Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNERZY PORTALU

Piękny projekt z Sopotu. Tak wygląda typowy dom-kostka po metamorfozie!

Autor: Justyna Łotowska
05 maj 2021 16:30

And.home to trójmiejski duet architektek wnętrz. To właśnie on stoi za projektem wnętrz typowej "kostki" z lat 60, która po gruntownym remoncie stała się wygodnym i nowoczesnym domem dla czteroosobowej rodziny.

Głównym celem zmian było maksymalne otwarcie budynku na stary sopocki ogród. Przebudowa nie trwała długo, bo zaledwie 6 miesięcy. 

- Główna zmiana w budynku polegała na wymianie okien i powiększeniu otworów okiennych tak, by obraz za oknem był częścią domu - wyjaśniają architektki z and.home. 

Powierzchnia domu to ok. 250 m2. Na parterze zaprojektowano dużą otwartą przestrzeń, w której wzajemnie przenikają się funkcje salonu, jadalni, kuchni i pracowni. Piętro to prywatna przestrzeń właścicieli - znalazły się tutaj trzy sypialnie oraz łazienka. 

Nowoczesny salon z szarością w roli głównej

W salonie na pierwszy plan wysuwa się ciekawa zabudowa telewizora wraz z oryginalną półką z marmuru arabascato. Ścianę za telewizorem wykończono szarym tynkiem strukturalnym. - na jego tle piękny kamień błyszczy niczym gwiazda. Dopełnieniem nowoczesnej, minimalistycznej aranżacji salonu jest podłoga z szatego mikrocementu. Aby zrównoważyć chłodne odcienie części dziennej, reszta domu, w tym kuchnia są konsekwentnie dopełnione przytulnym i ciepłym drewnem. 

- Zastosowałyśmy w tym projekcie neutralną kolorystykę, dużo bieli, pojedyncze akcenty kolorystyczne. Starałyśmy się bazować na naturalnych wykroczeniach. Dlatego tak dużo w tym wnętrzu znaleźć można drewna, kamienia, przytulnych tkanin i rozwiązań ponadczasowych, a nie wynikających z chwilowej mody. Do współpracy zapraszałyśmy zaprzyjaźnionych rzemieślników, pozostawiłyśmy też sporo starych elementów, takich jak bukową podłogę na piętrze czy kredens pozostawiony przez poprzednich właścicieli - dodają autorki projektu, architektki z and.home. 

Projekt: pracownia and.home
Zdjęcia: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski/Fotomohito

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także