Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNERZY PORTALU

Piękny dom nad jeziorem. Zaglądamy do środka!

Autor: Urszula Tatur
09 lut 2021 09:48

Dom płynnie przechodzący w taflę jeziora, otoczone lasem, z południową ekspozycją brzmi jak spełnienie marzeń wszystkich, którzy cenią bliskość natury. Właśnie tak prezentuje się najnowszy projekt pracowni Studio. O.: nowoczesne siedlisko, którego największym atutem jest kojący widok rozciągający się z każdego z wnętrz.

Projektując dom nad samą taflą wody, Aga Kobus i Grzegorz Goworek uczynili z jeziora i otaczającego go krajobrazu integralną część konceptu. Naturę wokół pozostawili nietkniętą, w jej czystej, dzikiej, niezmienionej ręką człowieka formie. Woda, drzewa, pejzaż i bryła budynku stały się jednym organizmem, zaczęły oddychać w tym samym rytmie, a dom dosłownie stopił się z jeziorem. Dzięki przeszkleniu całej południowej elewacji to, wnętrze i zewnętrze stały się jednością

Dom wtopiony w naturę

Głównym budulcem domu są kamień i drewno - oba będące doskonałymi wytworami natury. Jako materiał elewacyjny architekci zastosowali prawdziwy wapień polski o ciepłej kremowej barwie, który zestawiliśmy z czarną deską z palonego drewna modrzewiowego. Bryła jest prosta i szlachetna, nie konkuruje z otaczającym ją krajobrazem. Jej ozdobą są schody z modernistyczną balustradą, prowadzące na taras widokowy na dachu.

Oswojony minimalizm

Wnętrza subtelnie nawiązują do japońskiego minimalizmu, stanowią jego swobodną interpretację. Dzięki wielkopowierzchniowym przeszkleniom, wnętrza mają nieograniczony dostęp do naturalnego światła. Pomieszczenia są utrzymane w naturalnych, jasnych kolorach, przełamanych ciemnym akcentem w postaci czarnej deski - tej samej, która pojawiła się na elewacji. Rytm kolorystyczny jest harmonijny, materiały naturalne: drewno dębowe na ścianach i podłodze, deska dębowa na suficie, stół wykończony fornirem dębowym, len i bawełna w zasłonach i tkaninach obiciowych. Dominują tu obłe, biomorficzne kształty o miękkich liniach i zaokrąglonych krawędziach.

Zabawa w chowanego

Siedlisko jest pozbawione podziałów. Przestronną strefę dzienną tworzy strefa wypoczynkowa z sofami o fantazyjnych, obłych kształtach z widokiem na jezioro i las na jego przeciwległym brzegu. Ta część zdaje się zlewać z taflą wody, szczególnie, gdy nie ma fal. Kuchnia jest niemal niewidoczna, tworzy ją aneks z minimalistyczną zabudową oraz wyspa z blatem roboczym. Miejscem spotkań jest duży jadalniany stół, nad którym zawieszono dekoracyjne lampy wyplatane z drewnianych pasków. Sypialnia została ukryta za przesuwnymi drzwiami. Przytulności nadaje tu naturalne drewno, którym wyłożono ściany i sufit. Na środku pomieszczenia znalazło się komfortowe łóżko, które stanowi jedyny mebel w tym wnętrzu. Przeszklona południowa ściana zapewnia kojący widok na jezioro. Można go podziwiać także podczas kąpieli. Tuż obok sypialni znajduje się oszklona łazienka, z drzwiami prowadzącymi na zewnątrz.

o projekcie:
powierzchnia: 250 m2
marki: B&B Italia, Otylight, Flos, Poliform

Więcej na: www.studioorganic.pl/
Facebook: https://www.facebook.com/studio.o.organicdesign/posts/?ref=page_internal
Instagram: https://www.instagram.com/organicshelter/
Pinterest: https://pl.pinterest.com/Organic_Shelter/

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także