Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Zrównoważony i luksusowy dom architektów. Ale piękny!

Autor: Justyna Łotowska
29 lip 2020 11:51

Ten dom zaprojektowano jako zgodny z surowymi normami budownictwa zrównoważonego. A jednocześnie nowoczesny, otwarty na światło i przestrzeń oraz bardzo luksusowy. Zobaczcie wyjątkowy projekt architektów z pracowni NA Architects.

Dom NR House zaprojektowany przez pracownię NA Architects znajduje się w Jubilee Hills w Indiach. Wnętrza zaplanowano jako przestrzeń o charakterze galerii, przejrzystą i otwartą, zapraszającą do środka mnóstwo światła, szczególnie z góry. 

Jako architekci postawiliśmy sobie za główny cel połączenie zrównoważonego rozwoju z luksusem. Chcieliśmy zmienić koncepcję zrównoważonego rozwoju na prostą i rustykalną. Chcieliśmy pokazać światu, że zrównoważone domy mogą być luksusowe. A że jest to także nasz własny dom, mogliśmy eksperymentować swobodnie z tą koncepcją - mówią Niroop i Rupany Reddy, architekci z NA Architects i jednocześnie inwestorzy. 

Organiczna paleta kolorów, akcenty z kamienia naturalnego i drewna oraz zamierzona prostota to najważniejsze cechy tej luksusowej i zrównoważonej rezydencji. Dom dosłownie wypełniony jest światłem, zadbano też o odpowiednią wentylację niezbędną w tej części świata oraz piękne widoki na otaczająca zieleń z każdego z pomieszczeń.

Czytaj też: Tak wygląda dom po remoncie: fantastyczny, zrównoważony projekt dla rodziny z dziećmi

Architekci zaprojektowali duże, zadaszone tarasy, które sprawiają, że wnętrze płynnie łączy się z otoczeniem. Podkreślają to też konsekwentnie użyte we wnętrzach surowe materiały, takie jak beton oraz wszechobecny piękny kamień. 

Kamień na ścianie 

Pokój dzienny zachwyca kamienną ścianą, także schody zaprojektowano jako kawałki kamieni, które, wycięte do pożądanego kształtu, stały się prawdziwą ozdobą tego wnętrza. Ważną funkcję w domu pełnią liczne baseny wewnętrzne łączące się z tymi na tarasie. Jadalnia otwiera się na ogród, podobnie jak inne pomieszczenia w domu. Na parterze znajdują się także dwie dodatkowe sypialnie dla gości.

Zobacz też: Piękny rodzinny dom. Tak mieszkają architekci

Pokoje dla dzieci

Na pierwszym piętrze znajdują się pokoje właścicieli i sypialnie dzieci. W sypialni inwestorów uwagę zwraca graffiti jako tło łóżka w głównej sypialni oraz wyjście na taras i ogród z zewnętrznym jacuzzi. Pokój synów to dwupoziomowy apartament, który pozwala w 100% wykorzystać dostępną przestrzeń. Pokój córki zachwyca wystrojem z klasycznymi białymi motywami. 

W części poniżej poziomu gruntu zaprojektowano kino i bar. Stary skuter lambretta z 1920 roku, używany jako lada barowa, jest z pewnością centralnym punktem tego pomieszczenia. 

Projekt: NA Architects. Zdjęcia: Boca do Lobo

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także