Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Dobre przepisy. Idealny pomysł na walentynki

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
12 lut 2020 10:42

Chcecie podarować swojej drugiej połówce coś szczególnego w walentynki? Zamiast kolejnego pluszowego misia proponujemy dobrą kolację. Polecamy kilka sprawdzonych przepisów na pyszne dania.

Pasta z krewetkami i chorizo

Czas przygotowania: 25 minut. Ilość osób: 4

Składniki:

300 g makaronu tagliatelle
1 opakowanie Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr
50 g kiełbasy chorizo
50 g krewetek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pęczek świeżej kolendry
200 ml śmietany 30%
3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Przygotuj pesto z suszonych pomidorów. W tym celu umieść wszystkie składniki z listy w kielichu blendera. Zmiksuj całość, do uzyskania jednolitego sosu. Posiekaj czosnek i cebulę. Kiełbasę chorizo pokrój w krążki. Krewetki oczyść z niepotrzebnych elementów, a następnie umyj. Posiekaj drobno pęczek świeżej kolendry. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i przesmaż na niej kawałki mięsa. Potem dodaj do całości i przesmaż czosnek i cebulę. Dorzuć do patelni krewetki.

W naczyniu wymieszaj śmietanę i zawartość opakowania Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr. Powstały sos przelej do patelni z warzywami, kiełbasą i krewetkami. Wszystko zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i dodaj łyżkę stołową pomidorowego pesto. Całość gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Ugotuj w lekko osolonej wodzie tagliatelle al dente według wskazówek producenta umieszczonych na opakowaniu produktu. Po odcedzeniu, przełóż makaron na patelnię i wymieszaj z przyrządzonym sosem. Na koniec posyp danie posiekaną kolendrą i wymieszaj wszystko razem.

Pesto z suszonych pomidorów

Składniki:

100 g suszonych pomidorów w oliwie
3 łyżki oliwy z pomidorów suszonych
2 ząbki czosnku
0,5 pęczka natki pietruszki
2 łyżki orzeszków piniowych
1 szczypta soli do smaku
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr

Sposób przygotowania:

Przygotuj pesto z suszonych pomidorów. W tym celu umieść wszystkie składniki z listy w kielichu blendera. Zmiksuj całość, do uzyskania jednolitego sosu. Posiekaj czosnek i cebulę. Kiełbasę chorizo pokrój w krążki. Krewetki oczyść z niepotrzebnych elementów, a następnie umyj. Posiekaj drobno pęczek świeżej kolendry. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i przesmaż na niej kawałki mięsa. Potem dodaj do całości i przesmaż czosnek i cebulę. Dorzuć do patelni krewetki.

W naczyniu wymieszaj śmietanę i zawartość opakowania Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr. Powstały sos przelej do patelni z warzywami, kiełbasą i krewetkami. Wszystko zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i dodaj łyżkę stołową pomidorowego pesto. Całość gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Ugotuj w lekko osolonej wodzie tagliatelle al dente według wskazówek producenta umieszczonych na opakowaniu produktu. Po odcedzeniu, przełóż makaron na patelnię i wymieszaj z przyrządzonym sosem. Na koniec posyp danie posiekaną kolendrą i wymieszaj wszystko razem.

Buraczana sałatka z łososiem

Czas przygotowania: 65 minut. Ilość osób: 2

Składniki:

1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr
1 cytryna
3 łyżki oliwy z oliwek
200 g fileta z łososia wędzonego na zimno
1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
1 burak
2 pomarańcze
50 g orzechów laskowych
100 g sera z niebieską pleśnią
300 g młodych liści szpinaku

Sposób przygotowania:

Buraka owiń folią aluminiową. Zapiekaj warzywo w 200 stopniach przez około 45 minut, aż do miękkości. Po ostygnięciu, obierz oraz pokrój buraka w cząstki. Pokrój koper włoski na półplastry. Obierz pomarańcze, a następnie wykrój z owoców segmenty. Łososia pokrój w cienkie pasy. Upraż orzechy laskowe na patelni, po czym drobno je pokrusz. Porwij ser pleśniowy na niewielkie kawałki.
W dużej misce połącz ze sobą: Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr, 3 łyżki oliwy z oliwek oraz łyżkę soku z cytryny.

Do tak przygotowanego sosu wrzuć cząstki buraka, plastry łososia, koper i kawałki pomarańczy. Całość starannie wymieszaj. Liście świeżego szpinaku rozłóż na dużym płaskim talerzu. Następnie nałóż na nie sałatkę. Na koniec udekoruj danie orzechami oraz serem pleśniowym.

Warzywna tarta

Czas przygotowania: 60 minut. Ilość osób: 4

Składniki:

1 płat ciasta francuskiego
1 łyżka Rozmarynu z Maroko Knorr
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
2 marchewki
2 cukinie
1 bakłażan
100 g mrożonych prawdziwków
1 cebula
2 ząbki czosnku
150 ml śmietany
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Wyłóż pergaminem foremkę do tarty. Na spód włóż ciasto francuskie i ponakłuwaj je widelcem. Całość nakryj pergaminem i obciążeniem zrobionym np. z ziaren grochu lub fasoli. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 10 minut.

Rozmrożone grzyby pokrój w cienkie plastry. Czosnek oraz cebulę posiekaj i przesmaż je w niewielkim garnku. Następnie dodaj grzyby i smaż jeszcze przez chwilę. Do całości wlej śmietanę oraz dodaj rozmaryn i pieprz. Taki sos gotuj przez około 10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec dopraw sos do smaku i zdejmij z ognia. Bakłażana, cukinie oraz marchewki pokrój wzdłuż na cienkie plastry. W naczyniu połącz oliwę z oliwek, ocet, miód oraz posiekany ząbek czosnku. W powstałej marynacie namaczaj plastry warzyw przez około 10 minut.

Sos z grzybów nałóż na gotowe ciasto francuskie. Następnie poukładaj plastry warzyw naprzemiennie i dookoła tak, aby zajęły całą przestrzeń okrągłej formy. Ciasto z sosem i warzywami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Tartę piecz przez 35 minut. Gotowe danie serwuj na ciepło lub na zimno.

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także