Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Zlewozmywaki kuchenne - wybierz model ze stali

Autor: Judyta Kokoszkiewicz
13 maj 2016 19:00

Stal szlachetna to wyjątkowy materiał. Jest odporny na wszystko, trwały, higieniczny, nie rdzewieje. Dlatego stalowe zlewozmywaki są bardzo popularne. Mają różne kształty, jedną lub dwie komory. Można wybrać model bez lub z ociekaczem.

Skład stali szlachetnej sprawia, że pod wpływem kontaktu z tlenem (w powietrzu) na jej powierzchni tworzy się warstwa ochronna, która stale się odnawia. Dzięki temu stalowe zlewozmywaki są odporne na korozję, a jednocześnie nadają się w 100% do recyklingu. Na stalowym zlewozmywaku bez obaw można postawić gorący garnek czy patelnię. Ani wysoka temperatura, ani szok termiczny go nie zniszczą. Podobnie jest z odpornością na odbarwienia. Nie ma ryzyka powstania plam od soków, czerwonego wina, herbaty czy detergentów. Stal szlachetna jest także odporna na uderzenia, np. garnków podczas mycia. Mogą jednak powstać wgniecenia, gdy garnek zostanie upuszczony z dużej wysokości, np. z suszarki znajdującej się nad zlewozmywakiem.

Do wyboru są różne wykończenia powierzchni. Stalowe zlewozmywaki mogą być gładkie, satynowane lub z delikatną fakturą typu len. Na wygodę użytkowania zlewozmywaka ma wpływ m.in. rodzaj wytłuczenia. Im mniej jest spoin przy krawędziach komór, odpływie i przelewie, tym łatwiej go czyścić (brud i bakterie najczęściej odkładają się w szczelinach).

KSZTAŁTY I MONTAŻ
Stalowe zlewozmywaki są dostępne w różnych kształtach, np. koła, kwadratu, prostokąta, trapezu. Mogą mieć jedną lub dwie komory. Jedna komora jest wygodna, gdy w kuchni jest zmywarka, a pozostałe drobne naczynia myje się pod bieżącą wodą. Dwie komory zaś warto mieć, gdy na zlewozmywaku wykonuje się wiele prac kuchennych, jak siekanie czy krojenie, a także myje się w nim dużo naczyń. Do odkładania mokrych naczyń przydaje się ociekacz.

Wybierając zlewozmywak ze stali trzeba zwrócić uwagę na jego montaż. Najpopularniejsze są modele przeznaczone do wbudowania w blat: na równi z nim lub klasycznie – z krawędzią wystającą kilka milimetrów ponad nim.

Zlewozmywak będzie mało widoczny, jeżeli wybierze się model podwieszany pod blatem. Trzeba jednak pamiętać, że do takiego montażu nie nadają się wszystkie blaty. Powinny być wykonane np. z kamienia lub konglomeratu. Jeśli w kuchni są tradycyjne, pojedyncze szafki, można zdecydować się na zlewozmywak nakładany na szafkę kuchenną. Praktycznymi dodatkami do zlewozmywaków stalowych są akcesoria, specjalnie do nich zaprojektowane, m.in. deski do krojenia oraz wkładki ociekowe. Przydaje się też automatyczny korek.

Tekst:  Małgorzata Nietupska

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także