Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Biuro RBL_zaprojektowane przez Studio Robert Majkut Design na zlecenie Alior Bank,

Zobacz galerię [10 zdjęć]

Biuro RBL_zaprojektowane przez Studio Robert Majkut Design na zlecenie Alior Bank,
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
18 lis 2019 14:37

Eko biuro: zobacz wnętrze łącząc design, technologię i ekologię!

Łączy w sobie design, technologię oraz dbałość o ekologię. Biuro RBL_zaprojektowane przez Studio Robert Majkut Design na zlecenie Alior Banku, to jedna z najbardziej zaawansowanych przestrzeni do pracy. Począwszy od projektu, poprzez dobór partnerów, kończąc na realizacji.

Projekt RBL_ miał ściśle nawiązywać do charakteru przestrzeni dedykowanej grupie innowatorów, startupów i mikroprzedsiębiorstw działających w obszarze Fintech. Biuro musiało spełniać bardzo wysokie standardy technologiczne, badawcze, logistyczne i… innowacyjne. Dodatkowo postawiono bardzo silny nacisk na ekologię. Miejsce miało stać się maksymalnie elastyczne i redukujące do minimum zamknięte przestrzenie.

Miejsca, które mają sprzyjać innowacji, kreatywności i współpracy na najwyższym poziomie muszą zapewniać pełną płynność działania na poziomie zarówno ludzkim, jak i narzędziowym. W projekcie RBL_ udało nam się stworzyć zaawansowaną technologicznie przestrzeń do pracy, która poza nią samą daje wiele twórczej, warsztatowej swobody. Z jednej strony technologia płynnie i w niewidoczny sposób wspiera wszelkie działania, z drugiej - najwyższa jakość wyposażenia oraz swobodna, nienarzucająca się designem atmosfera przesycona naturą i zdrowym powietrzem buduje jej atuty - opowiada Robert Majkut CEO Robert Majkut Design.

Wnętrze RBL_ jest maksymalnie elastyczne oraz redukuje do minimum zamknięte przestrzenie. Cała infrastruktura dostosowana jest do swobodnej pracy, rozwoju, zmian i ewolucji miejsca.

W tym miejscu wszystko współgra ze sobą i dopasowuje się do koncepcji poczynając od mobilnych biurek, różnej wielkości „kabin” do pracy solo lub spotkań w dedykowanych podzespołach. Wszystko wspierają specjalne - przeznaczone do pisania suchościeralne ściany MemErase Muraspec, akustyczne kotary zasłaniające czy odsłaniające poszczególne przestrzenie, modułowe meblach o regulowanych wysokościach pracy, przenośne akustyczne ścianki, lampy, elektroniczne panele informacyjne oraz najbardziej zaawansowane systemy telekonferencyjne Cisco. Systemy te umożliwiają płynne przechodzenie sygnału między urządzeniami stacjonarnymi a mobilnymi, same rozpoznają uczestników gdy pojawiają się w polu aktywności.

Wszystko zostało zautomatyzowane i zintegrowane również pod względem sterowania parametrami fizycznymi, dostępnymi z poziomu aplikacji. Całość wpisana jest w dosyć surową, betonową podstawę projektu. Na jej tle widoczne są interwencje projektowe z wyraźnie wyodrębnionymi białymi elementami oraz stonowanymi w kolorystyce, wysokiej jakości meblami z firm takich jak Vitra, Arper, Alias, Cassina, Jot Jot czy La Palma.Wszystkie te elementy nadają miejscu swobodny lecz rebeliancki, surowy styl nie pozbawiony elementów bardzo wysokiej jakości. 

Charakter projektu wpisuje się również w trendy zielonego biura, ale idzie dalej, pokonując jedynie estetyczne funkcje zieleni we wnętrzu. RBL_ łączy ekologię z technologią uzyskując istotne rozwiązanie prozdrowotne. Kluczowym aspektem projektowym jest tu czystość powietrza, zagwarantowana dzięki doskonale dobranym przez firmę Zielone Ściany gatunkom roślin oraz urządzeniom Dyson dodatkowo filtrującym i oczyszczającym powietrze. To zestawienie zapewnia, nawet w zamkniętym ekosystemie, wystarczająca ilość tlenu dla kilkudziesięciu pracowników. Możliwe jest to przy prawie 100% automatyce tego micro-ecosystemu zapewniającej jego nawodnienie i doświetlenie. Ekologiczne są tu również takie materiały, jak wykładzina z recyclingu marki Shaw, ekologiczna podłoga, tkaniny, oświetlenie w 95% oparte o LED, eco filce na panelach akustycznych czy sufitach.

Dodatkowo nie sposób nie zauważyć niezwykłego wizualnego efektu, jaki projektanci osiągnęli łącząc zieleń z technologią. Panele ledowe wraz z roślinnością przeplatają struktury sufitowe rozświetlając wnętrze i tworząc niecodzienne tło dla funkcjonowania tego miejsca. Video instalacja i wielkoformatowy ekran, zrealizowany przy współpracy z IMS S.A., jest elementem wizualizującym szerszy aspekt stosowania technologii. Podkreśla również jej dodatkowy artystyczny wymiar, dający temu miejscu czynnik kulturotwórczy i zmienny, gotowy na animacje i artystyczne projekty. 

Dane podstawowe o projekcie:

Inwestor: Alior Bank 
Projekt wnętrz: Robert Majkut Design
Identyfikacja miejsca i branding : White Cat Studio 
Projekt 2017/18, realizacja 2018
Powierzchnia 560
Generalny wykonawca: Olstar

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH