Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Co na blat kuchenny? 10 pomysłów z dobrych projektów, 10 zdjęć kuchni

Autor: Justyna Łotowska
01 lis 2021 09:35

Z czego zrobić blat kuchenny, aby był ładny i trwały? Kamień, drewno, konglomerat, spiek kwarcowy, a może płyta? Oto krótki poradnik i 10 świetnych aranżacji kuchni z pomysłami na blat kuchenny!

  • Blat kuchenny z kamienia - czy to dobry pomysł?
  • Drewniany blat kuchenny - wady i zalety drewna w kuchni
  • Stalowy albo szklany blat kuchenny?
  • Blat kuchenny z płyty - klasyk w kuchni ekonomicznej
  • Blat z konglomeratu kwarcowego - dla kogo takie rozwiązanie?
  • Blat kuchenny ze spieku ceramicznego?

Blat kuchenny to ważny element projektu każdej kuchni. Musi być ładny i spójny z całą aranżacją (w końcu widać go z każdego miejsca). Przede wszystkim jednak powinien być funkcjonalny, praktyczny i odporny na uszkodzenia, temperaturę i wilgoć. Z czego zrobić blat kuchenny? Jaki materiał na blat w kuchni sprawdzi się najlepiej? Przeczytajcie!

Czytaj też: Co na blat w kuchni? 10 pomysłów i wskazówki eksperta

Blat kuchenny z kamienia - czy to dobry pomysł?

Obecnie na rynku mamy wiele materiałów, z których można stworzyć blaty kuchenne. Jednym z popularnych materiałów jest kamień. Co wyróżnia kamienny blat w kuchni?

Blaty kamienne powstają  w wyniku cięcia i obróbki naturalnych skał, takich jak granit, bazalt czy marmur. Bloki skalne przerabiane są na płyty, które następnie poddaje się procesowi przetwarzania na płyty o grubościach 20 lub 30 mm, a w końcowej fazie - obróbce ich powierzchni. Blaty z kamienia mogą mieć szeroką gamę powierzchni oraz faktur i kolorów.

Blaty kuchenne wykonane z kamienia naturalnego są trwałe i wytrzymałe. Najczęściej wykonuje się blat z granitu. Materiał ten występuje w dwóch różnych strukturach: użylonej oraz ziarnistej. Ta pierwsza charakteryzuje się pięknymi motywami użyleń i wzorów. Kolejna jest bardziej jednolita, ale wyróżnia się różną wielkością ziarna: daje to ciekawy efekt wizualny. Kamień naturalny dostępny jest w barwach od jasnych beżów, przez szarości po brązy i czernie.

Dzięki różnorodności odcieni granitu każdy będzie mógł dostosować swój nowy blat do kolorystyki pasującej do mebli oraz wystroju wnętrza kuchni. Do największych zalet kamienia można zaliczyć wysoką odporność na ścieranie i zarysowania oraz łatwość w utrzymaniu czystości.

Jeżeli zdecydujesz się na zakup jasnego granitu, warto pamiętać, aby nie dopuścić do jego zaplamienia mocno barwiącymi płynami jak np. czerwone wino, buraczki czy czarna porzeczek. Na ciemniejszych powierzchniach nie będzie już takiego problemu.

Drewniany blat kuchenny - wady i zalety drewna w kuchni

Drewno to  materiał ponadczasowy, który wciąż pozostaje atrakcyjną konkurencją dla innych materiałów na blaty. Blaty wykonane z drewna doskonale komponują się zarówno z nowoczesnymi przestrzeniami, jak i z tymi bardziej tradycyjnymi. Ocieplają wnętrze i dodają mu naturalnego charakteru.

Jakie gatunki drewna sprawdzą się w roli materiału na blat kuchenny? Do łask wraca dąb, buk oraz jesion. Gatunki te mają wysokie parametry techniczne, piękne wybarwienia i dekoracyjny wygląd. Z drewna egzotycznego coraz częściej wybierany jest bambus. 

Blaty kuchenne wykonane z drewna mają wielu zwolenników. Ich największą zaletą jest naturalność. Pasują do wielu aranżacji, nadając wnętrzu przytulnego klimatu. Są ciepłe w dotyku i łatwe w obróbce – można je dowolnie przycinać, a także poddawać wielokrotnym zabiegom renowacyjnym.

Drewniane blaty nie są jednak pozbawione wad. Dbanie o ich naturalne piękno jest dość uciążliwe: większość drewnianych blatów wymaga specjalnej impregnacji i częstych zabiegów pielęgnacyjnych. Można je szlifować, lakierować i malować wiele razy. Drewniana powierzchnia robocza źle znosi wysokie temperatury, jest podatna na zarysowania, przebarwienia i pęknięcia. Przebarwienie drewna nie jest trudne: wystarczy poddać je działaniu barwiących produktów spożywczych lub tłuszczu.

Stalowy albo szklany blat kuchenny?

W minimalistycznych i  loftowych  aranżacjach czasami pojawiają się blaty wykonane ze stali nierdzewnej. Spokojna kolorystyka, jednorodna powierzchnia oraz odporność na wilgoć i zaplamienia, to główne walory tego materiału. Stal może jednak nadać kuchni smutnego, zbyt sterylnego charakteru.  

W minimalistycznych stylizacjach zdarzają się też blaty ze szkła hartowanego. Powierzchniaatakiego szkła jest wytrzymała i odporna na potłuczenia, ale taki blat, podobnie jak stal, może wyglądać sterylnie i niegościnnie.  

Blat kuchenny z płyty - klasyk w kuchni ekonomicznej

W kuchniach niskobudżetowych wciąż powszechnie są płyty drewnopodobne, wśród nich płyty MDF Swoją popularność zawdzięczają bogactwu wzorów i kolorów wykończeń. Współczesna oferta blatow z płyty jest bardzo szeroko i zwolennicy oszczędności na pewno znajdą odpowiedni wzór i kolor dla siebie. 

Blat z konglomeratu kwarcowego - dla kogo takie rozwiązanie?

Konglomeraty kwarcowe mają bogatą paletę kolorów oraz zróżnicowane opcje wykończenia. Do ich zalet można zaliczyć wyjątkową trwałość, jak i bardzo niską nasiąkliwość, która uniemożliwia tworzenie się zarazków oraz pleśni. Na takiej powierzchni utrudnione jest wchłanianie wszelkiego rodzaju płynów. Dzięki takim właściwościom blaty są bardziej higieniczne i bez problemu mogą mieć kontakt z żywnością.

Blaty z konglomeratu kwarcytowego wykonuje się ze zmielonego naturalnego kwarcu. Kruszywo kwarcowe mieszane jest z żywicą polimerową oraz barwnikami, a także drobinkami naturalnego kamienia czy szkła. Płyty są dostępne w różnorodnych kolorach i stylach, a także w różnych rozmiarach. Ponadto możemy wybrać blat z połyskiem lub matowy, w zależności od upodobania. 

Blat kuchenny ze spieku ceramicznego?

Kolejnym materiałem stosowanym na blaty kuchenne są tzw. "spieki ceramiczne". To wielkoformatowa płytka ceramiczna, wypalana w piecach, na której powierzchni „nadrukowywana" jest faktura kamienia naturalnego lub pozostawiana jest jednolita barwa.  Blaty ceramiczne, podobnie jak konglomerat kwarcytowy, mają wysoką odporność na zaplamienia, ale ich powierzchnia nie jest już tak wysoce antybakteryjna.

Do zalet płyt ceramicznych na pewno zaliczymy kolor. Za wadę możemy uznać to, że wzory na płytach nie wyglądają zbyt naturalnie (są „nadrukowywane") i znajdują się tylko na powierzchni, co powoduje, że krawędź blatu musi być doklejona tak, aby i na niej znajdował się wzór przeniesiony z blatu.

Zobacz również: Architekt radzi: Co na szafki kuchenne? Meble matowe czy w połysku? Przeczytajcie!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także