
Schab á la Sztufada
Znakomita propozycja na świąteczny obiad dla 6 osób. Czas przygotowania: 60 minut.
Składniki:
- schab środkowy bez kości – 1,5 kilograma
- fix soczysty schab w sosie winnym Knorr – 1 opakowanie
- suszone grzyby – 10 gramów
- zasmażka jasna Knorr – 1 łyżka (lub dwie łyżki mąki i masła)
- czosnek – 2 główki
- musztarda sarepska – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Schab umyj i oczyść z błonek. Grzyby namocz w ciepłej wodzie do momentu kiedy nieco zmiękną, a następnie pokrój w podłużne kawałki. Czosnek pokrój w paski.
2. Za pomocą cienkiego noża, zrób niewielkie nacięcie w schabie. W powstałą kieszonkę włóż pasek grzyba i czosnku. Czynność powtarzaj nakłuwając schab co dwa centymetry ze wszystkich stron.
3. Tak przygotowaną sztufadę przełóż do woreczka dołączonego do fixu Knorr i dodaj zawartość opakowania fixu wymieszaną z musztardą.
4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 60 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok, a powstały sos przelej do innego rondelka i zagęść zasmażką jasną Knorr. Gotuj przez 3 minuty.
5. Schab podawaj z kaszą gryczaną polany obficie sosem z pieczeni.
Źródło: Knorr.