
Zupa na winie z borowikami
Danie z wykorzystaniem wielkopolskiego sera smażonego, oznaczonego znakiem ChOG (Chroniona Nazwa Pochodzenia) w ramach europejskiego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych. Porcja dla 10 osób.

Składniki:
- 250 g wielkopolskiego sera smażonego naturalnego
- 400 g borowików
- 2 średnie cebule
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 80 ml śmietany 30%
- 2 ząbki czosnku
- kawałek masła
- garść prażonych orzechów laskowych
- 1½ l bulionu z kurczaka
- przyprawy: sól, czarny pieprz, kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie:
Cebule i czosnek obrać. Pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na maśle. Dorzucić oczyszczone i pokrojone na cząstki grzyby. Chwilę razem smażyć. Podlać białym wytrawnym winem. Trzymać na ogniu, aż połowa płynu odparuje. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Wrzucić całość do zagotowanego bulionu z kurczaka (odlać szklankę bulionu).
Wielkopolski ser smażony podzielić na mniejsze kawałki. W małym rondelku wymieszać razem ze szklanką gorącego bulionu i śmietaną (ser łatwiej się rozpuści). Wlać rozpuszczony ser do garnka z bulionem. Mieszać, aż wszystko razem się połączy. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem każdą porcję zupy posypać tłuczonymi prażonymi orzechami laskowymi i pokrojoną drobno natką pietruszki.
Czas przygotowania: 50 min.
Poleca: Grzegorz Łapanowski, Ambasador Kampanii Trzy Znaki Smaku.
Przepis z: www.trzyznakismaku.pl.