poczuciu humoru i otwartości, wspólnie stworzyliśmy wnętrze szyte na miarę. Choć muszę przyznać, że wiele wyborów materiałowych podyktował także Sernik, pies właścicieli, który towarzyszył nam podczas sesji zdjęciowej mieszkania – wspomina architekt Justyna Mojżyk z pracowni poliFORMA, autorka projektu wnętrza.

Szafy w korytarzu płynnie przechodzą w zabudowę kuchenną, tworząc tło dla stojącej na środku kanapy. Jej kolor koresponduje z granatowymi frontami wiszących szafek kuchennych. Mobilna wyspa zapewnia odpowiednią ilość blatu roboczego, zwiększając komfort gotowania.

Wzorzysty gres w odcieniach szarości i beżu łączy kolory występujące we wnętrzu. Jest także łatwy w utrzymaniu czystości. Ze względu na domowego pupila w salonie i sypialniach zastosowano olejowaną, dębową podłogę o szczotkowanej strukturze.

Ważnym elementem wnętrza jest wykonany na zamówienie stół o nieregularnej krawędzi (Galeria Mebli Arte). Uzupełniają go wygodne, kolorowe krzesła, które ożywiają część jadalnianą. Dębowa szafka RTV pochodzi z kolekcji polskiego producenta Mcases. Jej trójwymiarowy front nawiązuje do obudowy grzejnika w części jadalnianej. 

Sypialnia z osobnym balkonem od progu wita pięknym widokiem na Białystok. Ściana w kolorze kobaltu stała się tłem dla prostego, tapicerowanego łóżka. Duża tafla lustra nie tylko powiększa i rozświetla przestrzeń, ale także koryguje proporcje ukrywając, że łóżko zostało ustawione asymetrycznie względem całej ściany. Aranżację sypialni dopełniają szafki nocne i komoda w stylu vintage. Abażury lamp są wewnątrz w kolorze miedzi, nawiązując tym samym do uchwytów meblowych. 

Jedna ze ścian pokoju córki właścicieli Weroniki została pokryta tapetą w szkocką kratę z kolekcji Rasch Barbara Becker Home Passion. Na jej tle stoi bordowa witryna i granatowe biurko. Proste, metalowe łóżko jest jedynym meblem przywiezionym z poprzedniego mieszkania właścicieli. W utrzymaniu porządku niewątpliwie pomaga pojemna szafa, która została ubrana w ceramiczne gałeczki z numerkami. 

Projekt łazienki o powierzchni 5,4 m2 był prawdziwym wyzwaniem. Inwestorzy chcieli bowiem, aby na takiej powierzchni zmieścił się zarówno prysznic, jak i wanna. Dzięki kilku sprytnym patentom zastosowanym przez projektantkę, wszystko udało się zmieścić, a wnętrze stało się bardzo funkcjonalne. 

– Po pierwsze: jedna ze ścian kabiny prysznicowej składa się, powiększając przestrzeń. Po drugie: zabudowę meblową spasowano kolorystycznie z drewnianymi drzwiami, co nadało wnętrzu spójności. Po trzecie: wszystkie drobiazgi są schowane, zaś pralka z funkcją suszarki rozwiązała problem z miejscem na rozwieszanie prania – wspomina Justyna Mojżyk. Bardzo ważny był wybór również wanny. Zastosowany model Marmorin Pia charakteryzuje się dużą stabilnością przy stosunkowo niedużej podstawie, dzięki czemu bez trudu można umyć podłogę wokół niej. Wanna wolnostojąca dodała także lekkości i odrobinę ekstrawagancji. 

Duże płytki na jednej ze ścian podświetlono paskiem led umieszczonym we wnęce sufitu. Tego typu dekoracyjne światło uwypukla strukturę kamienia i zapewnia relaksującą atmosferę podczas kąpieli. 

projekt: Justyna Mojżyk, poliFORMA, www.poliforma.pl

Zdjęcia: Monika Filipiuk-Obałek

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także