×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Slow Food, czyli domowa manufaktura w kuchni

Slow Food, czyli domowa manufaktura w kuchni

Autor: Redakcja
29 maj 2020 11:34

Ostatnie miesiące upłynęły nam pod znakiem akcji #zostańwdomu. W wielu dziedzinach codziennego życia powróciliśmy do łączenia tradycyjnych metod z nowymi możliwościami technologicznymi – również w kwestii przygotowywania posiłków. Dzięki temu staliśmy się na powrót bardziej samodzielni, a nawet samowystarczalni. Domowe makarony, pizza w stylu homemade, warzywa z balkonowego warzywniaka – coraz chętniej wykorzystujemy naszą kreatywność, powracając do rzemieślniczego sposobu przygotowywania popularnych dań.

Świeże makarony w tradycyjnej odsłonie

Ravioli, tortellini, lasagne, spaghetti – niezależnie od tego, o którym rodzaju włoskiego makaronu mowa, każdy przywodzi na myśl dojrzewające w słońcu pomidory, roztapiające się płatki parmezanu i wyrazisty smak czerwonego wina. Wielbiciele tej włoskiej potrawy doskonale wiedzą, że nic nie może się równać ze smakiem świeżego makaronu, przygotowanego według tradycyjnej receptury. Dlatego skoro znacznie więcej czasu spędzamy w domu, warto pokusić się o przygotowanie własnej, domowej pasty. Najważniejszym składnikiem jest semolina, która w połączeniu z wodą pozwoli nam uzyskać ciasto na makaron. Czym jest semolina? To gruboziarnista mąka lub drobna kasza z pszenicy durum. Ciastona własny makaron możemy wyrobić ręcznie albo przy użyciu wielofunkcyjnego urządzenia – świetnie sprawdzi się tutaj Thermomix®. Wybór sosu i dodatków to już wyłącznie kwestia tego, na jaką wersję makaronu mamy akurat ochotę. Pomidorowa passata ze świeżą bazylią i płatkami parmezanu, a może po prostu oliwa i czosnek – świeży, domowy makaron w każdej odsłonie będzie smakował wyśmienicie.

Popisowe danie z włoskiej pizzerii

Drożdże były jednym z najmniej dostępnych produktów spożywczych w czasie najbardziej restrykcyjnej izolacji. Prawdopodobnie dlatego, że wielu z nas postanowiło samodzielnie wypiekać pieczywo oraz pizzę. I to właśnie ta potrawa kuchni włoskiej jest kolejnym bohaterem domowej manufaktury. Najważniejszym składnikiem ciasta na pizzę są drożdże (świeże lub w proszku) oraz mąka. Na każdej pizzy obowiązkowo powinien znaleźć się sos pomidorowy, tarty ser oraz zioła. Kwestia dodatków, podobnie jak w przypadku pasty, zależy od naszych preferencji. Wiele ciekawych propozycji i przepisów na domową pizzę znajduje się na Cookidoo® – platformie z przepisami na urządzenie Thermomix®. Domowa pizza pozwoli nam mieć pełny wpływ na to, jakie składniki znajdą się w cieście. Jest więc znacznie lepszym rozwiązaniem niż gotowe ciasto na pizzę, które można dostać w wielu supermarketach.

Balkonowy warzywniak

Dodatki to dań, które przygotujemy w domowej manufakturze mogą pochodzić z naszego własnego warzywniaka znajdującego się w ogrodzie lub (w nieco mniej imponującej wersji) na balkonie. Bazylia, pomidorki koktajlowe, cukinia, szczypior, pietruszka, cebula, fasola – to rośliny, które idealnie nadają się do uprawiania właśnie na niewielkiej przestrzeni. Świetnie sprawdzą się jako składniki sosów oraz sałatek, czy też dodatków do pizzy lub makaronu. Dajmy się więc ponieść naszym kulinarnym marzeniom i pozwólmy sobie na olbrzymią przyjemność celebrowania pyszności z domowej manufaktury.

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także