Kuchnię od strony salonu przesłania długi półwysep mogący służyć jako domowy bar dla czterech osób.Projekt: Estera i Robert Sosnowscy. Fot. FotoMohito

Zobacz galerię [10 zdjęć]

Kuchnię od strony salonu przesłania długi półwysep mogący służyć jako domowy bar dla czterech osób.Projekt: Estera i Robert Sosnowscy. Fot. FotoMohito
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
23 paź 2019 09:22

Nowoczesny dom na Warmii - przytulne, otwarte wnętrza

Położony w malowniczych okolicach Iławy dom to oaza wyciszenia dla 3-osobowej rodziny. Aby sprostać temu zadaniu, budynek przeszedł gruntowne zmiany, zyskując nowoczesny sznyt.

Dla Estery i Roberta Sosnowskich z pracowni Studio Projekt nie była to pierwsza współpraca z właścicielami położonego w malowniczych okolicach Iławy domu, architekci zdążyli już zatem wcześniej poznać gusta swoich klientów. Znajomość ich preferencji ułatwiła prace nad projektem, nie oznacza to jednak, że obyło się bez wyzwań.

Przeróbka istniejącego już starego budynku o kształcie litery Y stawiała związane z nim wymagania. Najwięcej problemów mieliśmy z kuchnią – przyznaje Estera Sosnowska. Pomieszczenie miało bardzo trudny układ, nie posiadało kątów prostych, a dodatkowo w miejscu gdzie teraz znajduje się ściana ze sprzętem AGD znajdowały się drzwi – relacjonuje autorka projektu. Architekci całkowicie zrezygnowali ze wspomnianych drzwi, organizując w tej strefie kuchni kącik ze sprzętami AGD, w tym dużą lodówką side-by-side i znajdującymi się nieopodal piekarnikiem, ekspresem i mikrofalą, wpasowanymi w poprowadzoną pod sam sufit wysoką zabudowę w bieli na wysoki połysk. Całość zamyka od strony holu ścianka, która płynnie przechodzi w zabudowę kominka i stanowi jednocześnie umowną granicę pomiędzy kuchnią a holem. Wzdłuż pozostałych asymetrycznych ścian pomieszczenia poprowadzono długi rząd dolnej zabudowy meblowej z przestronnym blatem, na którym zmieszczono strefę zmywania oraz – ciekawie wpasowaną w róg pomieszczenia – przestrzeń gotowania z płytą kuchenną i okapem. Od strony salonu pomieszczenie przesłania długi półwysep mogący służyć jako domowy bar dla czterech osób.

Kuchnia jest otwarta na salon i wraz z nim stanowi centrum całego domu. Strefę dzienną zaplanowano tak, aby służyła jako miejsce, w którym można się swobodnie odprężyć. Do relaksu zachęcają tapicerowane, miękkie meble wypoczynkowe z okazałym fotelem i dużym narożnikiem, wykonany przez stolarza według projektu architektów stół jadalniany, który pomieści aż osiem osób, a także huśtawka-siedzisko, z poziomu której można podziwiać rozciągające się za oknami malownicze widoki na Jeziorak, jak również kontemplować żarzący się w kominku ogień.

Sam kominek to także ciekawy, element aranżacji wnętrza. Wpasowany w asymetryczną ściankę działową na pograniczu salonu, kuchni i holu jest elementem wizualnie spajającym wszystkie te wnętrza. Jego zabudowę wyłożono ciemnym kamieniem, który kolorystyką nawiązuje do takich detali wnętrza jak blaty kuchenne, krzesła w jadalni i kuchni czy dekoracyjne oświetlenie w salonie. Ponieważ kominek obłożony jest ciemnym kamieniem zależało nam na ociepleniu wnętrza. Stąd pomysł aby ściana w holu powstała z drewnianych lameli, pomiędzy które dodatkowo wkleiliśmy duże lustro chcąc powiększyć przestrzeń – wyjaśniają autorzy projektu.

Właściciele to wielbiciele monochromatycznej kolorystyki, pragnęli zatem, aby wnętrze skąpane było w klasycznym połączeniu czerni i bieli oraz ocieplone wizualnie obecnością drewna. Tym razem udało nam się jednak przemycić trochę koloru niebieskiego – śmieją się autorzy projektu. Tło dla kolorowych akcentów w postaci dywanu i dodatków stanowi już jednak stonowana baza kolorystyczna będąca połączeniem nie tylko czerni i bieli, ale również różnych odcieni szarości równoważonych przez wyraźną obecność drewna w każdym z pomieszczeń. Z kolei ożywienie dla takiej aranżacji stanowią nie tylko niebieskie detale, ale również ciekawe faktury i wzory pełniące rolę dekoracji.

Ścianę w pokoju dziecięcym zdobi grafika marki Glamora, a w sypialni małżeńskiej – tapeta marki Arte z efektem 3D. Przestrzenne wzory dodają dynamiki również aranżacji dwóch łazienek, gdzie obecne są w postaci strukturalnych płytek ceramicznych. Do trójwymiarowych akcentów nawiązują także heksagonalne płytki firmy Wow Design wieńczące fragment ściany w salonie niczym nowoczesna płaskorzeźba. Efekty 3D wraz ze spójną, monochromatyczną stonowaną kolorystyką stanowią wspólny mianownik projektu. – Cała stylistyka wnętrza domu bardzo wpisuje się w nasz styl projektowy. Udało nam się stworzyć minimalistyczne i ciepłe wnętrze, w którym wszystkie elementy ze sobą współgrają tworząc harmonijną jedność – podsumowują autorzy projektu.

Projekt: Estera i Robert Sosnowscy, Studio Projekt, studioprojekt.net

Tekst: Anna Sołomiewicz. Zdjęcia: FotoMohito

4Buildings - nowe wydarzenie branży budowlanej w Polsce i cztery niezależne konferencje o najważniejszych trendach w budownictwie XXI wieku - już 15-17 listopada w Katowicach. Zarejestruj się teraz!

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

CZYTAJ WIĘCEJ

Partner Główny

Partnerzy

Partnerzy Wspierający

Patronat Medialny