Piękny dom w centrum Białegostoku. Jasne, nowoczesne wnętrze dla rodziny!

Piękny dom w centrum Białegostoku. Jasne, nowoczesne wnętrze dla rodziny!

Autor: Ewa Kozioł
10 maj 2021 18:59

Dom w centrum Białegostoku usytuowany jest na niewielkiej działce, co przełożyło się na jego wielkość. Wpłynęło to także na wiele decyzji projektowych: zwiększenie ilości przeszkleń, jasne kolory, zróżnicowane oświetlenie czy stworzenie drugiego salonu w piwnicy.

Salon połączony z jadalnią

Salon jest niewielki, ale bardzo wygodny. Wszystkie elementy zaplanowano w nim z pomysłem i uwzględniając potrzeby czteroosobowej rodziny. Meble w salonie i jadalni (Alf Italia, kolekcja Montecarlo) zachwycają nie tylko ponadczasową formą, ale także fornirem z afrykańskiego drzewa koto, wybarwionego na grafit. Skórzana kanapa (Kler) jest w kolorze zaczerpniętym z tapety za telewizorem. Szarość zarówno na sofie, jak i na ścianie prezentuje się modnie i bardzo efektowanie. Prosty, narożny kominek idealnie wtapia się w ścianę, zaś niewielki rozmiar salonu rekompensują przesuwne drzwi, które otwierają wnętrze na taras.

Wąska kuchnia

Kuchnia jest wąska, dlatego wysoką, bardzo pojemną zabudowę umieszczono tylko wzdłuż jednej ściany. Obok okapu pojawiły się więc jedynie dwie, lekkie szafki, dzięki czemu pomieszczenie wydaje się znacznie szersze. Ściany wykończono fornirem oraz szkłem, tworząc spójną kompozycję z białymi, błyszczącymi frontami oraz kwarcogranitowym blatem.

Jasna sypialnia

Właściciele domu dobrze się czują we wnętrzach hotelowych. Stąd pomysł na sypialnię, w której  niewiele jest osobistych akcentów. Zaprojektowane specjalnie do tej przestrzeni meble stanowią połączenie bieli i ciemnego forniru, zaś pionowe uchwyty w graficzny sposób nawiązują do pasiastej tkaniny zagłówka. Wygodne wejście do garderoby zapewniają wykonane na zamówienie rozsuwane drzwi.

Beże, biel i szarości przełamuje fiolet w różnych tonacjach, który pojawił się na fotelu, zasłonach oraz obrazie autorstwa Agnieszki Kondzior-Kuryłowicz.

Toaleta na parterze 

Niewielka toaleta nabrała charakteru za sprawą fioletowej szafki. Dopełnieniem wnętrza jest umywalka, która swym kształtem nawiązuje do trójwymiarowych, dekoracyjnych płytek na jednej ze ścian.

Pokój kąpielowy na piętrze

Inwestorom zależało, aby łazienka na piętrze była pokojem kąpielowym, miejscem relaksu i wyciszenia. Przestronny prysznic oraz wolnostojącą wannę uzupełnia ceramika marki Villeroy&Boch. Biel skosów przełamano szarością ścian oraz gresem o wzorze bielonego drewna. Przy umywalkach oraz na jednej ze ścian pojawiły się spieki Laminam Filo Mercurio. W zależności od pory dnia światło wydobywa z nich barwę granatu, tonacje szaro-niebieskie czy też srebrną poświatę.

W rogu pomieszczenia, tuż za bidetem znajduje się niepozorny, biały front. Są to drzwiczki ukrywające zsyp do pralni, zlokalizowanej w piwnicy domu. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, które wyeliminowało noszenie po schodach ciężkiego kosza z ubraniami czteroosobowej rodziny.

Pokoje córek

Pokoje córek odzwierciedlają charakter właścicielek. Julka wybrała stonowane wnętrze z pojemną szafą i tapetą w delikatne kropki. Motyw kółek powielono w dodatkach: lustrach nad łóżkiem, zasłonach, tłoczeniu narzuty czy printach na pudełkach.

W pokoju młodszej Oli kolory są bardziej zdecydowane, zaczerpnięte z tapety za łóżkiem. Neutralny kolor ścian i mebli pozwala jednak na zabawę dodatkami i szybką metamorfozę wnętrza w przyszłości. Wystarczy zmiana dywanu, poduszek czy firan, aby podążyć za zmieniającym się gustem dorastającej dziewczynki. 

Beże i brązy w piwnicy

Piwnicę podzielono na dwie strefy: gospodarczą (pralnia, kotłownia, składzik) oraz rekreacyjną. W przeciwieństwie do reszty domu królują tu beże i brązy.

Wielofunkcyjny salon z dobrym nagłośnieniem, lodówką na wina, wygodnym narożnikiem i skórzanym szezlongiem to ulubione miejsce domowników. Można tu obejrzeć wspólnie film, pograć w rzutki, a nawet rozłożyć ukryty w składziku stół do ping ponga. Fornirowane panele połączone z płytami onyksu kontrastują z czekoladową ścianą. Sprzęt sportowy ustawiono na tle klimatycznej fototapety przedstawiającej… piwniczkę z winami.

Duża wanna z hydromasażem, prysznic wykończony kamienną mozaiką oraz sauna stworzyły prawdziwe, domowe spa. Ponownie zastosowano tu tafle onyksu, które po podświetleniu tworzą niepowtarzalną atmosferę, w sam raz na relaks po długim dniu pracy.

Otwarta klatka schodowa

Klatka schodowa stanowi tło jadalni, dlatego pierwotnie miała być przesłonięta taflą szkła z piaskowanym wzorem. Nie można było jej wstawić, dopóki nie zakończono prac na najniższym poziomie. Inwestor zamiast wejść na parter i zejść trzy schodki do strefy dziennej, przyzwyczaił się do wchodzenia w miejscu planowanego szkła. Architekt zmieniła więc koncepcję. Stworzyła projekt ażuru z przesmykiem do skracania sobie drogi, co otworzyło klatkę schodową i zbudowało charakter jadalni. 

Wiatrołap wydzielono przesuwnymi, szklanymi drzwiami z motywem nawiązującym do ażuru w dalszej części domu. Dwie czarne ramy (jedna z lustrem, druga z wieszakami na kurtki) umieszczone po obu stronach szklanej przegrody sprawiają, że zatraca się granica między strefą wejściową a korytarzem.

Autorka projektu: Justyna Mojżyk, Piotr Stepaniuk, poliFORMA, www.poliforma.pl

Zdjęcia: Monika Filipiuk-Obałek

Zobacz także Małe mieszkanie w Krakowie. Nowoczesne wnętrze o ponadczasowym charakterze

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także