Piękny dom za miastem. Nowoczesny salon i kuchnia. To wnętrze robi wrażenie!

Piękny dom za miastem. Nowoczesny salon i kuchnia. To wnętrze robi wrażenie!

Autor: Ewa Kozioł
22 lip 2022 06:10

Dom powierzchni 300 mkw znajduje się w niewielkiej miejscowości oddalonej o 150 km od Warszawy. Został zaprojektowany dla młodego małżeństwa. W nowoczesnym wnętrzu dominują betonowe szarości, dębowe drewno, biel i czarne dodatki. Jest pięknie i bardzo wygodnie!

  • Wnętrze jest nowoczesne zarówno w układzie funkcjonalnym, kompozycji, jak i w zastosowanej kolorystyce oraz materiałach.
  • We wnętrzu dominują betonowe szarości, dębowe drewno, biel i czarne dodatki.
  • Salon składa się z trzech stref – wypoczynkowej, jadalnianej i kuchennej.

Dom znajduje się w niewielkiej miejscowości około 150 km od Warszawy. Jej bryłę otacza rozległy, niezabudowany teren wiejski i w las widoczny w oddali. Duży ogród obsadzony został specjalnie przywiezionymi, kilkumetrowymi drzewami, wśród których dominują brzozy, dzięki czemu widok za okna jest naprawdę piękny. 

Wygodne wnętrze

Dom ma powierzchnię około 300 mkw. Przylega do niego prawie 200-metrowy garaż z kolekcją sportowych samochodów oraz motocykli. Wnętrze składa się z bardzo przestronnej strefy dziennej z otwartą kuchnią, do której przylega wiatrołap z garderobą i mała spiżarnia z wejściem ukrytym za zabudową kuchennych szafek. Wiatrołap i garderoba mają przejście do domu również ze strefy garażu.

Strefa dzienna, dzięki ogromnym przeszkleniom, łączy się wizualnie z dużym tarasem. Między kuchnią a jadalnią znajdują się ażurowe przesuwne drzwi, które kryją za sobą długi korytarz, prowadzący do prywatnych pomieszczeń. Po prawej stronie korytarza mamy toaletę, gabinet, pralnię i łazienkę, po lewej – pokoje dla planowanych w przyszłości dzieci. Na samym końcu zlokalizowana jest obszerna strefa master bedroom z prywatną łazienką i garderobą.

Bezpośrednio przy garażu, za przeszkloną ścianą, znajduje się pomieszczenie nazywane przez właścicieli „imprezownią”. To miejsce wyjątkowe szczególnie na spotkania w męskim gronie, z widokiem na imponującą kolekcję samochodów.

Nowoczesny układ, kolory i materiały

Wnętrze jest nowoczesne zarówno w swoim układzie funkcjonalnym, kompozycji, jak i w zastosowanej kolorystyce oraz materiałach. Aranżacja podkreśla przestronność i parterowy układ domu oraz piękne widoki na rozległy ogród. Wiele elementów, szczególnie strefy dziennej, jest ponadprzeciętnych rozmiarów, jak np. czterometrowa wyspa kuchenna, 3,5-metrowy stół jadalniany, dwie wiszące lampy nad stołem o średnicy około jednego metra, kanapa 3,5x5 metrów. Podkreślają one skalę domu.

We wnętrzu dominują betonowe szarości, dębowe drewno, biel i czarne dodatki. To połączenie kolorystyczne (bardzo lubiane przez pracownię TK Architekci) dobrze wpisuje się w nowoczesny, minimalistyczny styl i pozwala (dzięki wkomponowaniu drewna) zachować przytulność. 

Trzy strefy w salonie

Salon składa się z trzech stref – wypoczynkowej z kominkiem i telewizorem umieszczonymi na betonowej ścianie, jadalnianej z ogromnym stołem oraz otwartej przestrzeni kuchennej. Między częścią wypoczynkową, a jadalniano-kuchenną znajduje się trakt komunikacyjny na taras.

Narożnik wypoczynkowy, poza główną częścią skierowaną ku centrum wnętrza, ma też tylną część służącą kontemplowaniu widoków za oknem. Jedynym akcentem żywszego koloru w tej strefie jest pomarańczowy, super wygodny fotel. Posadzka w całej przestrzeni dziennej wykonana została z wielkoformatowych spieków kwarcowych o wzorze zbliżonym do betonu. Ściana za narożnikiem wypoczynkowym obłożona jest drewnem, aby ocieplić wnętrze i przełamać betonowe szarości. W drewnianej ścianie ukryte są klimakonwektory. Ścianę telewizyjno-kominkową oraz ścianę za jadalnią i kuchnią wykończono natomiast płytami z betonu architektonicznego.

W jadalni znajduje się długi, 3,5-metrowy stół wykonany na zamówienie według projektu TK Architekci. Wyzwanie stanowił dla stolarza szczególnie jego blat, zrobiony w całości z litego drewna.

Centrum kuchni stanowi czterometrowa wyspa z podwieszanym zlewem, płytą grzewczą licowaną z blatem oraz z drewnianym blatem barowym. Od strony jadalni wyspa prezentuje się bardzo minimalistycznie, a od strony kuchni kryje w sobie dużą ilość praktycznych szuflad. Za wyspą znajduje się wysoka zabudowa ze sprzętami AGD oraz „tajne przejście do spiżarni”.

Ciekawym elementem aranżacyjnym w strefie dziennej są przesuwne ażurowe drzwi, za którymi okryty jest korytarz prowadzący do prywatnej strefy domu. Ściany korytarza wyłożone są fornirowanymi płytami, przez co umieszczone na nich drzwi są prawie niezauważalne.

Sypialnia z wanną wolnostojącą

Sypialnia jest pomieszczeniem odważnym w swoim układzie. Łóżko znajduje się w samym centrum wnętrza z widokiem wprost na przeszklenie wychodzące na zielony ogród. Na tle dużego okna umieszczona została wolnostojąca wanna. Drewniana rama łóżka i konstrukcja lampy wiszącej nad nim zostały wykonane na indywidualne zamówienie wg projektu TK Architekci. W wezgłowiu łóżka ukryte są wysuwane szafki zastępujące klasyczne stoliki nocne. Za wezgłowiem łóżka znajduje się natomiast szklana ściana oddzielająca sypialnię od prywatnej łazienki.

W łazience znajduje się duża kabina typu walk in z wejściami po obu stronach, miska toaletowa, bidet oraz długi blat z dwoma podwieszanymi umywalkami. Zastosowano tu, tak jak w strefie dziennej, wielkoformatowe spieki kwarcowe (tym razem w ciemniejszej, grafitowej kolorystyce) oraz drewno na ścianie w podobnym układzie jak to miało miejsce za narożnikiem wypoczynkowym w salonie. W drewnianej ścianie ukryte są przesuwne drzwi prowadzące do prywatnej garderoby właścicieli.

Łazienka z dekoracyjną tapetą

Łazienka zaprojektowana dla planowanego w przyszłości potomstwa nawiązuje kolorystycznie do całości domu. Nie ma tu kolorów czy wzorów typowych dla przestrzeni dziecięcych. We wnętrzu zastosowano grafitowe i białe płytki gresowe w minimalistycznym stylu, zaprojektowano drewnianą ścianę podobnie jak w salonie i w głównej sypialni. Pojawiają się tu również czarne dodatki w postaci efektownych lamp wiszących i ramy lustra. Dekoracyjnym akcentem jest z kolei czarno-biała, wodooporna tapeta w chmury.

Najważniejsze elementy we wnętrzu

  • wolnostojąca wanna w sypialni
  • łóżko na środku pomieszczenia z widokiem na ogród
  • spieki kwarcowe na posadzkach
  • długa wyspa kuchenna
  • ażurowe przesuwne drzwi
  • korytarz wykończony fornirem (ukryte drzwi)

 

Materiały zastosowane we wnętrzu

  • Na posadzkach w niemal całym domu (oraz w łazience master na ścianach) zastosowano spieki kwarcowe. To materiał idealnie nadający się na ogrzewanie podłogowe, w dużym formacie, który wizualnie bardzo efektownie wygląda i funkcjonalnie świetnie się sprawdza dzięki powierzchni łatwej do czyszczenia i małej ilości fug.
  • Na niektórych ścianach mamy drewno dębowe, aby wizualnie ocieplić wnętrze, nadać mu przytulności.
  • Na blacie kuchennym znajduje się czarny spiek kwarcowy ze strukturą, który stylistycznie pasuje do wnętrza i jest szalenie praktyczny, odporny na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć, wysokie temperatury. Z tego materiału wykonano również zlew.
  • Drewniane i betonowe wyłożenia ścienne zastosowane w całym domu nawiązują do okładzin elewacyjnych bryły budynku w imię zasady, że zewnętrze powinno współgrać z wnętrzem.

 

Dodatki we wnętrzu

  • Fotel stanowiący kolorystyczny akcent salonu został wybrany, aby ożywić wizualnie tę strefę, zarówno swoją organiczną formą, jak i kolorem. Przy okazji jest on bardzo wygodny, przez co bardzo lubiany przez inwestorów.
  • Blat barowy, stół jadalniany, przesuwny, ażurowy panel zostały wykonane z miodowego w odcieniu dębu, aby wizualnie ocieplić betonowo-szare posadzki i ściany strefy dziennej.
  • Duże wiszące lampy nad stołem zostały zastosowane, aby podkreślić zarówno przestronność i rozmach strefy dziennej domu, jak i jej minimalistyczny w formach charakter.
  • Tapetę w chmury w łazience dzieci wybrano, aby bardzo symbolicznie pokreślić, że to
  • przestrzeń przeznaczona dla najmłodszych.

Autorki projektu: Natalia Teixeira, Kasia Beresińska, pracownia TK Architekci, www.tkarchitekci.pl

Zdjęcia: pracownia TK Architekci

Zobacz także 100-metrowe mieszkanie w Warszawie. Mech na ścianie w salonie!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także