Cie-KAWA sprawa!

Cie-KAWA sprawa!

Materiał Partnera Autor: JURA
12 cze 2018 13:43

W Europie spożywa się więcej kawy niż wina, piwa lub jakiegokolwiek innego napoju. Skąd to zainteresowanie?

Najważniejszą rolę w degustacji  odgrywają nasze indywidualne preferencje. W codziennym zabieganiu nie zwracamy na to uwagi, ale w pierwszej kolejności ocenie podlega wygląd i aromat, potem kwasowość, a dopiero na końcu smak specjału kawowego.

To percepcja zmysłowa decyduje o tym, czy coś nam smakuje – a jeśli tak, pozytywne zaspokojenie zmysłów musi odbyć się na wszystkich czterech płaszczyznach jednocześnie.

Wzrok

Oko ocenia jakość specjału kawowego w ciągu pierwszych kilku sekund – jeszcze przed spróbowanie. Ocenie podlega intensywność koloru, konsystencja i zwieńczająca specjał kawowy crema lub pianka mleczna.

Węch

Nos jest w stanie rozpoznać i zweryfikować do 10 tysięcy różnych aromatów, a 80% tego, co rozpoznajemy jako smak – tak naprawdę jest zapachem.

Dotyk

Usta i język są w stanie określić cielistość i gęstość kawy.

Smak

Język wykrywa 4 rodzaje smaku: słodki, słony gorzki i kwaśny.

Dobra – czyli taka, która nam najbardziej smakuje – to ta, która angażuje wszystkie zmysły jednocześnie.

Proszę aby wszystkie słowa KAWA zostały podlinkowane do naszej strony – jak poniżej

Kawa -

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także