Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Klops z jajkiem: pomysł na wielkanocne danie

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
09 kwi 2020 12:01

Klops z jajkiem, zwany inaczej pieczenią rzymską to pyszna potrawa z mięsa mielonego. Doskonale smakuje podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego też jest częstym bywalcem na świątecznych stołach.

Składniki (forma keksówka 32x12 cm):

· 1 kg mięsa mielonego z indyka
· 3 duże marchewki
· 1 puszka groszku zielonego Happy Frucht
· 2 duże cebule
· 4 ząbki czosnku
· olej Rapso
· 2–3 łyżki suszonego majeranku
· 3 łyżeczki musztardy (np. sarepska, rosyjska)
· 2 jajka surowe
· 5 jajek ugotowanych na twardo
· 2 bułki kajzerki
· sól, pieprz

Przygotowanie

1. Marchew obieramy i tarkujemy na tarce na dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i wsypujemy cebulę z czosnkiem. Całość podsmażamy do momentu lekkiego zarumienienia się warzyw (mieszamy od czasu do czasu).
3. Dodajemy marchewkę i dusimy około 5 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
4. Bułki zalewamy zimną wodą i czekamy aż staną się miękkie. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji odciskamy je z wody.
5. Mięso przekładamy do miski, dodajemy zawartość patelni, surowe jajka, bułkę, groszek, musztardę, majeranek, około 1,5 łyżeczki soli oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
6. Keksówkę wysmaruj olejem, wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy przełóż 1/2 masy, na to wyłóż na całą długość obrane jajka. Całość przykryj resztą masy mięsno-warzywnej. Wyrównaj powierzchnię, posmaruj olejem i piecz w 180°C przez 60 minut.

Danie to możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Przepis poleca firma VOG Polska.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także