Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Kuchnia na święta. Urządź ją modnie i funkcjonalnie. Świetne pomysły!

Autor: Ewa Kozioł
20 gru 2021 14:06

Jak przygotować kuchnię do świąt Bożego Narodzenia? Jakie akcesoria warto mieć pod ręką? Podpowiadamy i radzimy.

Święta to z jednej strony magiczny czas, w którym możemy na chwilę zatrzymać się i nacieszyć towarzystwem bliskich. Z drugiej strony, przed 24 grudnia, wielu z nas ma znacznie więcej obowiązków niż zwykle. Mowa przede wszystkim o organizatorach Wigilii, którzy poza prezentami, muszą pamiętać m.in. o odpowiednim przystrojeniu domu czy przygotowaniu potraw. W przypadku tego drugiego obowiązku świątecznych gospodarzy, warto przed zaplanowaniem dań i zakupami spożywczymi, sprawdzić, czy mamy w kuchni wszystko, co będzie potrzebne do zaserwowania bożonarodzeniowych posiłków.

Akcesoria do gotowania i pieczenia

Wigilijne menu ma wiele odsłon, ale są pewne dania, które pojawiają się na wszystkich stołach. Są to m.in. barszcz czerwony, karp, kapusta wigilijna, pierogi, sałatka jarzynowa i różnego rodzaju ciasta. Niemal każda z tych potraw wymaga przygotowania w innym naczyniu, dlatego warto przed założeniem kuchennego fartucha, upewnić się, że posiadamy każde z nich.

Garnki i patelnie to elementy, z których korzystamy na co dzień, dlatego o nie raczej nie powinniśmy się martwić. Warto jednak sprawdzić, czy mamy po min. 2-3 sztuki z każdego z tych naczyń. Szczególnie jeśli gotowanie zaplanowaliśmy na ten sam dzień, w którym wypada uczta i zamierzamy kilka dań przyrządzać jednocześnie.

– Akcesoria, z których być może nie korzystamy w dni powszednie, a które są niezbędne do przygotowania kilku świątecznych dań, to różne rodzaje form do pieczenia. Pasztet, makowiec czy sernik to tylko niektóre z dań, jakimi raczymy się podczas świątecznych uczt i do przygotowania których włączamy piekarnik. Aby je przyrządzić niezbędne będą zarówno wspomniane formy w różnych wymiarach i kształtach, jak i blachy, wykrojniki czy rękawy do dekoracji. Tutaj z pewnością przydadzą się również wałki, dzięki którym przygotujemy ciasto, chociażby na pierogi czy pierniczki. Pomocne będą również miarki – nie każdy potrafi wymierzyć wszystko „na oko”, szczególnie jeśli do przygotowania jest coś, co gotuje się raz na rok – mówi Natalia Nowak, ekspert ds. aranżacji wnętrz Salonów Agata.

Poza garnkami, patelniami i akcesoriami potrzebnymi do pieczonych dań, w świątecznej kuchni nie może zabraknąć ostrych noży i desek do krojenia. Nożem „do wszystkiego” nie pokroimy bowiem wszelkiego rodzaju ciast czy pasztetu – a przynajmniej nie będzie to tak proste i efektowne. Kilka sztuk z tego rodzaju przyborów przyda się również po to, by młodsi pomocnicy mieli zajęcie i mogli pokroić warzywa na sałatkę.

Tekstylia oraz przechowywanie

Duża liczba dań do przygotowania naturalnie sprawia, że mnoży się ilość naczyń, z których korzystamy. W jednych garnkach przygotowujemy, w innych gotujemy, a jeszcze kolejne ściągamy z palnika. Robiąc to należy pamiętać o tym, by nie stawiać gorącego naczynia bezpośrednio na blat. W ten sposób można go uszkodzić, ale też łatwo strącić wolnostojący garnek. Uchroni przed tym silikonowa lub tekstylna podkładka, której nie może zabraknąć w wyposażeniu świątecznej kuchni. Nie powinno w niej zabraknąć także ścierki kuchennej, którą osuszymy ręce, wszystkie kuchenne przybory, ale możemy też uczynić z niej ozdobny element kuchni – wystarczy wybrać tę ze stylowym, świątecznym wykończeniem. 

O czym jeszcze należy pamiętać przygotowując się do bożonarodzeniowego gotowania? Z pewnością o pojemnikach, w których będziemy mogli przechować część dań. Wracając wspomnieniami do poprzednich Świąt, z pewnością niejeden gospodarz przypomina sobie, że godziny spędzone w kuchni i ilość przygotowanego jedzenia, nie raz przerosły możliwości gości. Dobrze jest mieć w zanadrzu większe i mniejsze pojemniki, dzięki którym jedzenie nie zmarnuje się, a będziemy mogli przechować je i zjeść w następne dni lub podarować bliskim do domów.

Kuchnia szyta na miarę

Przygotowania do Świąt to swego rodzaju test dla kuchni. Spędzając w niej więcej czasu niż na co dzień, możemy przekonać się, czy ta przestrzeń odpowiada naszym potrzebom i faktycznie sprzyja gotowaniu oraz wszystkim procesom z tym związanym. Jeśli okaże się, że tak nie jest, dobrym pomysłem może okazać się zaprojektowanie kuchni od nowa, wykorzystując kuchenny system modułowy Qubik od Salonów Agata, dzięki któremu sami lub z pomocą projektanta stworzymy kuchnię na miarę naszych potrzeb.

– W przypadku programu Qubik, zyskujemy możliwość samodzielnego zaprojektowania prawie każdej konfiguracji mebli. Dostosować można szafki dolne i górne – zarówno pod kątem rozmiaru, jak i mechanizmu otwierania, który może przybrać formę nowoczesnego systemu cargo lub LeMans. Modyfikacjom można również poddawać słupki kuchenne, materiały wykonania i kolory blatów, frontów oraz uchwytów – podkreśla Jakub Madej, ekspert ds. mebli kuchennych Salonów Agata.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także