Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Przytulne wnętrze z kolorem. Pięknie łączy nowoczesność i klasykę!

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
01 lip 2020 13:51

Przytulne, jasne wnętrze pięknie ożywiają kolorowe dodatki, które nadają mu indywidualnego charakteru. Ten dom doskonale odzwierciedla osobowość właścicieli – otwartość i pozytywne nastawienie.

Pośród łąk, na skraju wsi, kilkanaście kilometrów od Białegostoku, developer wybudował sześć takich samych, niedużych domków jednorodzinnych. Pierwszy z nich pełniący rolę domu pokazowego, miał już wykończone łazienki, ułożone podłogi, wstawione schody oraz drzwi. I to właśnie on spodobał się Monice i Markowi. Miał stać się ich wymarzonym miejscem do życia. Do współpracy zaprosili architekt Justynę Mojżyk z pracowni poliFORMA.

Jedną z wytycznych do projektu wnętrza było zaplanowanie innego układu funkcjonalnego. Wszyscy sąsiedzi intuicyjnie ustawili meble w podobny sposób, a tego właściciele nie chcieli. W efekcie otwartą strefę dzienną zaplanowano bardzo wygodnie i funkcjonalnie. Na środku salonu ustawiono kanapę w pięknym niebieskim kolorze. Tuż przy kanapie znalazło się miejsce na jadalnię. Aby nie zagracić niedużej przestrzeni, zdecydowano się na szklany, sprowadzony z Anglii stół i przezroczyste krzesła, co dodało wnętrzu lekkości. 

Kuchnię od jadani i salonu oddziela półwysep, który dyskretnie przysłania strefę roboczą. Kuchnia w kształcie litery U jest wygodna i zapewnia miejsce zarówno na przechowywanie, jak i na gotowanie. Białą, drewnianą zabudowę z elementami w klasycznym stylu przełamują tafle błękitnego szkła oraz drewniany blat. Kluczową rolę pełni tu jednak malownicze otoczenie. Duże lustro, zasłaniające bok kuchennej zabudowy, pozwala na jednoczesne obserwowanie widoku przed i za domem. A jest co podziwiać: z jednej strony opuszczona, drewniana stodoła na tle łąk i lasu, z drugiej wzniesienie przechodzące w bezkres nieba. 

W całej strefie dziennej na parterze wymieniono podłogę. Deweloper zastosował tu bowiem różne odcienie drewna, co spowodował we wnętrzu chaos. Wymieniono je więc na neutralne, wysokiej klasy panele marki Haro. Podłoga została stonowana, dzięki czemu można było wprowadzić tu wzorzyste zasłony (Dekoria), czy też akcenty w postaci niebieskiej kanapy i żółtych krzeseł przy półwyspie, które pięknie ożywiły przestrzeń. 

Są takie projekty, miejsca i inwestorzy, którzy zostają w pamięci na długo. Dom Moniki i Marka odzwierciedla ich osobowość, otwartość i pozytywne nastawienie. Szybko znaleźliśmy wspólny język, a opowieść o tym, jak w tajemnicy przed Moniką powstało jej ulubione wnętrze w domu, stała się jedną z rodzinnych anegdot – opowiada architekt Justyna Mojżyk, autorka projektu wnętrza.

A mowa o projekcie sypialni (wraz z realizacją). Był on owiany tajemnicą, stanowił bożonarodzeniowy prezent-niespodziankę od inwestora dla pani domu. Przyznaję, było to ogromne wyzwanie. Wciąż się zastanawiałam: czy uda mi się stworzyć sypialnię marzeń bez udziału i wiedzy właścicielki? –podkreśla architektka. Całe przedsięwzięcie przeprowadzono w czasie pobytu właścicieli za granicą, prace wykończeniowe trwały do ostatniej chwili. Łóżko oraz szafę wykonano na zamówienie, ważnym elementem aranżacji jest także stylizowane lustro znalezione na pchlim targu.

Jedną ze ścian dopełnia fototapeta, wpisująca się nie tylko w charakter domu, ale także jego otoczenie. Zauroczyło mnie zdjęcia, które znalazłam w internecie, przedstawiające Górę Strękową u zbiegu Biebrzy i Narwi. Udało mi się dotrzeć do autora, fotografa Pawła Tadejko. Dzięki jego pomocy ze zdjęcia zrobiono fototapetę, a Monika może budzić się wśród mgieł – dodaje Justyna Mojżyk.

Niespodzianka udała się na tyle, że inwestorzy zlecili projektantce wykonanie projektu pozostałych pomieszczeń między innymi pokoju Aleksandry. Monice zależało na tym, aby córka miała w nowym domu miejsce, do którego zawsze może wrócić. Pojemna, lustrzana szafa sprawia, że pokój wydaje się znacznie większy niż jest w rzeczywistości, zaś dzięki białym ścianom skos sufitu przestał dominować – pomieszczenie stało się foremniejsze.

Projekt wnętrza: Justyna Mojżyk, poliFORMA, www.poliforma.pl

Zdjęcia: Monika Filipiuk-Obałek

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także