Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Dzięki panoramicznym oknom wnętrza skąpane są w świetle. Projekt: Małgorzata Denst. Fot. Pion Poziom

Zobacz galerię [8 zdjęć]

Dzięki panoramicznym oknom wnętrza skąpane są w świetle. Projekt: Małgorzata Denst. Fot. Pion Poziom
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
02 maj 2019 11:00

Piękny dom pod Warszawą - nowoczesne, jasne wnętrze

Położony w malowniczej okolicy dom to prawdziwe królestwo jego właścicielki. Nowoczesny wystrój przeplata się tutaj z osobistymi akcentami i designerskimi dodatkami. Całości dopełnia turkus – ulubiony kolor inwestorki.

Właścicielką położonego pod Magdalenką domu jest kobieta biznesu, która zamieszkała w nim z dwójką nastoletnich dzieci. W jej wypadku określenie „pani domu” okazało się być bardziej niż trafne. To kolejny dom inwestorki, ale pierwszy, w którym mogła spełnić wszystkie swoje pragnienia – relacjonuje autorka projektu, Małgorzata Denst, podkreślając, że nadrzędną zasadą dla powstającego projektu domu było stwierdzenie właścicielki, że „ma być mój”. W oparciu o życzenie klientki projektant udało się przemienić ponad dwieście metrów kwadratowych powierzchni w nowoczesne i stylowe, a jednocześnie bardzo osobiste lokum. Wybrana przez nią paleta stonowanych szarości jest tłem dla nowoczesnych obrazów właścicielki, a charakter wnętrzu nadają odważne rozwiązania aranżacyjne i niebanalne dodatki. 

Jak podkreśla Małgorzata Denst, głównym źródłem inspiracji dla projektu były preferencje, potrzeby i przyzwyczajenia przyszłych domowników. W tym przypadku nie było inspiracji z internetu. Nie przypominam sobie byśmy podglądały jakieś konkretne rozwiązania. Podział na strefy i pomieszczenia uwzględniał potrzeby i upodobania domowników: sypialnia wraz z garderobą i osobistą łazienką dla klientki oraz dwie równe sypialnie dla syna i córki. Jest też pokój gościnny dla rodziców, którzy przyjeżdżają z wizytą - mówi projektantka.

Stanowiąca centrum domowego życia strefa dzienna to przestronny salon wypoczynkowy, sąsiadująca z nim jadalnia dla ośmiu osób, przesłonięta częściowo przez ściankę działową zaznaczającą granicę pomiędzy pomieszczeniami oraz duża, funkcjonalna kuchnia, którą od jadalni umownie oddziela jedynie półwysep. Dzięki delikatnej, a jednocześnie bardzo klarownej ściance działowej strefa przygotowywania i spożywania posiłków oraz strefa wypoczynku są odrębnymi przestrzeniami, które nie ingerują nawzajem w swoje funkcje. Kuchnia została przy tym wyposażona tak, aby w pełni umożliwić podejmowanie kulinarnych wyzwań. Znalazła się w niej między innymi wielofunkcyjna kuchenka firmy Stoves, duża lodówka oraz pojemna zabudowa meblowa zwieńczona długim blatem roboczym.

Zgodnie z życzeniem właścicielki pomieszczenia skąpane są w dziennym świetle, wpadającym do wnętrz przez wysokie, panoramiczne okna, z których rozciąga się widok na malowniczą zieleń wokół domu. Całość wizualnie spaja jasnoszara gresowa posadzka wieńcząca podłogę we wszystkich trzech poszczególnych strefach – również zastosowana na wyraźne życzenie pani domu. Początkowo trudno było mi się pogodzić z decyzją klientki, że w salonie na podłodze ma być gres a nie drewno. Ale w końcowym efekcie myślę, że pozostawienie dębowej podłogi wyłącznie w sypialniach i górnym holu było dobrą decyzją, zważywszy, że mieszkańcem domu jest też suczka Fanta – opowiada autorka projektu.

Obecność drewnianej podłogi w sypialni pani domu nadaje pomieszczeniu przytulny charakter, który dopełniają miękkie zasłony okalające widoczną za oknami zieleń. Małgorzata Denst zdecydowała się na oryginalne wkomponowanie garderoby w przestrzeń sypialni zamiast oddzielać poszczególne strefy drzwiami. Garderoba jest swoistym przedłużeniem strefy wypoczynku, chowając się dyskretnie za ścianką działową, która absorbuje uwagę i odciąga wzrok od przeszklonej szafy z ubraniami za sprawą zdobiącego ją orientalnego motywu.

We wnętrzach panuje minimalistyczny wystrój, w który idealnie wpisuje się brak grzejników ściennych, które na życzenie właścicielki, zastąpiono ogrzewaniem podłogowym, a rolę dekoracji pełnią malownicze widoki za oknami oraz dobrane z dbałością gustowne detale. Wzrok przyciąga designerska lampa Vertigo górująca nad salonem oraz efektowne tapety zdobiące ściany w poszczególnych pomieszczeniach: imitujący przetartą ścianę wzór w kuchni i jadalni czy niezwykła grafika marki LondonArt przedstawiająca japońskiego karpia umieszczona za łóżkiem w sypialni. Ulubionym kolorem pani domu jest turkus, dlatego też różne wariacje tej barwy przewijają się przez cały dom. W jednej z łazienek obecne są w postaci plam koloru na płytkach ceramicznych imitujących stare drewno. Stanowią aranżacyjną kropkę nad „i” ożywiającą zdominowany przez szarości oszczędny wystrój, w którym pierwsze skrzypce gra długa szafka podumywalkowa z obszernym blatem i strefa prysznica bez brodzika.

Tekst: Anna Sołomiewicz

Projekt: Małgorzata Denst; Wnętrza i Spółka

Zdjęcia: Marta Behling / Pion Poziom Fotografia Wnętrz

4Buildings - nowe wydarzenie branży budowlanej w Polsce i cztery niezależne konferencje o najważniejszych trendach w budownictwie XXI wieku - już 15-17 listopada w Katowicach. Zarejestruj się teraz!

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH