Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Pyszne przepis: polecane na Dzień Dziecka

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
29 maj 2020 08:04

Przyrządzanie jedzenia z dziećmi to połączenie przyjemnego z pożytecznym. Nie tylko będziecie bawić się świetnie, ale stanie się to znakomitym sposobem na naukę dla milusińskich.

Przygotowywanie posiłków dla dzieci i z dziećmi najlepiej zaczynać od nieskomplikowanych receptur i produktów. Zapytajcie pociechy na, co mają największą ochotę – w końcu Dzień Dziecka należy do nich! W kuchennych zapasach nie powinno zabraknąć kolorowych składników. To one przyciągają największą uwagę i pozwalają tworzyć barwne, atrakcyjne kombinacje na talerzach. Nawet zwykłą kanapkę można zamienić w obrazek, który rozbudzi wyobraźnię najmłodszych. Z okrągłych plasterków szynki ułożycie podstawę sympatycznego niedźwiadka, małpki albo bardziej zadziornego pirata. Plasterki pomidorów, ogórków i papryki pomogą uzupełnić kompozycję o potrzebne detale.

Talerz z sałatką również da się zamienić w materiał, dzięki któremu można pysznie zaszaleć. Pokrojona w słupki marchewka, pofalowane liście sałaty, świeży szczypiorek i plasterki jajka pozwolą ułożyć uśmiechnięte buźki przybyszów z fantastycznych światów lub ulubionych zwierzaków. To przy okazji znakomity sposób, by umieścić w dziecięcym jadłospisie solidną porcję warzyw. 

Szpinakowe roladki

Czas przygotowania: 30 minut. Ilość osób: 4.

Składniki:
150 g mrożonego szpinaku
500 ml mleka
4 jajka
20 dag mąki pszennej
10 plastrów szynki
200 g naturalnego twarożku
2 łyżki oleju roślinnego
1 szczypta cukru
1 szczypta soli
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
0,5 pęczka natki pietruszki
1 szczypta Oregano z Turcji Knorr

Sposób przygotowania:

Na początek przygotuj ciasto na naleśniki. Połącz w misce mleko, jajka, olej, cukier, szczyptę soli, pieprzu oraz oregano. Do wszystkiego dodaj posiekaną natkę pietruszki.Do masy stopniowo, cały czas mieszając, wsypuj mąkę. Ciasto pokoloruj na zielono dzięki dodatkowi szpinaku. Wszystko zmiksuj w blenderze.

Usmaż placki. Zachęć dzieci, by gotowe naleśniki posmarowały naturalnym twarożkiem oraz położyły na nie plastry szynki. Naleśniki zawiń przy pomocy folii spożywczej. Gotowe ruloniki pozostaw w lodówce na godzinę.Po tym czasie pokrój naleśniki w plastry. Każdy ponakłuwaj przez środek wykałaczką. Powstaną kolorowe roladki z serka oraz szynki.

Kotleciki ziemniaczane z mięsem 

Czas przygotowania: 50 minut. Ilość osób: 5.

Składniki:
1 kg ziemniaków
4 jajka
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 pęczek natki pietruszki
400 g mięsa ugotowanego z rosołu wieprzowego lub drobiowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 opakowanie Przyprawy do mięsa mielonego bez dodatku soli Knorr
5 łyżek oleju roślinnego
1 łyżka jogurtu greckiego
50 g bułki tartej

Sposób przygotowania:

Posiekaj pęczek natki pietruszki. Pokrój w małą kosteczkę ząbki czosnku oraz cebulę. Ugotuj na twardo dwa jajka, po czym je posiekaj. Włóż nieobrane ziemniaki do zimnej wody i gotuj je, aż będą miękkie. Potem obierz ziemniaki i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Odstaw ziemniaki na chwilę do wystudzenia. Następnie dodaj mąkę, dwa surowe jajka, natkę pietruszki oraz połowę opakowania Przyprawy do mięsa mielonego bez dodatku soli Knorr. Zagniataj ziemniaki, tak aby powstało z nich ciasto.

Zeszklij cebulę na patelni z odrobiną tłuszczu. Obierz i podziel na drobne kawałki mięso z rosołu. Wymieszaj je z posiekanymi wcześniej jajkami, czosnkiem, cebulą oraz drugą połową Przyprawy do mięsa mielonego bez dodatku soli Knorr. Powstały farsz starannie wymieszaj i ulep z niego cztery mięsne kulki.

Następnie spłaszcz w dłoni porcję ciasta ziemniaczanego. Na środek połóż delikatnie przyklepaną mięsną kulkę i zawiń ją ciastem. Na koniec uformuj kotleta. Panieruj go w bułce tartej i usmaż z obu stron na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Odsącz z kotletów jego nadmiar ręcznikiem papierowym. Danie podawaj z odrobiną greckiego jogurtu.

Zapiekane kartoflowe buźki

Czas przygotowania: 30 minut. Ilość osób: 6.

Składniki:
8 upieczonych ziemniaków
1 opakowanie Naturalnie Smaczne Do kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym Knorr
2 łyżki oliwy z oliwek
450 g mrożonego szpinaku
1 cebula
100 g żółtego sera
100 ml śmietany 12%
1 łyżka kiełków lucerny
rzodkiewka do dekoracji
ogórek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Upieczone wcześniej i wystudzone ziemniaki w mundurkach przekrój wzdłuż na pół oraz wydrąż środki kartofli. Przygotuj kremowy sos Naturalnie Smaczne Do kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym Knorr mieszając go ze śmietaną. Rozmroź szpinak i odciśnij go dokładnie z nadmiaru wody.
Pokrój cebulę w kosteczkę i zeszklij na tłuszczu. Wrzuć szpinak i smaż wszystko razem przez jakiś czas. Następnie do całości wlej sos śmietanowo-ziołowy i zagotuj.

Ułóż na blasze wydrążone ziemniaki. Połówki wypełnij przyrządzonym szpinakowym farszem.
Posyp startym serem wierzch ziemniaków i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj, aż ser się rozpuści.

Pokrój rzodkiewkę w cienkie plasterki, które będą oczami buziek. Na gotowych połówkach ziemniaków zrób fryzurę z kiełków lucerny. Uśmiech kartoflowej buźki zrobisz z kawałka ogórka.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także