Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Przytulne, eleganckie wnętrze. Ma niepowtarzalny klimat!

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
08 lip 2020 10:56

To wnętrze jest unikatowe, ekskluzywne i stworzone na miarę. Przestrzeń zachwyca przytulnością i swoim ponadczasowym charakterem. To wnętrze jest również wręcz niemożliwe do skopiowania.

Do naszej pracowni zgłosił się inwestor z Dolnego Śląska. Marzeniem jego rodziny był apartament nad polskim morzem, w którym mogliby odpoczywać z dala od codziennych obowiązków. Oczekiwał projektu na wskroś wyjątkowego – opowiada architekt Magdalena Bielicka. Inwestor marzył o wnętrzu unikatowym, ekskluzywnym i stworzonym na miarę. Przestrzeń miała być przytulna, przyjazna i ponadczasowa. Wnętrze dwukondygnacyjnego apartamentu miały być również całkowicie nietypowe, wręcz niemożliwe do skopiowania. Nie mogły się zestarzeć wraz z przemijającą modą na określone kolory, materiały czy rozwiązania.

Architektki, zanim przystąpiły do pracy na projektem, obejrzały przestrzeni, która – jak się okazało – wymagała wielu zmian w układzie funkcjonalnym. Przeróbki dotyczyły również instalacji, w tym systemu ogrzewania. Prace we wnętrzu rozpoczęły się więc od skucia wylewek, wymiany okien i wyburzenia większości ścian. Tym samym projektantki tchnęły w nowo powstałą, otwartą przestrzeń mnóstwo świeżego oddechu. Kiedy weszłyśmy na piętro, ujrzałyśmy w suficie nietypowe okrągłe świetliki, które z jednej strony skojarzyły się nam z księżycem w pełni, z drugiej zaś przywiodły na myśl estetykę postmodernizmu. Te obłe kształty stały się niespodziewanie punktem wyjścia do naszego projektu. Jednym z jego pierwszych elementów była złota wyspa kuchenna, umieszczona na planie półkoła – mówią autorki projektu.

Złote akcenty 

Życzeniem inwestora było użycie w aranżacji złotych akcentów. Wykończona mosiężną blachą wyspa z giętej płyty meblowej świetnie wpisała się w te oczekiwania. Złoto nadaje wnętrzom luksusowy szlif, pod warunkiem jednak, że jest umiejętnie dozowane. Starałyśmy się ostrożnie nim operować, by uniknąć efektu przesytu. Połyskujące, złote elementy wplotłyśmy w zaprojektowaną przez nas geometryczną posadzkę w holu i gościnnej łazience – podkreślają projektantki. 

Wszystkie kawałki zostały wycięte waterjetem z wielkoformatowej płyty o rysunku bianco carrara. Do tego dodane zostały mosiężne trójkąty i listwy. 

Zakochani w Afryce

Jedną z pasji właścicieli są podróże. Zwiedzili już niemal cały świat, ale szczególnym sentymentem darzą Afrykę. I ten sentyment widać też we wnętrzu. Znajdziemy tu wiele etnicznych akcentów.

Niezwykły portret pięknej, afrykańskiej kobiety został umieszczony na ścianie w wykuszu, gdzie pierwotnie było okno. O likwidacji okna zdecydował widok na ścianę sąsiedniego budynku. Ścianę, którą zdobi obraz wykończono fornirowaną okładziną. Lustrzanym odbiciem jej wzoru jest dywan, który architektki wspólnie z inwestorem, wybrały podczas targów w Paryżu. Poza dywanem z francuskie stolicy przyjechał również stół jadalniany i komplet tapicerowanych krzeseł z oferty Miss Carat oraz oryginalne stoliki kawowe z blatami z barwionego szkła lub naturalnej skóry. Wszystkie elementy wystroju świetnie prezentują się na tle dębowej podłogi marki Chapel Parket w ciemnym odcieniu karoo, przygotowany na specjalne zamówienie. 

Nadmorski klimat

Na piętrze również czuć nadmorski klimat. Wszystko za sprawą piaskowej kolorystyki, w jakiej utrzymano tapety w korytarzu. Eleganckie okładziny ścienne pochodzą z oferty marki Vesstige. Tapeta przywodzi na myśl plecione koszyki, widziane latem na plażach. Płaszczyznę ściany przecinają mosiężne listwy i ledwie widoczne, eleganckie drzwi o pełnej wysokości, z ukrytymi ościeżnicami. Okrągłe lampy, sygnowane marką Tom Dixon i świetliki w suficie sprawiają, że i tu można w pewien sposób doświadczać pełni księżyca oraz pięknych wschodów i zachodów słońca.

Koliste motywy i nadmorska paleta kolorystyczna towarzyszą również strefie master, na którą składa się wspaniała sypialnia wyposażona w łóżko Miss Carat, garderobę, kącik z biokominkiem i salon kąpielowy. Właściciele nie chcieli umieszczać lampy bezpośrednio nad łóżkiem, stąd oprócz użycia kinkietów, pomyślałyśmy o innym rozwiązaniu. Na suficie pojawił się delikatnie podświetlony okrąg z barissolu, ozdobiony srebrzystym stiukiem, który nawiązuje swą formą do świetlików – wspominają architektki. 

Odcień stiuku dobrano do koloru tapety, będącej nawiązaniem do morskiej palety barw i zieleni, wkradającej się do pomieszczeń przez obszerne przeszklenia. Nieodłączną częścią sypialni jest elegancka strefa prysznicowa i część z umywalką ustawioną na wytwornej konsoli. Lustro umieszczone zostało na tle podświetlanego onyksu, który mieni się, niczym bursztyn w promieniach słońca. Właściciele mają możliwość ukrycia całej strefy kąpielowej za praktyczną kotarą, z czego korzystają w razie potrzeby.

Na piętrze znajdują się jeszcze dwie sypialnie dzieci oraz dodatkowa łazienka z oryginalną tapetą marki Wall&Deco. Właściciel nie chciał w łazience płytek, więc od razu chętnie przystał na pomysł ozdobienia wnętrza za pomocą wyrazistego wzoru. Okładzinę ścienną wykonano w systemie wet, który pozwala na stosowanie jej nawet przy ścianie prysznicowej bez obaw, że zniszczy ją woda. Wzór, podobnie jak inne elementy wyposażenia gdyńskiego apartamentu, nawiązuje do bliskości morza, o której marzyli właściciele. 

Projekt wnętrza: Magdalena Bielicka, Maria Zrzelska-Pawlak, Pracownia Magma, 

Zdjęcia: Fotomohito

Zobacz także Przytulne wnętrze. Zachwyca elegancją!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także