Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Wielkanocny obiad: zobacz pyszne przepisy!

Autor: Redakcja
06 kwi 2020 15:23

Zapiekana jajka pod pierzynką, żur w chlebie, indyk nadziewany batatami - polecamy przepisy na pyszne wielkanocne dania.

Przystawka

Szukacie pomysłów na przystawkę idealną? W tej roli świetnie sprawdzają się sałatki, najlepiej z dużą porcją nowalijek. Na talerzach zrobi się kolorowo bez wielkiego wysiłku. W trakcie Wielkanocy na stołach rządzą jajka – nie pomijajcie ich również w smakowitym starterze. Ważne jest, by podać je inaczej niż podczas odświętnego śniadania. Przepisy na jajecznice i omlety na razie odstawcie na bok. Jajka mogą być elementem wspomnianych sałatek. Bardzo dobrze prezentują się faszerowane szpinakiem, awokado, serem, szynką, pieczarkami, łososiem, tuńczykiem… Co więcej, są niezwykle uniwersalnym specjałem, który sprawdzi się zarówno w roli przystawki, jak i przekąski, którą postawicie na stole podczas późniejszych posiłków. 

Zapiekane jajka pod pierzynką

Czas przygotowania: 45 minut. Ilość osób: 4.

Składniki:
• 8 jajek
• 150 g gotowanej szynki
• 1 opakowanie Fix Spaghetti Carbonara Knorr
• 200 g sera żółtego
• 50 ml wody
• 200 ml śmietany 36%
• 1 łyżka natki pietruszki
• 1 łyżeczka margaryny
• 4 łyżki bułki tartej
• 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
• 1 szczypta Gałki muszkatołowej z Indonezji Knorr

Sposób przygotowania:
1. Ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój w plastry. Pamiętaj, aby odłożyć kilka kawałków jajek na bok do udekorowania dania. Zetrzyj na tarce ser żółty. Szynkę pokrój w cienkie paski – kilka plastrów również odłóż do dekoracji.
2. Fix Spaghetti Carbonara Knorr rozmieszaj z wodą oraz śmietaną. Wsyp pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość zagotuj i zdejmij z ognia.
3. Przygotuj żaroodporne naczynie. Wysmaruj je margaryną i naprzemiennie układaj plastry jajek, szynki i sera. Poszczególne warstwy polewaj przyrządzonym wcześniej sosem.
4. Posyp zapiekankę z wierzchu tartą bułką, a następnie ozdób odłożonymi kawałkami szynki i jajek.
5. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 25 minut. Danie serwuj na ciepło, oprószone natką pietruszki.

Żurek czy barszcz? 

Należy pamiętać, by świąteczna zupa była gęsta i nie brakowało w niej apetycznych dodatków. W przeszłości święta były hucznym zakończeniem Wielkiego Postu, więc w czasie uczt nikt sobie nie żałował. Tę atmosferę można przywołać, przygotowując zakwas, który nada żurkowi charakterystyczny posmak. Nie powinno zabraknąć w nim dodatku chrzanu, białej kiełbasy oraz ugotowanych na twardo jajek. Je zresztą można zamienić w jajeczne, panierowane w bułce tartej kotleciki – smaczna niespodzianka na talerzu, do której będziecie chętnie wracać nawet bez konkretnej okazji. Mięsny charakter podkreślą kawałki chrupiącego boczku lub kiełbasa w formie niewielkich, soczystych klopsików. 

Wielkanocny żur w chlebie

Czas przygotowania: 45 minut. Ilość osób: 4.

Składniki:
• 2 chleby razowe
• 4 białe kiełbasy
• 1 opakowanie Żurku szlachetnego z chrzanem Knorr
• 1 pęczek włoszczyzny
• 2 cebule
• 1 łyżka chrzanu
• 300 g wędzonego boczku
• 5 ziemniaków
• 4 jajka
• 3 Liście laurowe z Turcji Knorr
• 100 ml śmietany kremówki
• 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
• 1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
• 10 ml oleju

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj wywar na włoszczyźnie wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz liściem laurowym. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmij włoszczyznę z garnka.
2. Do wywaru wsyp zawartość opakowania Żurku szlachetnego z chrzanem Knorr. Dodaj do całości 1 łyżkę chrzanu ze słoika. Gotuj zupę przez około 10 minut.
3. Rozgrzej patelnie i podsmaż na niej cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojoną w plastry kiełbasę i boczek pokrojony w kosteczkę. Po smażeniu wrzuć wszystko do żurku.
4. Pod koniec gotowania do zupy wsyp pieprz i majeranek oraz wlej śmietanę.
5. Rozkrój chleb wzdłuż na dwie części. Z każdej połowy wyciągnij miękki środek. Żurek podawaj w chlebowej misce z dodatkiem chrzanu oraz jajkiem.

Wyjątkowe danie główne

Wielkanocny obiad wymaga efektu „wow”! Sięgnijcie więc po dużo bardziej wyszukane składniki. Popularnym sposobem na efektowny posiłek jest pieczeń rzymska z jajkiem kurzym lub przepiórczym. Do tej pory nie mierzyliście się w kuchni także z mięsem przepiórki? To składnik wprost idealny na święta. Duszona potrawka z warzywami, a może soczyste tuszki pieczone w całości? Niezależnie od wariantu, będzie pysznie i stylowo. W roli głównej może pojawić się dziczyzna, np. pod postacią wykwintnego gulaszu z dzika. Pamiętajcie o dodatku rozmarynu. Smak całości warto wzbogacić leśnymi grzybami, zwłaszcza szlachetnymi borowikami. Nie zapominajcie o niepozornym króliku, który zachwyca delikatnością i współgra z najróżniejszymi dodatkami – sosem śmietanowym, grzybowym, musztardowym, chrzanowym. Sięgajcie po cielęcinę i jagnięcinę. Kaczka przygotowana w całości z owocowymi dodatkami to również prawdziwy rarytas – w sam raz na odświętny stół. Możecie podawać smażone piersi, koniecznie z sosem, np. na bazie porzeczek z nutą imbiru. 

Indyk nadziewany batatami

Czas przygotowania: 90 minut. Ilość osób: 8.

Składniki:
• 5 kg indyka w całości
Marynata:
• 1 l kefiru lub jogurtu
• 1 główka czosnku
• 30 g Przyprawy do mięs Knorr
• 1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
• 2 cytryny
Farsz:
• 100 g orzechów pekan
• 100 g rodzynek
• 2 kg batatów
• 10 g świeżego imbiru
• 20 szalotek
• 2 łyżki Cynamonu z Wietnamu Knorr
• 100 ml syropu klonowego
• 2 pomarańcze
• 1 pęczek rozmarynu
Sos do indyka:
• sok i kości powstałe podczas pieczenia indyka
• 1 opakowanie Sosu do pieczeni jasnego Knorr
• 1 kostka masła lub margaryny

Sposób przygotowania:
1. Upiecz główkę czosnku, a następnie ją wyciśnij. Do czosnku dodaj jogurt lub kefir, skórkę otartą z cytryn, ostrą paprykę w proszku i Przyprawę do mięs Knorr. Przygotowaną marynatą natrzyj całego indyka. Zrób to starannie, zarówno na zewnętrznej, jak i wewnętrznej stronie mięsa. Indyka pozostaw w marynacie na przynajmniej 12 godzin. Pamiętaj, aby obrócić drób po połowie minimalnego czasu marynowania. Po wszystkim usuń nadmiar marynaty.
2. Obierz słodkie ziemniaki i pokrój je w kostkę o wielkości 1x1 cm. Wymieszaj bataty w dużym naczyniu wraz z posiekanym rozmarynem, orzechami pekan, startym imbirem, rodzynkami, cynamonem, przekrojonymi na pół szalotkami, skórką otartą z dwóch pomarańczy, kostką masła oraz syropem klonowym.
3. Nadziej indyka przygotowanym farszem. Na koniec zepnij otwór w mięsie wykałaczkami, a udka zwiąż na krzyż.
4. Wstaw mięso do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na około 3-4 godziny. Co jakiś czas polej indyka wytapiającym się tłuszczem.
5. Po upieczeniu, zbierz powstałe w trakcie soki. Mięso odetnij od kości, podziel na mniejsze porcje i porozkładaj na brytfance na farszu wyjętym ze środka indyka.
6. Soki wraz z kośćmi pozostałymi po dzieleniu drobiu przełóż do garnka i zalej litrem wody. Wszystko gotuj przez około 30 minut. Przecedź wywar.
7. Zrób sos z ochłodzonego wywaru połączonego z zawartością opakowania Sosu do pieczeni jasnego Knorr. Sos gotuj przez około 5 minut, aż stanie się gęsty.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także