×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Piękne, jasne mieszkanie - tak urządzono 65 metrów

Piękne, jasne mieszkanie - tak urządzono 65 metrów

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
07 marz 2019 11:20

Usytuowane na warszawskim Żoliborzu Artystycznym 65-metrowe mieszkanie wypełnia skandynawska stylistyka ożywiona morskimi odcieniami zieleni. Świeże, jasne i optymistyczne – tak w kilku słowach można opisać to wnętrze.

Inwestorka to wspaniała młoda kobieta. Mieszkanie zostało zaplanowane dla niej i jej chłopaka. Uwielbiają podróżować oraz gościć u siebie ludzi – tak swoich klientów opisuje autorka projektu, arch. Alina Fabirowska. Chcąc stworzyć wnętrze dostosowane do stylu życia i osobowości domowników trzeba było przede wszystkim rozprawić się z zamkniętym planem mieszkania. Po usunięciu ściany działowej pomiędzy salonem i kuchnią, powstała strefa dzienna stanowiąca centrum domowego życia.

Otwarcie przestrzeni pozwoliło optycznie powiększyć wnętrze i stworzyć miejsce zarówno przystosowane do pracy, jak i idealne do spotkań z przyjaciółmi. Nieopodal strefy wypoczynkowej z wygodną kanapą znalazł się kącik jadalniany z widokiem na okolicę. Usiąść i wypić kawę lub prowadzić rozmowy z gospodarzami krzątającymi się w kuchni goście mogą również przy półwyspie, pełniącym rolę jednocześnie elementu działowego, jak i domowego baru. W przestrzeni dziennej wzrok przyciąga konstrukcja w kąciku RTV, która mieści w sobie część zabudowy kuchennej. Jak przyznaje sama autorka projektu, była ona sporym wyzwaniem architektonicznym: Jest to dosyć skomplikowany środkowy element, z którym jest powiązana część kuchni i przedpokoju. Mieliśmy obawę, że masywny moduł w drewnie może się okazać wizualnie za ciężki. Jednak dzięki jasnej podłodze i białym ścianom udało się zachować lekkość i jasność wnętrza – relacjonuje.

Duża ilość bieli, ocieplonej drewnianymi akcentami nadaje wnętrzu skandynawski charakter, co było zamierzonym efektem. Tę klasyczną kombinację przełamuje jednak obecność bardziej zdecydowanej morskiej zieleni. Kolor ten przewija się w wystroju całego mieszkania – czy to w postaci drobnych detali w łazience, czy też jako okazały rozciągający się na całą ścianę miękki zagłówek w sypialni, wykonany na zamówienie przez zakład stolarko-tapicerski Styl Snu. Jednak zdecydowanym dominium tej barwy jest kuchnia. Klienci jednoznacznie zdecydowali, że kuchnia nie będzie biała. Wybieraliśmy pomiędzy szaroniebieskim, a zielonym. Wygrał zielony kolor w pięknym morskim odcieniu pasującym do butów inwestorki – śmieje się Alina Fabirowska. Oryginalną kolorystykę zamknięto w proste, minimalistyczne formy gładkich, satynowych frontów, z którymi efektownie kontrastują strukturalne, błyszczące płytki nad blatem oraz ściana pomalowana czarną farbą tablicową. Morska zieleń – w delikatniejszej, nieco bladej wersji – kontynuowana jest również na ścianie za kącikiem wypoczynkowym w salonie oraz w formie miękkich, swobodnie opadających wzdłuż okien zasłon w strefie dziennej i sypialni. Z reżimu kolorystycznego wyłamuje się nieco łazienka, w której króluje przede wszystkim szarość, ożywiona jedynie tu i ówdzie akcentem w morskiej tonacji.

Podczas gdy zielonkawe odcienie dodają wnętrzom świeżości i lekkości, szczodrze zastosowane drewno sprawia, że mieszkanie staje się przytulniejsze. Drewno w ciepłym wybarwieniu obecne jest nie tylko jako zabudowa strefy TV, ale także jako blaty w kuchni oraz... ręcznie wykonane akcesoria dekoracyjne. Moje ulubione elementy w projekcie to ręcznie robione dodatki z drewna -  stoliki w sypialni oraz ławka przy łóżku. Naturalne drewno dodało ciepła dosyć zimnej kolorystyce całego mieszkania z metalowymi elementami – przyznaje architekt. Metalowe, pomalowane na czarno detale oraz industrialne oświetlenie w postaci edisonowskich żarówek w kuchni są natomiast aranżacyjną kropką nad „i” przypominającą o skandynawskim charakterze wnętrza.

Projekt: arch. Alina Fabirowska, pracownia 101 wnętrz, www.101wnetrz.pl

Tekst: Anna Sołomiewicz, Zdjęcia: Marta Behling / Pion Poziom Fotografia Wnętrz

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także