3 pyszne przepisy na desery i ciasta z jabłek, śliwek i malin. Wypróbuj je wszystkie!

3 pyszne przepisy na desery i ciasta z jabłek, śliwek i malin. Wypróbuj je wszystkie!

Autor: Justyna Łotowska
18 sie 2022 10:27


Sezon na świeże owoce w pełni. Maliny, jagody, jeżyny, śliwki i jabłka to wymarzony dodatek do ciast i deserów. Wypieki własnej roboty są zawsze smaczniejsze i zdrowsze niż te gotowe.

Z sezonowych owoców możesz przygotować zarówno smakowite ciasta, jak i apetyczne desery. Wypróbuj nasze przepisy, które polubią zarówno wielbiciele słodkich wypieków, jak i ci, którzy ograniczają cukier.

Szarlotka ucierana

Jeśli masz ochotę na miękkie, sprężyste i długo zachowujące świeżość ciasto, zdecyduj się na ucierane, obowiązkowo z dużą ilością owoców. W przypadku tego rodzaju ciasta ważne jest, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, gdyż zbyt zimny tłuszcz może spowodować zważenie się masy.

Składniki
200 g mąki pszennej
3 jajka
120 g masła
120 g cukru
kilka łyżek mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
750 g jabłek
2 łyżki cukru
2 łyżki posiekanych orzechów

Tortownicę wyłóż pergaminem (wytnij z niego koło o średnicy takiej samej jak forma i pasek wysokości tortownicy, długości kilku centymetrów mniejszej niż jej obwód)
Masło utrzyj z cukrem do białości. Nadal ucierając, dodawaj po 1 żółtku. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, przesiej i wsypuj porcjami do masy, cały czas ucierając mikserem. Następnie wlej mleko i wymieszaj. Z białek ubij sztywną pianę i połącz z ciastem. Jabłka umyj, obierz, pokrój na cząstki i oczyść z gniazd nasiennych. Wlej ciasto do wyłożonej pergaminem formy, rozłóż jabłka, posyp cukrem, cynamonem i orzechami. Piecz ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Crumble ze śliwkami

To rodzaj deseru owocowego, przykrytego warstwą kruchego ciasta. Śliwki możesz zastąpić jeżynami.

Składniki dla 6 osób:
około 800 g śliwek węgierek
4 łyżki stołowe brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
150 g mąki
50 g płatków migdałowych
120 g cukru pudru
120 g miękkiego masła

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na patelni rozgrzej 20 g masła i 4 łyżki brązowego cukru. Podgrzewaj na średnim ogniu, dodaj drylowane śliwki przekrojone na pół oraz cynamon. Pozostaw je aż zmiękną, a syrop stanie się bardzo gęsty. Następnie wlej owoce do formy i odstaw na bok. Wymieszaj wszystkie składniki ciasta mikserem przy pomocy końcówki do ucierania. Następnie formuj w palcach niewielkie kulki i rozłóż je równomiernie na owocach. Piecz przez około 40 minut. W połowie czasu pieczenia posyp kruszonkę płatkami migdałów.

Krem malinowy bez dodatku cukru

Jeśli masz ochotę na pyszny deser owocowy, ale ograniczasz spożycie cukru, to krem ten będzie idealnym rozwiązaniem.

Składniki dla 4 osób:
600 g serka homogenizowanego
2 białka jaj
200 g malin
3 łyżeczki stewii
maliny do dekoracji

Umyj i odsącz maliny. Białka oddziel od żółtek. Do miski wlej białka z kilkoma kroplami soku z cytryny. Zacznij delikatnie ubijać je mikserem i płynnie zwiększaj obroty.
Gdy białka się ubiją, dodaj łyżeczkę stewii. Następnie odstaw je na kilka minut.
W blenderze połącz maliny oraz serek homogenizowany aż do uzyskania delikatnego kremu. Do tak przygotowanej masy dodaj białka jaj, a następnie delikatnie mieszaj aż składniki się połączą. Tuż przed podaniem udekoruj malinami.

Źródło przepisów: mat. prasowe marki Breville

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także