
Świąteczne wypieki. Przepis na smaczne pierniczki
Na świątecznym stole nie może zabraknąć lukrowanych pierniczków. Są one nie tylko apetycznym kąskiem, ale też przepiękna ozdobą.

Piernikowe chatki
100 g miodu • 75 g masła • 100 g cukru • 1 jajko • 1 opakowania przyprawy do piernika • szczypta soli • 400 g mąki • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 15 g kakao
• cukier puder • papier, ołówek i linijka do wykonania szablonów
1. Miód, cukier i masło rozpuść aż do jednolitej konsystencji. Pozostaw do ostygnięcia. Dodaj jajko i przyprawy. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i miodową miksturę, a następnie zagnieć jednolite ciasto. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto.
2. Z twardego kartonu przygotuj szablony.
3. Przygotowane elementy wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 150°C przez 5 do 8 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Z cukru pudru i wody przygotuj lukier. Z piernikowych ciastek zbuduj domki – poszczególne części sklejaj za pomocą lukru. Na koniec udekoruj piernikowe chatki – w taki sposób, w jaki sobie tylko wymarzysz.
Smacznego!
Źródło: Villeroy&Boch