Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Wnętrze w morskim klimacie z Gdyni. Piękne!

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
05 cze 2020 12:59

74-metrowe mieszkanie w gdyńskim Orłowie architekt Anna Maria Sokołowska stworzyła jako wakacyjną enklawę dla rodziny na stałe mieszkającej zagranicą. Nowoczesne i stylowe, cieszy oko przemyślanymi funkcjami.

 Inwestorzy, którzy przyszli do pracowni architektki potrzebowali "swojego miejsca" w Orłowie, tak żeby dwójka ich synów mogła być blisko dziadków. Na 74 m2 powierzchni znałazł się więc duży salon z aneksem kuchennym, wygodna sypialnia oraz pokój dla dzieci z dodatkowym wysuwanym łóżkiem.

Kuchnia - frezowane fronty hitem tej aranżacji

Klimat tego projektu miał być morski, jak to przeważnie bywa, kiedy klienci kupują mieszkanie wakacyjne nad morzem - tak o wnętrzu opowiada jego autorka, Anna Maria Sokołowska. Nie chcieliśmy jednak iść w dosłowność, stąd całość została utrzymana w delikatnym błękitnym kolorze który stał się podstawą tej aranżacji.

W niewielkim aneksie kuchennym uwagę zwracają przede wszystkim pięknie frezowane fronty górnej zabudowy.

Frezowane fronty to element, który pojawiał się już wcześniej w naszych projektach, jednak tu został wykorzystany na górne szafki dla urozmaicenia i podkreślenia błękitu oraz jako dodatek do szaro-białej kuchni - wyjaśnia Anna Maria Sokołowska. 

Górna zabudowa to frezowana płyta mdf, lakierowana w kolorze białym. Frezy mają 2 cm szerokości i są co drugi zagłębione na 5 mm. Ten prosty zabieg dał naprawdę wyjątkowy efekt! Nad kuchennym blatem znalazły się z kolei modne spieki kwarcowe, 

Inny projekt z tej pracowni: Dwupokojowe mieszkanie w Gdańsku z modnymi drewnianymi lamelami

Pokój dzienny: nowoczesne i jasne wnętrze

Wnętrze miało być oazą relaksu i spokoju, architekt zadbała więc o wygodne meble wypoczynkowe. Prosta sofa marki Sits dobrze się prezentuje w towarzystwie fotela Imola od BoConcept. W tej części znalazło się też miejsce na wygodną jadalnię ze stołem i krzesłami polskiej marki Fameg. Ale prawdziwą gwiazdą tego wnętrza jest stylowa tapeta marki Cole&Son z przepięknym motywem vintage. Całości dopełnia równie urokliwa lampa nad stołem

Może to cię zainteresuje: Jasne i nowoczesne wnętrze: 90-metrowe mieszkanie w Warszawie

Sypialnie - funkcjonalna zabudowa na wymiar

W głównej sypialni zastosowano tę samą biało-szaro-niebieską kolorystykę co w części dziennej. Ściana za łóżkiem to lakierowany mdf w białym kolorze, frezowany podobnie jak fronty kuchenne. Zagłówek łóżka architekt zamówiła u tapicera, skrzynia z podnoszonym stelażem powstała na zamówienie u stolarza. Tutaj, podobnie jak w pokoju dzieci, warto zwrócić uwagę na starannie zaplanowane miejsce do przechowywania - dzięki funkcjonalnym zabudowom jest go sporo, a jednocześnie zostało sprytnie  ukryte, dzięki czemu wnętrze jest bardziej przestronne. 

Czytaj też: Ściana z tv: najpopularniejsze aranżacje ściany z telewizorem w salonie

Łazienka w szarości i błękitach

W niewielkiej łazience znalazły się wszystkie niezbędne funkcje. Czarna armatura to włoska marka Bellosta. Na podłodze pojawiają się płytki gresowe Patchowork (włoska marka Sant'Agostino), na ścianach niebieskie płytki marki Cesi i białe marki Fondovalle. 

Projekt: wnętrza Anna Maria Sokołowska, pracownia AM Sokołowska (www.amsokolowska.pl). Zdjęcia: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski/Fotomohito

 

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także