Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNERZY PORTALU

Dwupokojowe wnętrze dla muzyka: świetny patent na małe mieszkanie

Autor: Justyna Łotowska
08 lut 2021 13:20

Niewielkie mieszkanie na warszawskim Żoliborzu to nowoczesna, ale przytulna przestrzeń stworzona dla pary. A ponieważ pan domu jest muzykiem, autor projektu, Łukasz Lenczewski z pracowni Tlen Architektura/ADC musiał zadbać, aby na małym metrażu znalazło się dodatkowe miejsce na studio nagrań.

Wnętrze, w którym mieszka Daria, Łukasz i ich pies Nuta jest jasne i nowoczesne, z przestrzenią dzienną z aneksem kuchennym i sypialnią. Priorytetem w tym projekcie było wygospodarowanie w pierwotnie dwupokojowym mieszkaniu dodatkowego pomieszczenia na studio nagrań dla Łukasza, który jest muzykiem.

Studio nagrań na środku salonu

- Każdy centymetr kwadratowy mieszkania był na wagę złota - wyjaśnia autor projektu, Łukasz Lenczewski z pracowni Tlen Architektura/ADC. - Dodatkowo nie chcieliśmy rezygnować z przestrzeni obydwu pokoi usytuowanych w skrajnych częściach mieszkania i jednocześnie zapewnić dostęp światła dziennego do studia.

Rozwiązaniem okazało się zlokalizowanie dodatkowego pomieszczenia w środkowej części mieszkania. Światło dzienne wpada do studia pośrednio, poprzez szybę od strony salonu. Przestrzeń studia została dodatkowo zaprojektowana tak, aby próby nagraniowe nie były uciążliwe dla sąsiadów. Wszystkie elementy wykończenia wnętrza zostały dobrane pod kątem zapewnienia odpowiedniej izolacyjności akustycznej przegród oraz odpowiedniej akustyki wnętrza.

Część dzienna - pokój i kuchnia z wyspą

W strefie dziennej zaplanowano niewielką część wypoczynkową z jasnoszarym narożnikiem, jadalnię z prostokątnym drewnianym stołem i skandynawskimi w stylu krzesłami oraz kuchnię, którą od salonu oddziela wielofunkcyjna wyspa. Od strony salonu wyspa jest regałem na książki i ścianką, na której znalazł się telewizor. 

Prosta biała kuchnia z szafkami do sufitu jest nowoczesna i optycznie powiększa niewielka przestrzeń. Na podłodze i między kuchennymi szafkami znalazły się ciekawe szare płytki (Terratinta Ceramiche, seria KOS). Nad wyspą i nad stołem pojawia się też oświetlenie w loftowym stylu, które podkreśla nowoczesny charakter całej aranżacji.

W niewielkiej łazience także postawiono na rozwiązania, które pozwoliły wygospodarować jak najwięcej przestrzeni do przechowywania oraz na triki optycznie powiększające małe wnętrze - zastosowane fronty z lakierowanej płyty, jasną kolorystykę i duże lustro nad umywalką. 

Projekt wnętrza: Łukasz Lenczewski, pracownie Tlen Architektura i ADC
Fot. Michał Plotzke

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także