PARTNER PORTALU
Rodzinny dom w Warszawie. Jasny salon, nowoczesna kuchnia. Piękne wnętrze!

Rodzinny dom w Warszawie. Jasny salon, nowoczesna kuchnia. Piękne wnętrze!

Autor: Ewa Kozioł
01 wrz 2022 09:02

Dom o powierzchni 160 m2 znajduje się na warszawskim Ursynowie. Został zaprojektowany dla trzyosobowej rodziny. Jest jasny, przestronny i bardzo wygodny. Nowoczesny, ale przytulny. Dużo tu domowego ciepła!

  • Dom o powierzchni 160 mkw został zaprojektowany dla rodziny 2+1.
  • Pomimo zastosowania nowoczesnych elementów wykończeniowych, architekt udało się stworzyć miejsce pełna domowego i przytulnego klimatu.
  • Wypoczynek w salonie gwarantuje duża, narożna sofa w szarym kolorze, za którą znajduje się sporych rozmiarów regał na książki.
  • Strefę jadalni wydziela tapeta z flamingami oraz ponadczasowe panele z lamelami mocowanymi do ściany.

Głównym założeniem projektowym było dostosowanie dostępnej przestrzeni domu do potrzeb i oczekiwań rodziny 2+1. Na parterze architekt dokonała jedynie dobrej korekty w postaci optycznego powiększenia wiatrołapu. Zabieg ten udał się, dzięki usunięciu ściany z drzwiami wewnętrznymi, oddzielającymi wejście od strefy dziennej i zastąpieniu jej dużymi przeszkleniami. Drzwi w stalowej, czarnej ramie z przejrzystym szkłem rozjaśniły wejście, zapraszając dalej. 

Zmiany w układzie wnętrza 

Dużo większa zmiany w układzie funkcjonalnym wnętrza wprowadzono na piętrze. Pomieszczenia w większości przeprojektowane zostały pod prywatną strefę właścicieli. Zmiany pozwoliły na wydzielenie dodatkowej, prywatnej łazienki dostępnej tylko z sypialni głównej.

Nowocześnie, ale przytulnie

Na parterze znajduje się otwarta strefa dzienna, w której rodzina przyjemnie spędza czas wspólnie i w gronie znajomych. Salon zintegrowany z kuchnią i jadalnią jest jasny, przestronny i bardzo reprezentacyjny. Pomimo zastosowania nowoczesnych elementów wykończeniowych, projektantce udało się stworzyć miejsce pełne domowego i przytulnego klimatu. Wypoczynek w salonie gwarantuje duża, narożna sofa w szarym kolorze, za którą znajduje się sporych rozmiarów regał na książki. Strefę jadalni wydziela tapeta z flamingami oraz ponadczasowe panele z lamelami mocowanymi do ściany.

Lniane rolety rzymskie w oknach, o nietypowym odcieniu zieleni wpadającej w ciepłą tonację, równoważą surowość szarych kafli czy struktury betonu na ścianie telewizyjnej.

Spójność nadają wnętrzu powielające się czarne, linearne motywy – jak kubik w wiszących szafkach kuchennych, stalowe drzwi wydzielające wiatrołap, balustrada na klatce schodowej, krzesła barowe przy półwyspie czy wstawki w zabudowie meblowej w prywatnej łazience na piętrze.

Projekt wnętrza: Paulina Piecychna, Pepe Interiors, www.pepeinteriors.pl

Zdjęcia: Pion Poziom

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także