Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Wnętrze po liftingu. Zobacz jak wygląda 30-letni dom po remoncie

Autor: Urszula Tatur
17 cze 2020 11:11

Jednorodzinny dom poddano gruntownej modernizacji. Zmieniono nie tylko krzykliwe kolory ścian, ale i układ funkcjonalny. Po udanym liftingu wnętrza nabrały ponadczasowej urody, zachęcając do wypoczynku, ale i wspólnego spędzania czasu, np. przy gotowaniu.

Nieremontowany od blisko 20 lat dom wymagał gruntownej modernizacji. Inwestorzy nie chcieli jednak całkowitej rewolucji, a jedynie odświeżyć wybrane pomieszczenia. Do współpracy zaprosili projektantkę wnętrz Katarzynę Maciejewską, której właściwie pozostawili wolną rękę w wyborze rozwiązań i materiałów. Właściciele, małżeństwo z dorosłym synem, zdecydowali się na generalny remont kuchni, łazienki, WC, salonu i przedpokoju. Chcieli zrezygnować z dotychczasowych czerwonych, intensywnych ścian w salonie, czy niebieskiej kuchni i łazienek. Pragnęli nowoczesnych, uniwersalnych wnętrz, które łatwo będzie można zmieniać za pomocą dodatków – tłumaczy projektantka. Marzeniem inwestorów była także wyspa kuchenna, przy której mogli by rozwijać swoje kulinarne pasje oraz rysunek marmuru na ścianach w łazience, która miała stać się domowym centrum relaksu.

Zanim jednak tak się stało, projektantka musiała podjąć kilka śmiałych kroków, które zmieniły układ funkcjonalny parteru. W otwartej strefie dziennej wyburzyliśmy ścianę między kuchnią a salonem, jednocześnie zamurowując dotychczasowe wejście do kuchni, gdzie powstała szafa z wygodnym siedziskiem – zdradza Katarzyna Maciejewska. Otwarcie przestrzeni dziennej pozwoliło nie tylko na wstawienie tu wyspy kuchennej, ale też optycznie powiększyło przestrzeń. Podobny efekt uzyskano także poprzez zmianę gabarytów mebli salonowych. Zaś nowoczesny charakter całego parteru oparty został na grze chłodnych i ciepłych kolorów oraz zróżnicowanych materiałów: drewna, betonu, kamienia oraz tkanin. Zrezygnowałam z dotychczasowej ogromnej kanapy na rzecz fotela i mniejszego narożnika oraz pufy. Miejsca do siedzenia jest tyle samo, a całość nie przytłacza i łatwo poprzestawiać fotel i pufę. Kominek zmienił obudowę z żółtego piaskowca na betonowe płyty, a za telewizorem została przyklejona tapeta imitująca garniturową tkaninę Arte Flamant Caractere – tłumaczy projektantka. Biel, szarość, czarne elementy oraz ta sama drewniana podłoga łączą całą otwartą przestrzeń. Taka kolorystyka sprawia, że dowolnie można zmieniać nastrój dodatkami, a samo wnętrze nie konkuruje z otoczeniem za oknami. Właściciele mają bowiem przepiękne widoki na jurajskie łąki i przydomowy sad.

I choć zupełnie odświeżona strefa wypoczynkowa zachęca do relaksu i spędzania wspólnie czasu przy kominku, sercem tego domu jest kuchnia z wyspą. Kontynuuje ona kolorystykę otwartej strefy dziennej. Stąd część zabudowy meblowej ma matowe szare fronty, część jest fornirowana. Brak szafek górnych na jednej ze ścian dodaje pomieszczeniu lekkości i sprawia, że kuchnia nabiera salonowego charakteru. Efekt ten potęgują imitujące marmur płytki nad blatem w strefie gotowania. Z kolei poprowadzone pod sam sufit szafki fornirowane zapewniają maksymalną ilość miejsca do przechowywania. Tu zostały ulokowane nie tylko sprzęty kuchenne, ale też pralka i suszarka, które są skrzętnie ukryte. Szuflady, których także tu nie brakuje zostały wyposażone w organizery przestrzeni, co sprawia, że łatwo utrzymać w nich porządek. Także wymarzona wyspa jest niezwykle praktyczna. Oferuje duży blat roboczy, przy którym można też wypić poranną kawę. Właściciele uwielbiają gotować i przyjmować gości, stąd hokery przy wyspie i sporo krzeseł przy dużym stole. Symboliczną granicą między kuchnią a resztą strefy dziennej jest podwyższona półka, która pełni funkcję stojaka na butelki, a także jest miejscem na świeże zioła. Cała strefa kuchenna została także maksymalnie doświetlona. Wychodzę z założenia, że światła nigdy dosyć, lepiej nie włączyć niż miałoby być za ciemno, zwłaszcza, że kuchnia wychodzi na północ – mówi Katarzyna Maciejewska.

Z kolei sypialnia początkowo miała być nieremontowana, ale pod wpływem projektu i postępu prac właściciele zdecydowali jednak na jej lifting. Została tu położona tam sama drewniana podłoga, co w reszcie pomieszczeń, a ściany przemalowane z ciemnego granatu na jasny beż. Chciałam tym samym nawiązać do tapety, którą właściciele chcieli zostawić, i w ten sposób uzyskać nadmorski klimat i nastrój. Pomogły mi w tym dekoracje w postaci turkusowych poduch i pledu – wyjaśnia projektantka. Podobnie jak w całym domu wybrane meble są przede wszystkim wygodne, ale także lekkie w wyglądzie, dobrane tak, by nie zakłócać wypoczynkowej roli pomieszczenia.

Całkowitą przemianę przeszły za to obie łazienki. Dotychczas właściciele funkcjonowali z osobnym WC i łazienką bez strefy sanitariatów. Namówiłam ich na w pełni wyposażoną łazienkę, z prysznicem i osobną toaletę dla gości – opowiada Katarzyna Maciejewska. Aby oba pomieszczenia nie odbiegały stylistycznie od reszty wnętrz, projektantka zdecydowała się na płytki drewnopodobne bardzo podobne do drewnianej podłogi oraz matową płytkę imitującą marmur Calacattę w głównej łazience, spełniając tym samym kolejne wytyczne inwestorów. Dzięki temu oba pomieszczenia nabrały nowoczesnego charakteru, swą stylistyką budując przyjazny klimat domowego SPA.

Projekt: Katarzyna Maciejewska

Zdjęcia: Dekorialove

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także