Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNERZY PORTALU

Dom w stylu retro - piękne wnętrze z dodatkiem czerwieni

Autor: Anna Usakiewicz
21 maj 2017 11:11

Projekt wnętrza stanowi subtelne połączenie stylu nowoczesnego i retro. Czerwień, która występuje na krzesłach i pojawia się także jako akcent na dekoracyjnych dodatkach podkreśla charakter wnętrza.

Mieszkając gdzieś na chwilę, nie trzeba mieszkać byle jak. Dowodem niech będzie dom, którego właściciele stworzyli piękną przestrzeń do życia, chociaż zostaną tu tylko na jakiś czas.

Była Francja, Słowacja i wiele innych krajów. Teraz zaś chwilową przystanią stała się Polska i dom kupiony na Śląsku. Na kilka, może kilkanaście lat. Aby w nowym miejscu czuli się jak u siebie, potrzebowali jednak odpowiednio zaprojektowanej przestrzeni. Wyzwania podjęła się Joanna Ochota z pracowni Concept Jo Ana. Zaprojektowanie wnętrza nie było jednak proste, bowiem aranżacja miała uwzględniać nie tylko potrzeby mieszkańców, ale również ułatwić szybką sprzedaż domu, jeżeli właściciele znów zapragną się przeprowadzić.

Ze względu na charakter pracy inwestorów, rodzina często zmienia miejsce zamieszkania. Dlatego ważne było, aby aranżacja wnętrza była neutralna. Pragnęli czuć się w domu swobodnie, ale istotne również było to, by przy ewentualnej sprzedaży domu, aranżację wnętrza można było łatwo zmienić dostosowując ją do potrzeb innej rodziny – mówi Joanna Ochota, autorka projektu wnętrza.

Biały kolor ścian stworzył neutralną bazę aranżacji. Jej styl z kolei narzuciły meble, które inwestorzy mieli już wcześniej. Właściciele są do tych mebli bardzo przywiązani, zabierają je ze sobą przy okazji każdej przeprowadzki. Miałam więc na uwadze to, że ich klasyczna forma musiała pasować do nowoczesnego wnętrza domu. Choć ciemny fornir mebli mocno kontrastował z bielą ścian, postanowiłam uczynić z tego atut, wydobywając jego piękną, orzechową barwę za pomocą czerwonego koloru – dodaje Joanna Ochota.

Dom od wejścia zachwyca przestrzenią, którą dodatkowo potęguje wszechobecna biel. Architekt połączyła we wspólną przestrzeń salon oraz jadalnię, tworząc idealne miejsce do wspólnego spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi. Pierwszoplanową rolę w aranżacji strefy dziennej odgrywa jadalnia. Nie tylko pod względem funkcjonalnym, ale i estetycznym. Stół w ciepłym kolorze drewna oraz kolorowe krzesła tworzą zestaw eklektyczny, a przy tym pełen wdzięku. Dodają aranżacji dynamiki i wyrazu. Właśnie za pomocą koloru czerwonego projektantka postanowiła podkreślić charakter wnętrza. Czerwienień występuje na krzesłach, pojawia się także jako akcent na dekoracyjnych dodatkach. Projekt wnętrza stanowi subtelne połączenie stylu nowoczesnego i retro. Biel ścian oraz dekoracyjną powściągliwość zestawiono ze stylizowaną formą mebli. Witryna, w której miejsce znalazły ulubione książki, komoda czy stylowy sekretarzyk efektownie prezentują się w nowoczesnej przestrzeni.

Oddalona nieco od strefy dziennej kuchnia nie została całkowicie zamknięta, chociaż jej przestrzeń jest wyraźnie wydzielona. Granicę między kuchnią a salonem stanowi niewielki bar śniadaniowy. Gotowanie to zajęcie, którym z przyjemnością oddają się właściciele domu. Często towarzyszą im przy tym również dzieci. Dlatego wygoda kuchennych działań była głównym priorytetem w projekcie kuchni. Inwestorom zależało przede wszystkim na dużej powierzchni blatu, dlatego projektantka zaproponowała funkcjonalną zabudowę w kształcie litery U. Pozwoliło to na wygodne rozmieszczenie stref oraz wygospodarowanie sporo miejsca do pracy. Zabudowa kuchenna w białym kolorze tworzy spójną całość z aranżacją strefy dziennej. Całość wizualnie ociepla drewniany blat. Białe, lakierowane tafle frontów rozjaśniły i powiększyły optycznie kuchnię, ale także nadały jej nowoczesny charakter.

Aranżacja klimatycznej sypialni na piętrze jest mieszanką romantycznego retro ze stylistyką skandynawską. Podobnie jak na parterze, dominuje tu biel, której lekki i elegancki charakter podkreślają stylowe meble oraz dodatkami. Całość wieńczy szerokie łoże z ramą wykonaną z giętego metalu. Stanowi ono nie tylko przestrzeń do wypoczynku, ale również zdobi pomieszczenie, za sprawą dekoracyjnej, ażurowej konstrukcji zagłówka. Po obu stronach łóżka ustawiono stylowe szafki nocne, które swoim klasycznym kształtem i ciepłym kolorem wprowadzają do aranżacji efekt kontrastu. W sypialni znalazło się również miejsce na drewnianą, stylizowaną toaletkę oraz pojemną szafę z przesuwanymi drzwiami.

Tuż obok sypialni usytuowana jest przestronna łazienka, z której korzystają wszyscy domownicy. Zestawienie kolorów i materiałów sprawia, że we wnętrzu panuje klimat świeżości i spokoju. Przyczynia się również do optycznego powiększenia przestrzeni. Aby sprostać potrzebom całej rodziny łazienkę wyposażono w wolno stojącą wanna oraz prysznic, jak również szafkę z miejscem na dwie umywalki.

Tekst: Marta Ustymowicz. Zdjęcia: Bartosz Jarosz. Stylizacja: Alicja Pietrowska

Projekt: arch. Joanna Ochota, Archimental; www.conceptjoana.archimental.com

Retransmisja sesji:

Design na "nową normalność" – trendy we wzornictwie przemysłowym i projektowaniu przestrzeni do życia i pracy

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także