Dwa przepisy na domowe lody. Słony karmel, a może sorbet? Pyszne!

Dwa przepisy na domowe lody. Słony karmel, a może sorbet? Pyszne!

Autor: Justyna Łotowska
15 cze 2022 12:54

Zastanawiasz się nad tym, czym zaskoczyć domowników lub gości? Podajemy dwa przepisy na smakowite lodowe desery, które z łatwością zrobisz w domu.

Lody, które kupujemy w sklepach, zazwyczaj zawierają dużą ilość cukru w swoim składzie. Między innymi dlatego, że producenci uważają, że im więcej cukru, tym lepsza konsystencja. Dlatego warto zrobić je samemu w domu. By je przygotować będzie nam potrzebny robot kuchenny z końcówką do lodów, taki jak robot do sałatek i deserów Kohersen®. Zrobione przez nas lody będą źródłem witamin i białka, a nie wyłącznie pustych kalorii z cukru i tłuszczu.

Przepis na lody o smaku słonego karmelu

Na 3/4 litra lodów (około 8 - 10 gałek) będziesz potrzebować:

Do słonego karmelu:

  • 100 g cukru pudru
  • 20 g solonego masła
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki stołowe wody

Do przygotowania lodów:

  • 15 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 150 ml śmietany
  • 350 ml mleka

Zacznij od przygotowania kremu karmelowego. Podgrzej śmietankę. Gdy tylko zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia. Następnie w rondelku umieść cukier i wodę. Podgrzewaj na małym ogniu, aż karmel uzyska ładny bursztynowy kolor. Zdejmij z ognia i dodaj masło.

Delikatnie wlej śmietanę i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, aż kawałki karmelu się rozpuszczą. Następnie przygotuj lody. W misce utrzyj żółtka z cukrem.

Podgrzej mleko i śmietankę do temperatury wrzenia. Dodaj krem karmelowy i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.

Wlej całość do masy żółtkowo-cukrowej cały czas mieszając. Podgrzej wszystko na małym ogniu i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Odstaw do oddzielnego pojemnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Na koniec gotową masę przełóż z misy do zamontowanej do robota kuchennego końcówki do lodów i mieszaj zgodnie z instrukcją.

Przepis na domowy sorbet cytrynowy

Składniki potrzebne do przygotowania około 3/4 litra sorbetu (9 gałek):

  • 4 duże cytryny
  • 120 g cukru
  • 300 ml wody
  • 2 białka (żółtka zachowaj do lodów)

Cukier, wodę i sok z cytryny podgrzej w rondelku, tak, aby powstał syrop cytrynowy. Doprowadź do wrzenia i wyłącz ogień, gdy cukier całkowicie się rozpuści. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Białka ubij na sztywno. Następnie delikatnie wmieszaj je do syropu cytrynowego. Jeśli mieszanka nie jest idealnie rozdrobniona, to proces homogenizacji dokończy przystawka do lodów, która umożliwi formowanie się sorbetu.

Czas przygotowania lodów można znacząco skrócić, jeśli skorzystamy z możliwości, jakie nam daje robot do sałatek i deserów Kohersen. Źródło przepisu: mat. prasowe Kohersen

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także