Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

250-metrowy dom pod Warszawą. Co za metamorfoza! Zobacz wnętrza!

Autor: Justyna Łotowska
01 gru 2021 11:24

Dom w Zielonkach pod Warszawą, mimo że duży, nie był ani przestronny, ani funkcjonalny. Zmieniła to architekt wnętrz Malwina Morelewska. Po remoncie to nowoczesne, ale przytulne i ciepłe wnętrze.

  • 250-metrowy dom w Zielonkach pod Warszawą przeszedł całkowitą metamorfozę. 
  • Nowy projekt zaaranżowano w kolorystycznej palecie bieli i szarości.
  • Szeroko zakrojony remont objął m.in. wykuwanie otworów w ścianach nośnych czy wyburzanie fragmentów ścian, na których opierała się konstrukcja dachu.
  • Do największych zmian, jakie dokonały się w remontowanym domu, należało wykucie w ścianie salonu dodatkowego wielkoformatowego okna z pięknym widokiem na ogród.
  • Na antresoli nad salonem mieści się siłownia i biblioteka.
  • Integralną częścią kuchni stała się przestrzeń pod schodami, wypełniona teraz wygodną zabudową z ogromną ilością miejsca do przechowywania.

Po zaledwie kilkunastu latach od wybudowania 250-metrowy dom w Zielonkach niedaleko Warszawy okazał się za mało przestronny, zbyt ciemny i… nieinteresujący pod względem wizualnym. Właścicielom, których przestało cieszyć ich miejsce na ziemi, przyszła jednak z pomocą Malwina Morelewska. Uważnie przyjrzała się zarówno słabym, jak i mocnym stronom budynku, a później przygotowała projekt remontu. Jak całość prezentuje się i funkcjonuje po zmianach?

Inwestorzy bez wątpienia lubią ten dom – sami zbudowali go przed parunastu laty. Jednak choć część jego składowych przynajmniej pod względem funkcjonalnym rzeczywiście wpisała się w potrzeby rodziny, inne, jak salon oraz sypialnia z łazienką i garderobą, nie spełniła oczekiwań.

Duży dom z niewykorzystanymi możliwościami

– Duży metraż nie został tu najtrafniej wykorzystany. Klienci chcieli więc, by dom stał się przestronniejszy, jaśniejszy i atrakcyjniejszy wizualnie, choć bez ekstrawagancji. Marzyły im się stonowane wnętrza utrzymane w delikatnych kolorach, pozbawione mocnych kontrastów, sprzyjające relaksowi w gronie najbliższych oraz przyjaciół – wspomina architektka Malwina Morelewska, do której właściciele zwrócili się o projekt remontu i przebudowy.

Nowy projekt wnętrza, gruntownie przemyślany pod względem funkcjonalnym, już na pierwszy rzut oka zwraca uwagę delikatną, kojącą paletą szarości i beżów. Wiele jest wokół bieli, bardzo dużo też przygaszonego dębu. Gładkie powierzchnie, matowe albo z lekkim połyskiem, architektka zestawiła z tkaninami o wyrazistym splocie i przyjaznymi aksamitami. A co do stylistyki, postawiła na powściągliwe formy nowoczesnej prostoty i bezpretensjonalnej elegancji.

Na odrobinę fantazji, czy nawet humoru, też znalazło się tu miejsce. Gdzie? Choćby w toalecie dla gości. I tu baza wnętrza jest bardzo powściągliwa, wchodzących witają jednak siedzące rzędem na gałęzi świetliste ptaki. To niezwykła lampa marki Moooi, delikatnie puszczająca do widza oko. I jak słyszymy od gospodarzy, wszystkim gościom ta aranżacja funduje efekt wow.

Jak wyglądały przygotowania do remontu?

Nim jednak Malwina Morelewska przystąpiła do dekorowania wnętrz starannie dobranym wzornictwem, zaprojektowała i poprowadziła szeroko zakrojony remont. Objął m.in. wykuwanie otworów w ścianach nośnych czy wyburzanie fragmentów ścian, na których opierała się konstrukcja dachu – oczywiście we współpracy z konstruktorem.

W związku z wymianą instalacji CO zasilanej gazem na ogrzewanie podłogowe z pompą ciepła trzeba było skuć wszystkie posadzki. Zniknął też kominek, z którego klienci niemal nie korzystali – m.in. ze względów ekologicznych. Wiele zmieniło się również na zewnątrz domu. Przede wszystkim elewacja – wykonana na nowo i w innej kolorystyce. Skoro front prac był już tak szeroki, inwestorzy zwrócili się do architektki także o projekt przebudowy tarasu, którym teraz dom otwiera się na otoczenie.

Co się zmieniło po remoncie tego domu?

Mimo niemałych wyzwań Malwina Morelewska wspomina to przedsięwzięcie bardzo dobrze.

– Klienci mieli sprecyzowane potrzeby. Dlatego już po pierwszej rozmowie o oczekiwaniach mogliśmy im zaproponować rozwiązania funkcjonalne, zacząć tworzyć wizualizacje, wybierać materiały. Inwestorzy nam zaufali i chętnie korzystali z naszej wiedzy, byli też bardzo decyzyjni. Współpraca przebiegała więc harmonijnie, zwłaszcza że był to projekt z pełnym nadzorem i całą logistyką budowy – zaznacza.

Salon z dodatkowym wielkoformatowym oknem 

Do największych zmian, jakie dokonały się w remontowanym domu, należało wykucie w ścianie salonu dodatkowego wielkoformatowego okna z pięknym widokiem na ogród. Słowo „okno” nie wyczerpuje jednak tematu. Dookoła nowego otworu Malwina Morelewska zaprojektowała pojemną i funkcjonalną zabudowę.

Poniżej szyby pojawiło się zapraszające do relaksu siedzisko. Z kolei nad nią – kaseta, w której w całości chowa się zsunięta żaluzja, która dzięki temu nie przesłania krajobrazu i nie zatrzymuje światła. A sam pejzaż ujęty został w dębową ramę.

W tym tak miłym dla oka otoczeniu architektka urządziła pierwszą z dwóch stref wypoczynkowych salonu. Ponieważ sąsiaduje z jadalnią, przyjemnie tu usiąść z filiżanką kawy lub herbaty, choć można też zatopić się w lekturze.

W głębi salonu znalazła się druga strefa – multimedialna. Tu na tle pokrytej dębowymi lamelami ściany stanął duży telewizor, z kolei za maskownicą nad dużymi oknami ukryły się nie tylko karnisze, ale także opuszczany ekran do rzutnika.

W tej części przestrzeni dziennej uwagę zwracają imponujących rozmiarów kolumny.

– Pan domu jest melomanem, zależało mu więc na odpowiednim nagłośnieniu oraz na takim układzie sof, by mógł wygodnie słuchać nagrań czy koncertów – objaśnia Malwina Morelewska. I dodaje, że nie tylko sprawom wizualnym, ale i dźwiękowym służą wspomniane lamele, wzbogacone o warstwę izolacji akustycznej. To szczególnie ważne, skoro po drugiej stronie ściany znajduje się prywatna, nocna część domu. Uzupełnieniem tej strefy stały się liczne półki na płyty – wysuwane, by ułatwić dostęp do ulubionych tytułów. Znacznie dyskretniej zaznacza się w aranżacji druga pasja gospodarza, związana z żeglarstwem.

Antresola - miejsce na bibliotekę i siłownię nad salonem

Miejscem relaksu jest nie tylko obszerny salon, ale także otwierająca się na przestrzeń parteru antresola. Mieszczą się tam dwie strefy funkcjonalne. Pierwsza to biblioteka z bogatym zbiorem książek na otwartych półkach regałów. Druga – siłownia.

Aranżacja tej części domu najmniej zmieniła się w czasie remontu, choć i tu Malwina Morelewska dokonała ważnych korekt. – Przede wszystkim odrestaurowaliśmy schody. Odświeżyliśmy elementy malowane na biało, a kolor drewna rozjaśniliśmy, by harmonizował z królującym wokół dębem – mówi architektka.

Kuchnia i jadalnia w przytulnym stylu

Znaczne i ważne dla codziennego funkcjonowania domowników zmiany dokonały się też w kuchni. Jej miły, przytulny nastrój – oparty na klasycznie nowoczesnych formach i kojącym zestawieniu dębu z mleczną bielą oraz akcentami czerni – to nie wszystko. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

– Zaproponowałam inwestorom głębsze blaty, dzięki którym nie brakuje miejsca na odstawienie naczyń za płytą kuchenną czy za zlewozmywakiem – wskazuje Malwina Morelewska.

Spiżarnia pod schodami

Integralną częścią kuchni stała się też przestrzeń pod schodami, wypełniona teraz wygodną zabudową z ogromną ilością miejsca do przechowywania. Uzupełnieniem funkcjonalnym tej przestrzeni jest spiżarnia. Prowadzą do niej jedne z dwojga drzwi typu secret, wtapiające się w białą ścianę obok schodów. Tak dyskretne rozwiązanie służy temu, aby nie wprowadzać dodatkowych podziałów w dość zróżnicowanej już przestrzeni.

Wokół nie brakuje miejsca także na spotkania w gronie bliskich i przyjaciół. W zależności od nastroju i wybranej konwencji można usiąść wokół obszernej wyspy kuchennej albo przy jeszcze rozleglejszym stole. Tuż obok znalazł się tradycyjny, choć współczesny w formach pojemny kredens. Podobnie jak w wielu innych częściach domu, także w jego wnętrzu pojawiło się dyskretnie oświetlenie, które po zmroku i w pochmurne dni kreuje pogodny nastrój.

Sypialnia po totalnej metamorfozie

Radykalne zmiany objęły sypialnię, garderobę i łazienkę państwa domu.

– Zmieniliśmy tu układ ścian. Garderoba została przeniesiona na koniec pomieszczenia, co pomaga odizolować sypialnię od muzycznej strefy salonu za ścianę. Jeszcze dalej mieści się łazienka, dostępna albo przez garderobę i pralnię, albo drugimi, ukrytymi drzwiami bezpośrednio z sypialni. Podobnie jak w przypadku wejścia do spiżarni, chodziło o to, by nie rozpraszać uwagi nadmiarem elementów we wnętrzu – objaśnia Malwina Morelewska.

Aranżacja sypialni opiera się na grze dwoma odcieniami beżu, złamanym brązem oraz kolorem obecnego w całym domu dębu, który tu widzimy na podłodze oraz na fornirowanych frontach mebli. Co charakterystyczne, zarówno szafy, jak i tapicerowany zagłówek zyskały podziały kolorystyczne, dzięki którym duże płaszczyzny zyskały wizualną lekkość.

W trosce o komfort gospodarzy, przy łóżku znalazło się oświetlenie zarówno nastrojowe, jak i funkcjonalne – służące do czytania. Technika jest tu jednak bardzo dyskretna. Przykład? W szafkach nocnych wykonano przepusty na kable, aby po podłączeniu dodatkowych urządzeń, choćby ładującej się komórki, nie było widać gniazd, a jedynie cienkie przewody wychodzące z płaszczyzny szafki.

 Łazienka w stylu spa

Sypialni gospodarzy towarzyszy duża łazienka w konwencji spa. Bez trudu zmieściła się tu zarówno wolnostojąca wanna, jak i prysznic dla dwóch osób. Architektka wprowadziła też m.in. duże bliźniacze lustra, dzięki którym linie oświetlenia ledowego zamontowanego w suficie zdwajają długość. Podobne pomysły pomogły wykreować wrażenie przestronności.

– To pomieszczenie nie zmieniło wymiarów, a jednak wcześniej, za sprawą mniej dopracowanego oświetlenia, ciemniejszych kolorów, wygrodzenia prysznica dodatkowymi ściankami tej przestrzeni nie odczuwało się tak jak teraz – objaśnia Malwina Morelewska.

Wyróżniającym się rozwiązaniem jest i to, by wzór drewnopodobnych płytek (na ścianie w strefie natrysku) powtórzyć na drzwiach do pralni, wykonanych już z drewna. To kolejna interpretacja ukrytych drzwi – i kolejny przykład niezobowiązującej elegancji, która wyróżnia prezentowaną realizację.

Projekt wnętrza: Malwina Morelewska 
Zdjęcia: Yassen Hristov

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także