Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Fot. Zwieger

Zobacz galerię [3 zdjęć]

Fot. Zwieger
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
12 lis 2019 20:01

Przechowywanie warzyw i owoców: zobacz dobre pomysły

Warzywa i owoce to obowiązkowy element zdrowej diety, ale równocześnie jedne z najszybciej psujących się składników w naszych kuchniach. Wpływa na to brak konserwantów, ale także fakt, że… nie wiemy, jak najlepiej je przechować! A to może znacznie wydłużyć życie produktu.

Sałata i kapusta w kuchni

Sałata to jedno z najszybciej marniejących warzyw – możemy jednak nieco wydłużyć jej świeżość, stosując kilka prostych zasad. Miękkie sałaty, podobnie jak większość warzyw, należy myć bezpośrednio przed użyciem. Najlepiej przechowywać je suche w pojemnikach wyłożonych ręcznikiem papierowym, który ochroni liście przed skraplającą się wodą. Niewskazane jest jednak odcinanie im dostępu powietrza – jeśli chcemy przykryć sałatę, można do tego także użyć ręcznika. Jeżeli jednak liście zwiotczeją, przed użyciem możemy włożyć je na pół godziny do zimnej wody – dzięki temu powinny odzyskać nieco formę.

Kapusty i twardsze rodzaje sałat świetnie poradzą sobie w lodówce bez żadnych dodatkowych zabiegów. Trzeba je tylko wyjąć z folii, jeśli są w nią zapakowane.

Listki lubią wilgoć

Natki, koper czy szczypiorek śmiało wstawcie do wody – nie zostawiajcie jednak szklanki na parapecie, jak wiele osób ma w zwyczaju. Dużo lepiej rośliny zachowają się w lodówce. Oczywiście wodę trzeba regularnie wymieniać, a brzydszym gałązkom podcinać końcówki, jednak w chłodzie i ciemności roślinka przetrwa wyraźnie dłużej. Inna propozycja to owinięcie pęczku wilgotnym ręcznikiem papierowym. Żeby natka utrzymała wygląd i smak, trzeba sprawdzać, czy ręcznik nie wysechł, i zwilżać go w razie potrzeby.

Nie zawsze mamy możliwość, aby idealnie zaplanować posiłki czy zakupy – wtedy warto pamiętać o różnych metodach na zagospodarowanie warzyw – opowiada Grzegorz Kozieł, ekspert marki Zwieger. Częstą sztuczką w mojej kuchni jest mrożenie natki, szczypiorku czy ziół. Szczególnie ważne jest wtedy, żeby siekać liście dobrze naostrzonym nożem – gładko przecięte, niezmiażdżone tępym nożem, zachowają więcej soku, a z nim aromatu. Taka zmrożona zielenina świetnie się sprawdzi jako wyjście awaryjne do posypania dania z wierzchu, gdy zapomnimy o pietruszce lub koperku podczas zakupów.   

Drobne liście, jak roszponka, rukola, szpinak czy pokrojony jarmuż, bardzo szybko więdną. Dlatego najlepiej umyć je i odsączyć z nadmiaru wody, ale nie osuszać. Jeśli schowamy je do przykrywanego pojemnika jeszcze wilgotne, liście nie stracą jędrności. Trzeba tylko pilnować, żeby na dnie naczynia nie zbierało się za dużo wody. W takiej sytuacji najlepiej ją odlać, wyrzucić ewentualne rozmoknięte, brzydkie liście, a pozostałe przepłukać i przechowywać jak do tej pory.

Zimno nie dla każdego

Większość warzyw lubi warunki lodówkowe, jednak przy zachowaniu kilku ważnych zasad. Zły wpływ na wiele warzyw ma wilgoć i brak przewiewu. W lodówce drugiego z tych czynników nie zmienimy, ale wilgoć możemy ograniczyć, na przykład wykładając szuflady na warzywa ręcznikiem papierowym, który pochłonie nadmiar wody. Paradoksalnie przywiędłe warzywa korzenne mogą odzyskać formę owinięte w mokry ręcznik papierowy, ale pamiętajmy, że to rozwiązanie do zastosowania dzień przed użyciem warzywa – po dłuższym czasie korzenie w tych warunkach będą pleśnieć.

Lodówkowy klimat zdecydowanie nie służy ziemniakom, czosnkowi oraz cebulom – lepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej w przewiewnym worku. Utrata aromatu i smaku z powodu zbyt niskiej temperatury grozi też ogórkom i pomidorom, których miąższ dodatkowo robi się mączysty. Bakłażan, cukinię i paprykę można przechowywać zarówno w, jak i poza lodówką. 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH