Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Małe wnętrze: zobacz jak pięknie wygląda po remoncie!

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
14 kwi 2020 09:56

To niewielkie mieszanie wymagało zmian. Właściciele chcieli, aby wnętrze było jasne, zachęcało do relaksu i zachowało klimat letnich, skandynawskich wojaży. O pomoc zwrócili się do Raca Architekci. Zobaczcie efekt tej współpracy.

Metamorfozy bywają konieczne. W 45 m2 mieszkaniu, poza właścicielami, stałymi rezydentami są także dwa wszędobylskie koty. Dokazywanie futrzanych lokatorów w pewnym momencie musiało wpłynąć  na decyzję o remoncie. Obecność zwierząt miała zresztą duży wpływ na projekt Raca Architekci. Jedną z wytycznych było zastosowanie podłogi, która nie będzie wrażliwa na wodę oraz ograniczenie ilości tkanin. Klienci postanowili zostawić gdańskiej pracowni architektonicznej dużo swobody. Kluczem do sukcesu okazała się konsekwencja w doborze dobrych jakościowo elementów wyposażenia, sprawdzone materiały i subtelna kolorystyka z przykurzoną szałwią w roli głównej. 

Otwarta przestrzeń

Właściciele już na samym wstępie zaznaczali, że mieszkanie nie musi być idealne, bo będą w nim żyć i mieszkać prawdziwi ludzie. Układ pomieszczeń i sposób funkcjonowania pozostał taki sam, ponieważ tego wymagał tryb życia i przyzwyczajenia mieszkańców. Pracownia Raca Architekci postanowiła więc maksymalnie otworzyć zastaną przestrzeń oraz zaproponować nowe, bardziej funkcjonalne i estetyczne rozwiązania.

Otwory drzwiowe powiększono do pełnej wysokości pomieszczenia i wszędzie zastosowano przesuwne drzwi. Na co dzień są otwarte dla domowników, by nie utrudniać im swobodnego poruszania się po domu. W pokoju dziennym pełnoprawny element aranżacji stanowią drzwi ze sklejki. Drzwi do pokoju dziennego były zresztą jednym z wymagań klientów, ponieważ dość często wykorzystywany jest on jako pokój gościnny. Wejścia do pozostałych pomieszczeń wykonano z płyty MDF lakierowanej w kolorze ścian, po których się poruszają. Nie mają klamek i uchwytów, tak by jeszcze bardziej uwypuklić ich wyjątkowość.

W skandynawskim klimacie

Mieszkanie zaprojektowano w stylu skandynawskim w nowoczesnym wydaniu. Naturalna brzozowa sklejka, w połączeniu z pastelowym seledynowym odcieniem zieleni, stanowi element powtarzający się w każdym pomieszczeniu. Tłem dla tego zestawienia jest biel i jasna szarość. Dla kontrastu zdecydowano się na wprowadzenie czarnych elementów w konstrukcji mebli i dodatkach. Większość mebli wykonano na zamówienie u stolarza, dzięki czemu zabudowy są spójne materiałowo i kolorystycznie. Dodatki i meble ruchome pochodzą ze sprawdzonych skandynawskich marek Muuto, Hay, i Normann Copenhagen. 

Nordyckie SPA

Łazienka jest spójna kolorystycznie z resztą mieszkania. Zanurzeniu się w harmonii sprzyja tu ograniczona do minimum liczba przedmiotów i subtelna kolorystyka. Czystym, klarownym formom oraz organicznej palecie barw towarzyszą produkty marki Koło: dyskretny antybakteryjny przycisk Koło Nova Pro, schowany w obudowie ze sklejki stelaż Technic GT+ i prostokątna umywalka Twins. Sprawdzone rozwiązania uzupełnia spokojna baza białych i szarych płytek, ocieplona sklejką wyeksponowaną na dużej powierzchni szaf oraz wspomnianych wcześniej elementach w kolorze zielonym.

W niewielkiej przestrzeni liczy się przede wszystkim ergonomia i niewymuszona skandynawska elegancja, bezpretensjonalna, uporządkowana, spokojna i neutralna.

Autorzy projektu wnętrza: Raca Architekci, www.raca-architekci.pl

Zdjęcia: Fotomohito

Zobacz także: Piękny projekt wnętrza: przytulny i pełny kolorów

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także