Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNERZY PORTALU

Pomysł na wnętrze małego domu. Kolory natury i żywe rośliny

Autor: Justyna Łotowska
15 marz 2021 12:27

Wnętrza tego niewielkiego, bo 67-metrowego domu miały być oryginalną i nowoczesną przestrzenią, z widocznym szacunkiem do natury, bliskich przyrodzie materiałów i kolorów.

Projekt wnętrza domu o metrażu zaledwie 67 m2 powstał z myślą o małżeństwie w średnim wieku, spędzającym sporą część dnia w pracy i poza domem, a powrocie lubiącym spędzać czas w ogrodzie z tarasem, który z kolei ma aż 40 m2 powierzchni. Inwestorom zależało na wnętrzach stworzonych z myślą o naturze, przytulnych i zachęcających do swobody i bliskości z przyrodą. Taki właśnie projekt stworzyli architekci wnętrz z pracowni Studio Smart Design - Sara Tokarczyk i Wojciech Poziomka.

- Myśl przewodnia tego domu to swobodna, nieagresywna przestrzeń, miejsce, gdzie można czuć się tak dobrze jak w naturze, wtopić się w tło - mówią projektanci wnętrz. 

Nowoczesny dom z inspiracjami Skandynawią

W efekcie powstało miłe i przytulne wnętrze w skandynawskim klimacie, pełne światła i starannie dobranych tkanin, zaaranżowane w stonowanych kolorach natury - złamanej bieli, odcieniach kamieni, drzew, spokojnej zieleni. Projektanci postawili na nowoczesne rozwiązania - we wnętrzach widzimy sporo zabudowy meblowej - ale jednocześnie zadbali o wrażenie przestronności i bliskości z przyrodą dzięki  obecności żywych roślin. 

- Warto zwrócić uwagę na użyte kolory i formę,  w jakiej się przejawiają. Zastosowaliśmy kolor ceglasty, ale również jego odcienie przypominające bardziej jesienne liście. Barwa ta znalazła swoje zastosowanie w zabudowie kuchennej jako kontrast do pozostałych nieco bardziej stonowanych elementów ale również na ścianach, mniejszych elementach mebli czy płytkach w łazience - mówi Sara Tokarczyk ze Studia Smart Design. - Propozycją ze strony naszego studia było ozdobienie ścian przy pomocy namalowanych, kolorowych geometrycznych wzorów. W sypialni natomiast pojawia się kompozycja idealnego okręgu na tle ręcznie malowanego pasa- dodaje projektantka.

Strefa dzienna w kolorach ziemi, kuchnia i łazienka w modnym terazzo

Dom jest wypełniony naturalnym fornirem, co w zestawieniu z dużą liczbą zielonych kwiatów w strefie dziennej ma dawać poczucie bliskości z naturą, ale jednocześnie nowoczesny charakter wnętrz. W otwartej na kuchnię i jadalnię części dziennej królują kolory ziemi, które ciekawie zestawiono z mocniejszymi akcentami. W kuchni  uwagę zwraca ceglasta zabudowa zestawiona z subtelnym wzorem terazzo na ścianie nad blatem, który pojawia się także w zaaranżowanej w podobnej palecie kolorów łazience. 

- Jako studio staraliśmy się aby dom i jego wnętrzem nawiązywało do konceptu osiedla, nie w sposób bezpośredni ale jako równie oryginalna i nowoczesna przestrzeń z szacunkiem do natury - mówi Sara Tokarczyk.

Projekt wnętrz: Sara Tokarczyk i Wojciech Poziomka, Studio Smart Design

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także