
Pieczony udziec indyka
Propozycja na prosty i smaczny obiad. Porcja dla 4-6 osób.

Składniki:
- udziec indyka (ok. 1-1,5 kg)
- sól
- pieprz
- przyprawa do ziemniaków
- 1-2 ząbki czosnku
- 6-8 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 mała cebula
- sałata lodowa
- ogórek
- 0,5 papryki czerwonej
- pomidorki koktajlowe
- sos vinegret
Przygotowanie:
1. Udziec oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy go solą, pieprzem i posiekanym drobno czosnkiem (1-2 ząbki – w zależności od upodobań), przykrywamy i zostawiamy w lodówce na dobę. Mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, pod przykryciem, w temperaturze 200 stopni C. Czas pieczenia zależy od wagi udźca, średnio przyjmuje się godzinę pieczenia na 1 kg mięsa. Zatem udziec ważący półtora kilograma należy piec 1,5 godziny. Na ostatnie pół godziny odkrywamy naczynie, żeby mięso się zarumieniło.
2. Po wstawieniu mięsa do piekarnika, od razu przygotowujemy ziemniaki, marchew i cebulę. Obrane, umytye i pokrojone warzywa posypujemy przyprawą do ziemniaków, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.
3. Przygotujemy sałatę. Pokrojone warzywa: sałatę lodową, ogórka, paprykę, pomidorki i odrobinę cebuli na 15 minut przed podaniem polewamy gotowym lub przyrządzonym samodzielnie sosem vinegret.
Udziec podajemy pokrojony na plastry, z pieczonymi warzywami i sałatą.