Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Podstawowe zasady przechowywania żywności

Autor: Urszula Tatur
27 paź 2015 14:01

Według danych statystycznych Banków Żywności, co roku, na świecie wyrzuca się ok. 1.3 mld ton jedzenia. Jedynie w Europie marnujemy 100 mln ton żywności rocznie, co stanowi 16% zakupionych produktów spożywczych. Aż 35% Polaków przyznaje się, że wyrzuca jedzenie.

1.    Zanim kupisz – sprawdź czy potrzebujesz!

Ilość wyrzucanego jedzenia zmniejszymy nie tylko poprzez dbanie o miejsce, w którym je przechowujemy, ale także kupując jedynie te produkty, które są nam niezbędne. Dlatego przed wyjściem na zakupy należy postępować zgodnie z tymi radami: zaplanować menu na nadchodzące dni i oprzeć je na produktach, które już są w domu, a lista zakupów powinna być bardzo szczegółowa, dzięki tej zasadzie nie będziemy  dublować poszczególnych składników. Dodatkowe dwie reguły, o których warto pamiętać, aby uniknąć kupowania większej ilości jedzenia niż planowaliśmy: nie należy wychodzić z domu głodnym oraz ostrożnie korzystać z promocji. Trzeba też zwrócić uwagę na terminy przydatności do spożycia.

 2.    Jak przechowywać jedzenie?

Nie wszystkie produkty spożywcze powinny znajdować w lodówce. W temperaturze pokojowej należy przechowywać m.in.: pieczywo, makarony, kasze, przetwory, nieotwarte napoje i oliwę z oliwek. W chłodziarce natomiast: warzywa, owoce, nabiał, wędliny, tłuszcze, potrawy gotowe, otwarte konserwy, produkty garmażeryjne oraz napoje. Surowa ryba może znajdować się w lodówce tylko jeden dzień. Ponadto produkty najlepiej ustawiać zgodnie z ich terminem przydatności do spożycia, z przodu umieszczamy produkty z najkrótszą datą ważności. „Zasada FIFO” – pierwsze weszło i pierwsze wyszło - dotyczy zarówno szafek jak i lodówki.

  3.    Zwróć uwagę na półkę

Nie umieszczajmy produktów surowych z gotowymi do spożycia. Warto też pamiętać o odpowiednich półkach – na najwyższej przechowuje się gotowe potrawy; na środkowej tłuszcze, nabiał, sałatki i konserwy; na dolnych – mięso i surowe produkty, a w szufladach warzywa, owoce i soki. Właśnie w szufladzie warto umieścić pochłaniacz zapachów Fresh Box Wpro, który pochłania etylen odpowiadający za przyspieszone dojrzewanie owoców oraz warzyw.

 4.    Zadbaj o opakowanie

Dobrym sposobem na przechowywanie jedzenia są pojemniki próżniowe, które chronią żywność przed wilgocią i powietrzem. Ograniczają rozwój bakterii i drobnoustrojów, dzięki czemu przechowywane produkty pozostają świeże na dłużej. Dobrym rozwiązaniem jest także folia lub przykrywka, w ten sposób unikniemy mieszania się zapachów. Pomocny w pochłanianiu zapachów będzie też specjalny pochłaniacz zapachów (np. marki Wpro).

 5.    Nie zamrażaj więcej niż jeden raz

Zamrażając jedzenie zaraz po jego zakupie przedłużamy jego trwałość i przydatność do spożycia. Np. wędliny i mięso można przechowywać w zamrażalniku do 6 miesięcy, a zamrożone owoce i warzywa nawet do 10 miesięcy. Jedzenie, które ma zostać zamrożone warto podzielić na mniejsze porcje i zapakować w folię do przechowywania żywności – łatwiej będzie nam rozmrozić jedynie taką ilość produktów spożywczych, która w danej chwili jest nam potrzebna.

Należy jednak przestrzegać kilku zasad zamrażania żywności, a w szczególności instrukcji, które znajdują się na opakowaniu, takich jak:

·         przechowywać w stanie zamrożonym do daty przydatności do spożycia

·         nie rozmrażać przed gotowaniem

·         przed użyciem dokładnie rozmrozić i zużyć w ciągu 24 godzin

 6.    Zadbaj o najwyższej jakości technologię

Jedzenie pozostanie świeże na dłużej jeżeli będziemy przestrzegać wszystkich zasad. Warto jednak zainwestować w technologię, która zrobi to za nas. Takie lodówki dostępne są w nowej ofercie marki Whirlpool. Linia lodówek Supreme No Frost  jest odpowiedzią na potrzeby konsumentówi doskonale przechowuje żywność.

Źródło: Whirlpool

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także