
Klasyczna kuchnia - 15 dobrych projektów

Biała kuchnia. 20 pięknych wnętrz z Polski

Funkcjonalna kuchnia: 12 pięknych kolekcji mebli

Aneks kuchenny: piękne wnętrze w nowoczesnym stylu

Wigilijny stół: 5 pomysłów projektantki na piękne dekoracje
Nawet najbardziej ponury dzień można rozjaśnić… smacznym posiłkiem. Sezonowe produkty mogą posłużyć do wyczarowania niezrównanych przysmaków. Wśród nich prym wiodą zupy.
Jesień to idealna okazja, by eksperymentować z wyrazistymi przyprawami. Nawet najlepsze produkty – mięsa, warzywa, grzyby, owoce – wymagają odpowiedniej oprawy. Podczas letnich upałów dużo chętniej stawiamy na orzeźwiające smaki, a pikantne dodatki często schodzą na dalszy plan. Gdy temperatura na zewnątrz spada, sytuacja ulega diametralnej zmianie. Warto korzystać z przypraw korzennych, które zachwycają głębokim smakiem i aromatem. W kuchniach nie powinno zabraknąć imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej, anyżu, goździków, kardamonu. Ważnym dodatkiem do potraw są curry i kurkuma, które nie tylko wpływają na smak, ale mogą nadawać potrawom apetyczną, żółtą barwę. Odrobina słońca na talerzu przyda się, gdy zabraknie go za oknem! Pamiętajmy o papryce – chili, wędzonej, ostrej, słodkiej.
Zupa po seczuańsku
Czas przygotowania: 60 minut. Ilość osób: 4.
Składniki:
100 g chudej wieprzowiny
1 Rosół z kury Knorr
300 g makaronu ryżowego nitki
300 g kapusty pekińskiej
4 grzyby mun
2 szalotki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki oleju
1 pęczek natki kolendry
1 l wody
Sposób przygotowania
Namaczaj grzyby w letniej wodzie przez około 20 minut. Następnie w tej samej wodzie gotuj je przez 25 minut. Pokrój grzybowe kapelusze w paski. Wieprzowinę pokrój w cienkie pasy. Umyj kapustę i poszatkuj warzywo. Zalej makaron gorącą wodą. Gdy woda ostygnie, odcedź go. Rozgrzej olej i smaż na nim, najpierw mięso (przez kilka minut), a potem grzyby oraz kapustę. Smaż wszystko jeszcze przez 3 minuty. Zalej całość litrem ciepłej wody. Wrzuć kostkę Rosołu z kury Knorr i poczekaj, aż woda zacznie wrzeć. Gotuj przez 5 minut.
Do potrawy dodaj: posiekane szalotki, olej sezamowy, sos sojowy, ocet winny oraz paprykę. Podgrzewaj przez 2 minuty. Nałóż do miseczki makaron oraz posiekaną natkę kolendry. Zalej wszystko zupą i serwuj na ciepło.
Sezon na grzyb
Odchodząc nieco od orientalnych klimatów, wracamy do klasycznych smaków prosto z lokalnych lasów. Wielu zapalonych grzybiarzy czeka na jesień z utęsknieniem. Zbieranie grzybów śmiało można uznać za wyjątkowo smaczną dyscyplinę. Grzybowymi trofeami najlepiej podzielić się z bliskimi. Popularne jest przygotowywanie z nich szlachetnych sosów do mięs, ale jeszcze lepiej sprawdzą się w postaci zup grzybowych. Można mieszać w nich zarówno świeże, jak i suszone przysmaki. W rozgrzewających daniach świetnie sprawdzają się borowiki i podgrzybki. Te dwa gatunki bezapelacyjnie są liderami, jeśli chodzi o walory smakowe.
Kurki to jedne z najchętniej wybieranych grzybów jadalnych i nic dziwnego – pięknie się prezentują, a smakują jeszcze lepiej. Z bardzo smakowitymi efektami można dorzucać je do zupy. Pasują także koźlarze i maślaki, dzięki którym zupa grzybowa staje się niezwykle delikatna. Choć to grzyby grają główną rolę, równie ważne stają się dodatki.
Zupa grzybowo-owocowa
Czas przygotowania: 30 minut. Ilość osób: 4.
Składniki:
3 plastry suszonego jabłka
1 opakowanie Zupy grzybowej Knorr
3 suszone śliwki
kilka plastrów jabłka
2 łyżki śmietany 18%
1 pęczek natki pietruszki
800 ml wody
Używamy ciasteczek, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu
Klikając jakikolwiek odnośnik na tej stronie wyrażasz zgodę na ustawienie plików cookie.